Επιστροφή

Γίδα βραστή

4 άτομα

Συστατικά
  

  • 1 κιλό κρέας από γίδα κατάλληλο για βραστό
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι
  • 2 πατάτες
  • 2-3 καρότα
  • 2-3 κρεμμύδια μικρά
  • 1 ματσάκι σέλινα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ρύζι γλασέ (προαιρετικό)
  • 1 αυγό
  • χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε καλά το κρέας και το βάζουμε σε μια λεκάνη με το ξύδι για 30 λεπτά. Το ξεπλένουμε και το βάζουμε στη χύτρα ταχύτητας με κρύο νερό που να το σκεπάζει καλά.
  • Το βάζουμε στη φωτιά μας και όταν πάρει βράσει ξαφρίζουμε. Κλείνουμε τη χύτρα και αφήνουμε να βράσει 1 1/2 ώρα από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει χαμηλώνοντας την ένταση της φωτιάς
  • Ανοίγουμε τη χύτρα και στο καλάθι της τοποθετούμε τα καθαρισμένα και πλυμένα λαχανικά. Το τοποθετούμε μέσα στη χύτρα πάνω από το κρέας αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε πάλι για 5 λεπτά.
  • Ανοίγουμε τη χύτρα αφαιρούμε σε πιατέλα τα λαχανικά και κρέας και συνεχίζουμε με δυο τρόπους ανάλογα τις προτιμήσεις μας.
  • Η μια επιλογή είναι αν σερβίρουμε κατευθείαν σε πιάτα ζωμό ( αφού τον περάσουμε από σήτα) με τα λαχανικά και κρέας προσθέτοντας λεμόνι. Έτσι θα συναντήσετε τη γίδα βραστή στα περισσότερα εστιατόρια να τη σερβίρουν.
  • Η άλλη επιλογή είναι να φτιάξουμε με το ζωμό μια σούπα προσθέτοντας ρύζι (1 κουταλιά της σούπας ανά άτομο) και μετά να την εμπλουτίσουμε με αυγολέμονο.

Σημειώσεις

Βέβαια υπάρχουν κι άλλες επιλογές προσθήκης κάποιου άλλου ζυμαρικού όπως πεπονάκι ή τραχανάς καυτερός κάτι που θα δείτε σε επόμενη ανάρτηση.
Η σούπα αυτή μπορεί να γίνει και με άλλο κρέας όπως μοσχάρι ή ζυγούρι.
Με το ζωμό επίσης μπορείτε να φτιάξετε πιλάφι που θα μας γράψει η Λίνα με την πρώτη ευκαιρία.
Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη χύτρα ταχύτητος το βράσιμο θα γίνει σε κατσαρόλα μεγάλη και βέβαια ο χρόνος βρασμού θα είναι μεγαλύτερος έως και διπλάσιος.
Αν δεν βρίσκετε γίδα ή δεν θέλετε να τη μαγειρέψετε στο σπίτι σας υπάρχει πρόταση να απολαύσετε το καλύτερο πιάτο Οινομαγειρείο "Η Ήπειρος" στην κεντρική αγορά της Αθήνας.
Φωτογραφία από επίσκεψη μας κάποιο βράδυ.