share

Βλάχικη τσουκνιδόπιτα νηστίσιμη

από
Τσουκνιδόπιτα

Σε μια βόλτα μου στην εξοχή συνάντησα ένα ολόκληρο χωράφι γεμάτο τσουκνίδες.

Θυμήθηκα αμέσως τη φίλη μου την Αλεξάνδρα που τις λατρεύει και αμέσως βρήκα γάντια και της μάζεψα δυο μεγάλα ματσάκια.

Η Αλεξάνδρα με καταγωγή βλάχικη τις προσθέτει σε πίτες, φτιάχνει σούπα με αυτές και τώρα έφτιαξε μια πίτα όπως τη θυμάται να τη φτιάχνουν οι γυναίκες στην πατρίδα της.

Με φώναξε να με κεράσει κι εγώ πήρα μόνο δυο κομμάτια να τα φωτογραφίσω και να καταγράψω την πίτα όπως μου την περιέγραψε και την ευχαριστώ πολύ για την παραχώρηση της συνταγής της.

Στα μέρη της θα τη συναντήσουμε και με το όνομα πισπιλίτα.

Μοιάζει με τη μπαμπανέτσα της δικής μου πατρίδας η οποία γίνεται με διάφορα χόρτα αλλά εδώ έχουμε μια νηστίσιμη εκδοχή.

Οι τσουκνίδες πρέπει να είναι τρυφερές και όπως λέει η φίλη μου με πλατιά φύλλα.

Υπάρχουν στις λαϊκές αγορές και πάρα πολλές στους αγρούς με δίπλα τους να κάνουν παρέα οι μολόχες που με τα φύλλα τους όπως έχω πληροφορίες στην Κρήτη τυλίγουν ντολμαδάκια. Μια άλλη φορά αυτό το πείραμα.

Βλάχικη τσουκνιδόπιτα νηστίσιμη

Εξοπλισμός

  • Ταψί κατάλληλο για πίτα με διάμετρο 30 εκατοστά

Συστατικά
  

Για τη γέμιση

  • 2 μεγάλα ματσάκια τσουκνίδες
  • 2 κουτ. σούπας αλεύρι καλαμποκιού
  • 1 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 50 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

Για το κουρκούτι

  • 300 γρ αλεύρι καλαμποκιού συν λίγο για την επικάλυψη του ταψιού
  • 1 1/2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο συν λίγο για την επιφάνεια της πίτας

Οδηγίες
 

  • Ξεκινάμε με την προετοιμασία των τσουκνίδων.
    Τις πλένουμε καλά κι αφαιρούμε τυχόν πολύ σκληρά κοτσάνια.
  • Σε μια κατσαρόλα με νερό που βράζει προσθέτουμε τις τσουκνίδες και αφήνουμε για 3 λεπτά, όχι παραπάνω.
  • Στραγγίζουμε πολύ καλά και τις βάζουμε σε ένα μπολ ανάδευσης.
    Προσθέτουμε τα άλευρα αλάτι και πιπέρι και το ελαιόλαδο.
    Ανακατεύουμε.
  • Σε ένα μπολ ανάδευσης βάζουμε τα 200 γρ καλαμποκίσιου αλευριού με τη ζάχαρη, το αλάτι, το ελαιόλαδο και προσθέτουμε χλιαρό νερό μέχρι να πάρουμε ένα πηχτό χυλό.
  • Αλείφουμε το ταψί με ελαιόλαδο και μοιράζουμε ομοιόμορφα το χυλό καλαμποκιού.
  • Μοιράζουμε το μείγμα με τις τσουκνίδες ομοιόμορφα.
  • Τώρα θα φτιάξουμε πάλι ένα χυλό με το υπόλοιπο αλεύρι αλλά πιο αραιό και θα τον μοιράσουμε πάνω από το μείγμα από τις τσουκνίδες.
    Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 50 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
  • Βγάζουμε από το φούρνο αφήνουμε να κρυώσει πριν την κόψουμε.

Σημειώσεις

Για να χειριστούμε τις τσουκνίδες πριν τις ζεματίσουμε φοράμε γάντια. 
Αν οι τσουκνίδες είναι πολύ τρυφερές μπορούμε να τις τρίψουμε με λίγο αλάτι και να μην τις ζεματίσουμε. 
Εναλλακτικά στην επιφάνεια αντί του χυλού σκορπάμε σταδιακά το αλεύρι καλαμποκιού ραντίζοντας το με χλιαρό νερό και στο τέλος ραντίζουμε με το ελαιόλαδο.  
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode