Επιστροφή

Αναποδογυρισμένο κέικ με κουμ κουάτ

1 ταψί διαμέτρου 24εκατ

Συστατικά
  

Για τη βάση

  • 45 γρ βούτυρο
  • 130 γρ ζάχαρη καστανή
  • 400 γρ κουμ κουάτ

Για το κέικ

  • 115 γρ βούτυρο μαλακωμένο
  • 150 γρ ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 210 γρ αλεύρι μαλακό
  • 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
  • 125 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου

Οδηγίες
 

Για τη βάση

  • Πλένουμε τα κουμ κουάτ και τα κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια τους με ένα μυτερό μαχαίρι.
  • Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε ελαφρά ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα κουζίνας. Μόλις λιώσει η ζάχαρη μεταφέρουμε το μείγμα σε ταψί διαμέτρου 24 εκατοστών και το απλώνουμε να πάει σε όλο τον πάτο ομοιόμορφα.
  • Απλώνουμε κυκλικά τα κουμκουάτ με το κομμένο κομμάτι προς τα κάτω, καλύπτοντας όλο τον πάτο του ταψιού.

Για το κέικ

  • Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το μπέικιν τη βανίλια και το αλάτι.
  • Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός ή σύρμα κουζίνας μέχρι να αφρατέψει. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας ένα ένα τα αυγά.
  • Μόλις έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα αλευριού με το γάλα χτυπώντας σε πολύ χαμηλή ταχύτητα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα πάνω στο ταψί πάνω από τη βάση των κουμ κουάτ φροντίζοντας να πάει παντού ομοιόμορφα.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 35 -45 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) ελέγχοντας με μια λάμα να βγαίνει στεγνή.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
  • Σερβίρουμε συνοδεύοντας τον καφέ μας ή το τσάι μας.

Σημειώσεις

Περισσότερες συνταγές με κουμ κουάτ μπορείτε να δείτε εδώ