Δεν ξέρω αν σας κούρασα με τις κολοκύθες, αλλά ο ενθουσιασμός μου με αυτές τις ιδιαίτερες κολοκύθες είναι μεγάλος και θέλω να φτιάξω με αυτές πολλά πιάτα ή άλλα παρασκευάσματα.
Υπάρχει μέλλον ακόμη μιας και απέκτησα και άλλη ποικιλία, ελπίζω σύντομα να φτιάξω κάτι με αυτή.
Αφού λοιπόν ψήσαμε την red kuri (κόκκινη κολοκύθα) την πρόσθεσα σε εκείνο το φακόρυζο, ήθελα και μια γλυκιά της εκδοχή.
Παλιότερα είχα φτιάξει ένα άλειμμα κολοκύθας λίγο διαφορετικό, με άλλη ποικιλία κολοκύθας και άλλη σύνθεση υλικών και το είχα προσθέσει σε μια τάρτα. Όμως ήθελα ένα νέο μιας και η γεύση αυτής της κολοκύθας είναι εντελώς διαφορετική, όπως σας είχα πει, πλησιάζει στη γεύση του κάστανου.
Αυτό το άλειμμα μπορεί να μπει σε τάρτες, σε κέικ, σε τηγανίτες, ή πάνω σε ψωμί.
Είναι πολύ εύκολο να γίνει και αν βρείτε αυτή την κολοκύθα μην το παραλείψετε.
Άλειμμα κόκκινης κολοκύθας
Συστατικά
- 750 γρ κολοκύθα red kuri βάρος ψημένης
- 450 γρ ζάχαρη
- 1 ξυλάκι κανέλα Κεϋλάνης
- φλούδα ενός πορτοκαλιού
- 2 -3 κουτ. σούπας Χυμό λεμονιού
Οδηγίες
- Πλένουμε την κολοκύθα και την κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε σπόρους και ίνες και την βάζουμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος με το κομμένο μέρος προς τα κάτω.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 30 λεπτά.
- Βγάζουμε από το φούρνο και όσο ακόμη είναι ζεστή αφαιρούμε τη φλούδα της με το χέρι μας ή με ένα λεπτό μαχαίρι αν χρειαστεί.
- Βάζουμε την ψημένη κολοκύθα σε κατσαρόλα μαζί με τη ζάχαρη και πολτοποιούμε με μια κουτάλα του πουρέ ή με ραβδομπλέντερ για πιο λείο αποτέλεσμα.
- Προσθέτουμε τη φλούδα του πορτοκαλιού και την κανέλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι να δέσει, όπως μια μαρμελάδα.
- Προσθέτουμε το χυμό του λεμονιού, ανακατεύουμε, αφαιρούμε το ξυλάκι κανέλας και τη φλούδα πορτοκαλιού και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει.
- Διατηρείται καλύτερα σε ψυγείο.