Επιστροφή

Βλάχικη τσουκνιδόπιτα νηστίσιμη

Εξοπλισμός

  • Ταψί κατάλληλο για πίτα με διάμετρο 30 εκατοστά

Συστατικά
  

Για τη γέμιση

  • 2 μεγάλα ματσάκια τσουκνίδες
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι καλαμποκιού
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Για το κουρκούτι

  • 300 γρ αλεύρι καλαμποκιού συν λίγο για την επικάλυψη του ταψιού
  • 1 1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συν λίγο για την επιφάνεια της πίτας

Διαδικασία
 

  • Ξεκινάμε με την προετοιμασία των τσουκνίδων.
    Τις πλένουμε καλά κι αφαιρούμε τυχόν πολύ σκληρά κοτσάνια.
  • Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε τις τσουκνίδες και αφήνουμε για 3 λεπτά, όχι παραπάνω.
  • Στραγγίζουμε πολύ καλά και τις βάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης.
    Προσθέτουμε τα άλευρα αλάτι και πιπέρι και το ελαιόλαδο.
    Ανακατεύουμε.
  • Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε τα 200 γρ καλαμποκίσιου αλευριού με τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό χυλό.
  • Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο και μοιράζουμε ομοιόμορφα το χυλό καλαμποκιού.
  • Μοιράζουμε το μείγμα με τις τσουκνίδες ομοιόμορφα.
  • Τώρα θα φτιάξουμε πάλι ένα χυλό με το υπόλοιπο αλεύρι αλλά πιο αραιό και θα τον μοιράσουμε πάνω από το μείγμα από τις τσουκνίδες.
    Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 50 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε.

Σημειώσεις

Για να χειριστούμε τις τσουκνίδες πριν τις ζεματίσουμε φοράμε γάντια. 
Αν οι τσουκνίδες είναι πολύ τρυφερές μπορούμε να τις τρίψουμε με λίγο αλάτι και να μην τις ζεματίσουμε. 
Εναλλακτικά στην επιφάνεια αντί του χυλού σκορπάμε σταδιακά το αλεύρι καλαμποκιού ραντίζοντας το με χλιαρό νερό και στο τέλος ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.