Επιστροφή

Αναψυκτικό με άνθη αφροξυλιάς

Συστατικά
  

  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 6 ανθισμένα τσαμπιά αφροξυλιάς
  • 20 γρ ξινό
  • 1 μεγάλο λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • σκουρόχρωμα μπουκάλι για τη φύλαξη

Οδηγίες
 

  • Κόβουμε τα καλά ανθισμένα τσαμπιά της αφροξυλιάς, τα κουνάμε καλά από το κοτσάνι να φύγουν τυχόν έντομα, τα πλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε μια πετσέτα.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Διαλύουμε μέσα στο σιρόπι το ξινό και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Όταν κρυώσει το σιρόπι αραδιάζουμε από πάνω τα άνθη της αφροξυλιάς με το μίσχο προς τα επάνω.
  • Στρώνουμε πάνω από τα άνθη τις φέτες λεμονιού και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για δύο εικοσιτετράωρα
  • Πατάμε τα λεμόνια να βγάλουν το χυμό τους και σουρώνουμε με πικνή σίτα και τουλπάνι ή γάζα. Μεταφέρουμε σε σκουρόχρωμα μπουκάλια τα οποία συντηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου μέσα σε σκοτεινό ντουλάπι
  • Για το σερβίρισμα: σε ένα ποτήρι προσθέτουμε 1 μέρος από το σιρόπι της αφροξυλίας και 3 μέρη νερό με παγάκια.

Σημειώσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συλλογή των άνθεων να είναι καλά ανθισμένα με άνθη λευκά - κρεμ και να μην έχουν παράσιτα στο μίσχο τους ή έντομα.
Προσοχή τα λεμόνια πρέπει να είναι αράντιστα και ακέρωτα.
Φίλος που άκουσε για την παρασκευή του πρότεινε αμέσως η αραίωση να γίνει με σόδα παγωμένη ή με φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό.