Πλένουμε την κολοκύθα και την κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε σπόρους και ίνες και την βάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος με το κομμένο μέρος προς τα κάτω.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 30 λεπτά.
Βγάζουμε από το φούρνο και όσο ακόμη είναι ζεστή αφαιρούμε τη φλούδα της με το χέρι μας ή με ένα λεπτό μαχαίρι αν χρειαστεί.
Βάζουμε την ψημένη κολοκύθα σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και πολτοποιούμε με μια κουτάλα του πουρέ ή με ραβδομπλέντερ για πιο λείο αποτέλεσμα.
Προσθέτουμε τη φλούδα του πορτοκαλιού και την κανέλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει, όπως μια μαρμελάδα.
Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε, αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει.
Διατηρείται καλύτερα σε ψυγείο.