share

Αναψυκτικό με άνθη αφροξυλιάς

από
Αναψυκτικό με άνθη αφροξυλιάς

Η αφροξυλιά ή κουφοξυλιά ή σαμπούκος είναι θάμνος, ο οποίος σε μερικές περιπτώσεις φτάνει να γίνει δέντρο. Έχει λογχοειδή φύλλα, μικρά λευκά  άνθη με τη μορφή επίπεδου τσαμπιού και διαμέτρου 10-15 εκατοστά.

Ανθίζει την άνοιξη και στο τέλος περίπου του καλοκαιριού ωριμάζουν οι καρποί του οι οποίοι έχουν σχήμα σφαιρικό και χρώμα σκούρο μοβ προς μαύρο.

Αφροξυλιά

Δεν συλλέγουμε άγουρους καρπούς γιατί είναι τοξικοί και καλό είναι σε κάθε περίπτωση να είμαστε ενήμεροι για τις ιδιότητες του φυτού πριν το χρησιμοποιήσουμε σε σχέση με προβλήματα υγείας που μπορεί να αντιμετωπίζουμε.

Τα άνθη συλλέγονται στο τέλος της άνοιξης και οι καρποί στο τέλος του καλοκαιριού όταν θα έχουν ωριμάσει πολύ καλά.

Αφροξυλιά1

Τα άνθη και οι καρποί έχουν θεραπευτικές ιδιότητες, επίσης μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παρασκευάσματα. Περισσότερα για τις ιδιότητες των ανθέων και των καρπών του φυτού μπορείτε να δείτε εδώ.

Στο χωριό μου υπάρχουν άπειροι θάμνοι αφροξυλιάς. Με τους καρπούς του παλαιότερα έχω φτιάξει λικέρ και μαρμελάδα.

Πριν λίγες μέρες που ήμουν στο χωριό, ήταν όλοι οι θάμνοι ολάνθιστοι. Σε  συζήτηση με φίλη για το τι φτιάχνουμε αυτό τον καιρό είχα την τύχη να μου μεταφέρει  την εμπειρία της για αναψυκτικό που φτιάχνει η φίλη της η Λίζα.

Τηλεφωνήσαμε στη Λίζα και ευχαρίστως μας έδωσε τη συνταγή και το δικαίωμα της δημοσίευσής της. Η συνταγή ήταν για μεγάλη ποσότητα, εγώ έφτιαξα λίγη προκειμένου να δοκιμάσω και έχω κάνει αναγωγή τα υλικά σε ποσότητα ενός λίτρου.

Θα το συναντήσετε και ως Elderflower cordial  μπορεί να προστεθεί σε κοκτέιλ  και σε γλυκά και κέικ.

Λίζα ευχαριστώ πολύ.

 

Αναψυκτικό με άνθη αφροξυλιάς

Συστατικά
  

  • 1 λίτρο νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 6 ανθισμένα τσαμπιά αφροξυλιάς
  • 20 γρ ξινό
  • 1 μεγάλο λεμόνι κομμένο σε λεπτές φέτες
  • σκουρόχρωμα μπουκάλι για τη φύλαξη

Οδηγίες
 

  • Κόβουμε τα καλά ανθισμένα τσαμπιά της αφροξυλιάς, τα κουνάμε καλά από το κοτσάνι να φύγουν τυχόν έντομα, τα πλένουμε πολύ καλά και τα αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε μια πετσέτα.
  • Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε να διαλυθεί η ζάχαρη και να γίνει ένα ελαφρύ σιρόπι. Διαλύουμε μέσα στο σιρόπι το ξινό και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Όταν κρυώσει το σιρόπι αραδιάζουμε από πάνω τα άνθη της αφροξυλιάς με το μίσχο προς τα επάνω.
  • Στρώνουμε πάνω από τα άνθη τις φέτες λεμονιού και αφήνουμε σε θερμοκρασία δωματίου για δύο εικοσιτετράωρα
  • Πατάμε τα λεμόνια να βγάλουν το χυμό τους και σουρώνουμε με πικνή σίτα και τουλπάνι ή γάζα. Μεταφέρουμε σε σκουρόχρωμα μπουκάλια τα οποία συντηρούμε σε θερμοκρασία δωματίου μέσα σε σκοτεινό ντουλάπι
  • Για το σερβίρισμα: σε ένα ποτήρι προσθέτουμε 1 μέρος από το σιρόπι της αφροξυλίας και 3 μέρη νερό με παγάκια.

