Επιστροφή

Tarte tatin με μήλα και cranberry

Συστατικά
  

Για τη ζύμη

  • 250 γρ αλεύρι μαλακό
  • 150 γρ βούτυρο αγελάδος κομμένο σε κύβους
  • 50 γρ ζαχαρη άχνη
  • 1 αυγό

Για την επικάλυψη

  • 50 γρ βούτυρο αγελάδος
  • 110 γρ ζάχαρη
  • 2 κουτ. σούπας νερό
  • 50 γρ cranberry
  • 3 μήλα μεγάλα κομμένα σε φέτες

Διαδικασία
 

Για τη ζύμη

  • Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το αλεύρι με τους κύβους του βουτύρου και με τα ακροδάχτυλα μας ενσωματώνουμε το βούτυρο στο αλεύρι μέχρι να πάρουμε ένα μείγμα σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το αυγό και τη ζάχαρη άχνη και ζυμώνουμε ελαφρά να πάρουμε μια ζύμη Την τυλίγουμε με σελοφάν και την τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα υπόλοιπα.

Για την επικάλυψη

  • Σε μικρό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και το νερό και ζεσταίνουμε ανακατεύοντας να λιώσει η ζάχαρη και το βούτυρο. Συνεχίζουμε μέχρι να πάρει ένα ελαφρύ χρυσαφί χρώμα.
  • Μεταφέρουμε σε ταρτιέρα βαθιά ή ταψί (24 εκατ. διαμέτρου) και σκορπάμε από πάνω τα cranberry.
  • Καθαρίζουμε τα μήλα, τα κόβουμε σε φέτες και τα στρώνουμε στην ταρτιέρα.
  • Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και ανοίγουμε πάνω σε λαδόκολλα ένα φύλλο λίγο μεγαλύτερο από την ταρτιέρα.
  • Με τη βοήθεια της λαδόκολλας μεταφέρουμε το φύλλο της ζύμης πάνω από τα μήλα και αφήνουμε να εφαρμόσει καλά. Τρυπάμε με ένα πιρούνι σε μερικά σημεία τη ζύμη
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 35 λεπτά.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει 5-10 λεπτά. Τοποθετούμε μια πιατέλα πάνω από την ταρτιέρα και γυρίζουμε ανάποδα ξεφορμάροντας και μεταφέροντας τυχόν καραμέλα που θα έχει μείνει στην ταρτιέρα.
  • Σερβίρουμε και αν θέλουμε συνοδεύουμε με μια κρέμα ή και παγωτό.

Σημειώσεις

Εμείς συνοδεύσαμε το βραδινό μας τσάι.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τα cranberry  με σταφίδες.