Πλένουμε τα σπαράγγια, τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια κρατώντας το μέρος που είναι μαλακό. (κόβοντας τα καταλαβαίνουμε που είναι το σκληρό, συνήθως 2-3 εκατοστά στο τέλος τους)
Σε νερό που βράζει βάζουμε τα κομμένα σπαράγγια για μόνο 3 λεπτά. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε κρύο νερό ώστε να σταματήσει ο βρασμός τους.
Σε ένα πιάτο βάζουμε το μισό πέστο και προσθέτουμε τα κομμάτια σπαραγγιών. Ανακατεύουμε να πάει σε όλα και τα αραδιάζουμε σε ένα ταψάκι. Τα βάζουμε σε γκριλ μεσαίας διαβάθμισης για 3-4 λεπτά.
Σε μικρό τηγάνι καβουρντίζουμε ελαφρά το κουκουνάρι και αφήνουμε να μας περιμένει.
Εν το μεταξύ σε μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε τα ζυμαρικά μας τόσο χρόνο όσο προτείνεται από τη συσκευασία προσέχοντας να μην παραβράσουν.
Στραγγίζουμε και κρατάμε πολύ λίγο από το νερό τους για το σερβίρισμα .