Πάλι με γλυκό είμαι εδώ, όχι πως δεν έχουν γίνει και άλλα φαγητά ή παρασκευάσματα, απλά θέλουν το χρόνο τους και την επεξεργασία τους, σε λίγες μέρες για τα υπόλοιπα.
Αυτό το κέικ έγινε με το μυαλό τη μηλόπιτα, που όπου κι αν ψάξεις θα βρεις αναποδογυρισμένη μηλόπιτα. Στο σπίτι μας αυτή η μηλόπιτα έχει γίνει πάρα πολλές φορές, είναι ένα από τα αγαπημένα γλυκά των παιδιών μου και των ανιψιών μου. Έχει καταγραφεί παλαιότερα από την κόρη εδώ και όταν δεν θυμάμαι τις ποσότητες των υλικών κι εγώ εκεί ανατρέχω.
Για κάτι διαφορετικό, μιας και αυτές τις μέρες στο σπίτι έφτασαν κουμ κουάτ σκέφτηκα μια μείξη της συνταγής της μηλόπιτας με ένα άλλο κέικ που είχα φτιάξει παλιότερα.
Αν δεν έχετε κουμ κουάτ μπορείτε να το φτιάξετε με πορτοκάλια σαγκουίνια κομμένα σε λεπτές φέτες ή με φέτες ανανά.
Αναποδογυρισμένο κέικ με κουμ κουάτ
Συστατικά
Για τη βάση
- 45 γρ βούτυρο
- 130 γρ ζάχαρη καστανή
- 400 γρ κουμ κουάτ
Για το κέικ
- 115 γρ βούτυρο μαλακωμένο
- 150 γρ ζάχαρη
- 1 κουτ. γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/4 κουτ. γλυκού αλάτι
- 210 γρ αλεύρι μαλακό
- 2 αυγά σε θερμοκρασία δωματίου
- 125 ml γάλα σε θερμοκρασία δωματίου
Οδηγίες
Για τη βάση
- Πλένουμε τα κουμ κουάτ και τα κόβουμε στη μέση. Αφαιρούμε τα κουκούτσια τους με ένα μυτερό μαχαίρι.
- Σε ένα μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και ζεσταίνουμε ελαφρά ανακατεύοντας ζωηρά με σύρμα κουζίνας. Μόλις λιώσει η ζάχαρη μεταφέρουμε το μείγμα σε ταψί διαμέτρου 24 εκατοστών και το απλώνουμε να πάει σε όλο τον πάτο ομοιόμορφα.
- Απλώνουμε κυκλικά τα κουμκουάτ με το κομμένο κομμάτι προς τα κάτω, καλύπτοντας όλο τον πάτο του ταψιού.
Για το κέικ
- Σε ένα μπολ βάζουμε το αλεύρι με το μπέικιν τη βανίλια και το αλάτι.
- Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός ή σύρμα κουζίνας μέχρι να αφρατέψει. Συνεχίζουμε το χτύπημα προσθέτοντας ένα ένα τα αυγά.
- Μόλις έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα προσθέτουμε εναλλάξ το μείγμα αλευριού με το γάλα χτυπώντας σε πολύ χαμηλή ταχύτητα.
- Μεταφέρουμε το μείγμα πάνω στο ταψί πάνω από τη βάση των κουμ κουάτ φροντίζοντας να πάει παντού ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα για 35 -45 λεπτά (ανάλογα με το φούρνο) ελέγχοντας με μια λάμα να βγαίνει στεγνή.
- Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά και αναποδογυρίζουμε σε πιατέλα.
- Σερβίρουμε συνοδεύοντας τον καφέ μας ή το τσάι μας.
Ωραία η ιδεα σου. Θα πρέπει να είναι πολύ αρωματικό κέικ.