Σημειώσεις

Απαραίτητη προϋπόθεση για τη συλλογή των άνθεων να είναι καλά ανθισμένα με άνθη λευκά - κρεμ και να μην έχουν παράσιτα στο μίσχο τους ή έντομα.
Προσοχή τα λεμόνια πρέπει να είναι αράντιστα και ακέρωτα.
Φίλος που άκουσε για την παρασκευή του πρότεινε αμέσως η αραίωση να γίνει με σόδα παγωμένη ή με φυσικό ανθρακούχο μεταλλικό νερό.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • Κλεομένης
    • 3 Ιουνίου 2016
    Απάντηση

    Καλημέρα. Είναι ωραίο τελικά; Αξίζει; Θυμίζει τίποτα η γεύση του;

    • Ξανθή
    • 3 Ιουνίου 2016
    Απάντηση

    θα σου δώσω να δοκιμάσεις!!

    • Μάγδα | My Little Expat Kitchen
    • 3 Ιουνίου 2016
    Απάντηση

    Τα λατρεύω!! Εδω στην Ολλανδία ανθίζουν σε κάθε γωνιά και κάθε χρόνο φτιάχνω σιρόπι και ποτά. Δεν είναι πανέμορφα;; Καλημέρα!

    • Penelope
    • 3 Ιουνίου 2016
    Απάντηση

    Πρωτότυπο (!!) Ξανθή.
    Πραγματικά τόσο διαφορετικό. Δεν θα είχα ποτέ φανταστεί ότι τα άνθη του συγκεκριμένου θάμνου μπορούν να γίνουν αναψυκτικό.
    Τι ωραία που κατέγραψες τούτη την συνταγή.
    Καλό ΣΚ εύχομαι.

    • Ανώνυμος
    • 4 Ιουνίου 2016
    Απάντηση

    Ίσως από τα ωραιότερα αναψυκτικά που έχω δοκιμάσει τα τελευταία χρόνια! Συγχαρητήρια Ξανθή και ευχαριστούμε και τη φίλη σου και σένα που το μοιράστηκες μαζί μας!

    • Vita
    • 4 Ιουνίου 2016
    Απάντηση

    Καλέ γιατί βγήκα ανώνυμη;

    • evi@thehealthycook
    • 6 Ιουνίου 2016
    Απάντηση

    Το δοκίμασα! Δροσιστικό, ευχάριστο με όμορφο διακριτικό άρωμα! Ότι πρέπει για το καλοκαίρι! Ευχαριστώ πολύ Κανθή!

    • Ανώνυμος
    • 9 Ιουνίου 2016
    Απάντηση

    Δεν έχω δοκιμάσει ποτέ, αλλά όλο αυτό το πράγμα μοιάζει μαγικό!!!
    Μπράβο Ξανθή

      • Ξανθή
      • 9 Ιουνίου 2016
      Απάντηση

      Να σε κεράσω ευχαρίστως!!

    • Γιώργος Βαρβάκης
    • 9 Ιουνίου 2016
    Απάντηση

    Εγώ είμαι ο τελευταίος ανώνυμος!!!! Βιάστηκα 🙂

    • Άρης
    • 10 Ιουνίου 2016
    Απάντηση

    Εξαιρετικά ενδιαφέρον Ξανθή! Όπως κάθετί που μας προτείνες!!!

    Καλημέρα και καλό Σ/Κ!

    • Νίκος
    • 18 Μαΐου 2020
    Απάντηση

    Θα ήθελα να ροτίσο το εξής πέρσι το έφτιαξα και μπορώ να πο πος το ερωτεύτηκα!!! Αλά είχα ένα αναπάντεχο πρόβλημα ένα μπουκάλι που το είχα στο
    ψυγείο μου ζημίωσε και παρά λίγο να σκάσει τι μπορώ να κάνω για αυτό ?

      • Ξανθή
      • 18 Μαΐου 2020
      Απάντηση

      Καλησπέρα σας, το πιο πιθανό είναι να μην είχατε βράσει αρκετά το σιρόπι ή τα άνθη να μην ήταν πολύ καλά πλυμένα ή να είχαν κάτι που δεν το είδατε και έτσι προκλήθηκε μια ζύμωση. Αν το έχετε ακόμη μπορείτε να το βράσετε λίγο όπως δένουμε ένα σιρόπι. Αν φτιάξετε νέο προσέξτε αυτά που σας ανέφερα. Επίσης το ξινό δρα ως συντηρητικό, το είχατε προσθέσει;;

        • Νίκος
        • 19 Μαΐου 2020
        Απάντηση

        Απ’όσο θυμάμαι ναι αλά νομίζω πως δεν είχα αποστειρώσει το μπουκάλι

          • Ξανθή
          • 19 Μαΐου 2020
          Απάντηση

          Καλημέρα, καλό είναι να έχουμε ένα πολύ καθαρό μπουκάλι και αν είναι δυνατόν αποστειρωμένο, καμιά φορά υπολείμματα από κάποιο άλλο περιεχόμενο μπορεί να μας δημιουργήσουν προβλήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode