Γίδα βραστή

από
IMG_2781
Κρύο!!!!καιρός για σούπα
Οι φήμες λένε ότι την καλύτερη γίδα βραστή θα τη φάμε στο Ναύαρχο στον Κοσμά Κυνουρίας.
Παρότι έχω πάει μέχρι εκεί αρκετές φορές δεν είχα την τύχη να τη δοκιμάσω, ίσως λόγω εποχής που τον επισκέφτηκα.
Αν θέλετε να δοκιμάσετε καλή γίδα βραστή σε εστιατόριο και είστε στην Αθήνα  επισκεφτείτε την Ήπειρο στην κεντρική αγορά της Αθήνας, αξίζει τον κόπο για όλα όσα σερβίρει.
Έχω όμως ισχυρές μνήμες από την οικογένεια στο χωριό όταν ακόμη ο πατέρας διατηρούσε μικρό μπακάλικο χασάπικο κλπ.
Είπα να τη φτιάξω, μιας και οι καιρικές συνθήκες το απαιτούσαν.
Αν έχετε εμπιστοσύνη στο χασάπη σας ότι φέρνει καλή γίδα τολμήστε το.

Γίδα βραστή

4 άτομα

Συστατικά
  

  • 1 κιλό κρέας από γίδα κατάλληλο για βραστό
  • 2 κουτ. σούπας ξύδι
  • 2 πατάτες
  • 2-3 καρότα
  • 2-3 κρεμμύδια μικρά
  • 1 ματσάκι σέλινα
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • ρύζι γλασέ (προαιρετικό)
  • 1 αυγό
  • χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε καλά το κρέας και το βάζουμε σε μια λεκάνη με το ξύδι για 30 λεπτά. Το ξεπλένουμε και το βάζουμε στη χύτρα ταχύτητας με κρύο νερό που να το σκεπάζει καλά.
  • Το βάζουμε στη φωτιά μας και όταν πάρει βράσει ξαφρίζουμε. Κλείνουμε τη χύτρα και αφήνουμε να βράσει 1 1/2 ώρα από τη στιγμή που θα αρχίσει να σφυρίζει χαμηλώνοντας την ένταση της φωτιάς
  • Ανοίγουμε τη χύτρα και στο καλάθι της τοποθετούμε τα καθαρισμένα και πλυμένα λαχανικά. Το τοποθετούμε μέσα στη χύτρα πάνω από το κρέας αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε πάλι για 5 λεπτά.
  • Ανοίγουμε τη χύτρα αφαιρούμε σε πιατέλα τα λαχανικά και κρέας και συνεχίζουμε με δυο τρόπους ανάλογα τις προτιμήσεις μας.
  • Η μια επιλογή είναι αν σερβίρουμε κατευθείαν σε πιάτα ζωμό ( αφού τον περάσουμε από σήτα) με τα λαχανικά και κρέας προσθέτοντας λεμόνι. Έτσι θα συναντήσετε τη γίδα βραστή στα περισσότερα εστιατόρια να τη σερβίρουν.
  • Η άλλη επιλογή είναι να φτιάξουμε με το ζωμό μια σούπα προσθέτοντας ρύζι (1 κουταλιά της σούπας ανά άτομο) και μετά να την εμπλουτίσουμε με αυγολέμονο.

Σημειώσεις

Βέβαια υπάρχουν κι άλλες επιλογές προσθήκης κάποιου άλλου ζυμαρικού όπως πεπονάκι ή τραχανάς καυτερός κάτι που θα δείτε σε επόμενη ανάρτηση.
Η σούπα αυτή μπορεί να γίνει και με άλλο κρέας όπως μοσχάρι ή ζυγούρι.
Με το ζωμό επίσης μπορείτε να φτιάξετε πιλάφι που θα μας γράψει η Λίνα με την πρώτη ευκαιρία.
Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τη χύτρα ταχύτητος το βράσιμο θα γίνει σε κατσαρόλα μεγάλη και βέβαια ο χρόνος βρασμού θα είναι μεγαλύτερος έως και διπλάσιος.
Αν δεν βρίσκετε γίδα ή δεν θέλετε να τη μαγειρέψετε στο σπίτι σας υπάρχει πρόταση να απολαύσετε το καλύτερο πιάτο Οινομαγειρείο "Η Ήπειρος" στην κεντρική αγορά της Αθήνας.
Φωτογραφία από επίσκεψη μας κάποιο βράδυ.
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
    • eleni
    • 14 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Αυγολέμονο,Ξανθή,κλασσική σουπίτσα!Υπάρχει κάτι καλύτερο για την παγωνιά!
    Δεν ήξερα ότι βάζεις το κρέας στο ξίδι-γιατί;
    Φιλιά!

  1. Απάντηση

    Ξανθή μου έχεις πάει στον Κοσμά Κυνουρίας??
    Εμείς επειδή το χωριάτικό μου σπιτάκι είναι πολύ κοντά στον Κοσμά, πηγαίνουμε για γίδα βραστή στον Ναύαρχο τουλάχιστον 3-4 φορές κάθε χειμώνα.
    Την κάνει όντως πεντανόστιμη!!
    Είναι ένα μαγαζάκι μια σταλίτσα, όμως πολύ ζεστό και φιλικό, με εξαιρετική κουζίνα και εντυπωσιακά χαμηλές τιμές.
    Και αφού διαφήμισα τον Ναύαρχο χα χα χαα, σερβίρομαι από την δικιά σου σούπα, που δεν φαίνεται να υστερεί σε τίποτα από του Ναυάρχου!
    Καλή βδομάδα!

  2. Απάντηση

    Αγαπημενο μας φαγακι με γιδα παραγωγης μας παντα, ζωμος κσι κρεας στο πιατο χωρις ρυζι με μπολικπ πιπερι. Καλη εβδομαδα.

  3. Απάντηση

    Εγώ πάλι στον Κοσμά γίδα βραστή δεν έφαγα ,όπως δεν θα φάω μάλλον και από το δικό σου το φαγάκι φίλη μου και χωρίς παρεξήγηση, αλλά έφαγα μια λευκή μακαρανάδα με την πιο τέλεια μηζύθρα πριν κάτι χρόνια.
    Ακόμη και σήμερα σκεφτόμαστε εκείνη την γεύση κι εγώ και ο καλός μου που την γεύτηκε μετά την γίδα!

  4. Απάντηση

    Αχ και νάμουνα σπίτι σου να φάω από τη σουπίτσα σου!

    • iwanna
    • 14 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Σκέτη με τα λαχανικά της και το ζωμό είναι υπέροχη…….

  5. Απάντηση

    Καλή εβδομάδα Ξανθή!
    Εντάξει δεν έχω να πω πολλά… μόνο ότι αυτό είναι φαί! Παραδοσιακό, νόστιμο, χουχουλιάρικο! Φιλιά, καλό απόγευμα!

  6. Απάντηση

    Έχει δίκιο η Ερμιόνη! Χουχουλιάρικο φαγάκι! Ότι πρέπει για παγωμένες μέρες σαν την σημερινή!Και τι ωραία που το έκανες!

    • sofia
    • 14 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Χθες Κυριακή μαγείρεψα γίδα βραστή. Γίδα δική μας , εντελώς ελεύθερης βοσκής, άγρια. Δεν νομίζω ότι μπορεί να συγκριθεί με αυτή των μαγαζιών. Εμείς την προτιμάμε με το ζουμάκι της στο οποίο έχω βάλει καρότα κομμένα σε ροδέλες, σέλινο ψιλοκομμένο, κρεμμύδια ξερά μπόλικα( στην Ήπειρο τη φτιάχνουν βραστή και ρίχνουν μόνο κρεμμύδια)και σελινόριζα αν υπάρχει, μπόλικο κόκκινο πιπέρι, μπούκοβο καυτερό και τρεις τέσσερις στήμονες κρόκο Κοζάνης. Αναστενάξαν τα κουτάλια !!

  7. Απάντηση

    @ Καλησπέρα Ελένη, βάζω συνήθως το κρέας που είναι για βραστό, έτσι καθαρίζει καλύτερα από τυχόν αίματα.

    @ ΕΛΕΝΑ η διαδρομή για τον Κοσμά είναι από τις πλέον αγαπημένες οδικές και περιβαλλοντολογικές.
    Έχουμε χρόνια να πάμε παρόλο που έχω κι ένα φίλο από εκεί.
    Ελπίζω να βρεθώ κάποιο χειμωνιάτικο μεσημέρι εκεί να δοκιμάσω τη γίδα του.

    @ Λίλα τις ίδιες προτιμήσεις έχουμε.

    • Vita
    • 14 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Όχι που να το παινευτούμε μα κι οι γίδες μας εδώ κάτω α’ ποιότητας είναι :-). Η κρεατόσουπα must της εποχής!

  8. Απάντηση

    @ Πηνελόπη περί προτιμήσεων ουδείς λόγος.Εγώ τους έπεισα όλους χτες λόγω κρύου!!!

    @ Πόπη τρέχα έχει περισσέψει!!

    @ Ιωάννα και συ του σκέτου!!!

  9. Απάντηση

    @ Ερμιόνη και Αγγελική έχετε απόλυτο δίκιο εγώ σήμερα έκανα την υπέρβαση με καυτερό τραχανά!!!

    @ Σοφία εσύ εκεί βέβαια έχεις την καλύτερη ποιότητα.
    Αν σου πω ότι τώρα θυμήθηκα ότι δοκίμασα στο Πάπιγκο πριν πολλά χρόνια και βέβαια ήταν το κάτι άλλο.
    Και σ εμένα υπάρχει έντονα η ανάμνηση των χρόνων στο χωριό, τώρα όμως δεν μου έχει τύχει να βρω αυτό που εγώ θέλω κι αρκούμε στο χασάπη μου που δεν με έχει ποτέ διαψεύσει.

    @ Vita έχω πληροφορίες από πρώτο χέρι τη Λίνα!!Τώρα έχει κι εκείνη κατσίκα και το τι έχει φτιάξει μέσα σε λίγο καιρό με το γάλα της,δεν λέγεται.

    • Peter M
    • 14 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Mou fainetai oti exei ftasei to krio sthn Ellada me afto to fagaki. Yu,,,gida…sigo-vrassimo kai malako, nostimo!

  10. Απάντηση

    Καλή σου μέρα αγαπητή μου Ξανθή
    Πάρα πολύ ωραία η σούπα σου και αρκετά….γαργαλιστική.
    Επίτρεψέ μου να σου πω ότι και η κεφαλονίτικη σούπα με γίδα είναι ονομαστή και προσωπικά την έχω τιμήσει πολλές φορές και έχω τις καλύτερες εντυπώσεις.
    Την καλημέρα μου από την Νέα Υόρκη

  11. Απάντηση

    Να είχα τώρα με το κρύο ένα πιάτο σούπα και λίγη γίδα..Πολύ ωραίο φαγητό Ξανθή. Μου αρέσει πολύ.
    Αν όπως λες έχουμεκαλό κρέας γίνεται πολύ καλή.

    Καλό βράδυ

    • Marί
    • 14 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Στο χωριό την μαγειρεύαμε κι εμείς την γίδα, δικής μας παραγωγής και αφήναμε σκέτο το ζουμάκι. Τι μου θύμισες!!
    Φιλιά πολλά

  12. Απάντηση

    Καλησπέρα, Ξανθή μου. Παραδοσιακή σουπίτσα, αναλυτική η παρουσίαση και πολλές επί πλέον λεπτομέρειες μας έδωσες. Σε ευχαριστούμε πολύ.
    Καλή εβδομάδα, φιλιά.

  13. Απάντηση

    Γλυκεια Ξανθή μου τι μου θύμησες!!! Γίδα βραστή έφτιαχνε η μάνα μου τουλαχιστον μια φορά το χρόνο. Μικρή δεν την πολυεκτιμούσα…την γίδα όχι την μάνα μου…αλλά τώρα που ζω στα ξένα και που βλέπω γίδα μόνο στο ζωολογικό κήπο… θα έτρωγα ευχαρίστως ένα πιατάκι από την υπέροχη σουπίτσα σου…

  14. Απάντηση

    @
    Μμμμμμμμμμ !

    🙂

  15. Απάντηση

    Κράτησε μου όλα τα ζαρζαβατικά και σούπα….
    Δεν τρώω κρέας…αν και έχω μαγειρέψει τόσο στη ζωή μου με τρια παιδιά!

    Φιλιά!

  16. Απάντηση

    Τελικά νόστιμη γίδα μπορούμε να απολαύσουμε, όταν την έχουμε μαγειρέψει εμείς οι ίδιοι,
    όπως τη δική σου, Ξανθή. Καλοφτιαγμένη και με όλα της τα λαχανικά. Απλά Τέλεια!

    Καλό πρωινό.
    Ζ.

  17. Απάντηση

    Γίδα βραστή σε ταβερνάκι ορεινό με ξυλόσομπα στη μέση, έξω να χιονίζει και το τοπίο καλυμμένο στα λευκά με τη μυρωδιά του ξύλου να αιωρείται στον αέρα! Τέλειο πιάτο για χειμώνα! Καλημέρα

  18. Απάντηση

    @ Peter έχουμε λίγο κρύο μπροστά σε αυτό που ακούω κατά καιρούς για εκεί νομίζω δεν είναι τίποτα.
    Σήμερα θα φτιάξω το σπαγγέτι σου!!
    Καλημέρα!!

    @ κ. Ντένη έχω βρεθεί μια φορά μόνο χειμώνα στην Κεφαλλονιά αλλά για ένα βράδυ μόνο θα το έχω υπόψιν μου αν ξαναπάω. Σας ευχαριστώ.

    @ Marion για όλα τα φαγητά η πρώτη ύλη μετράει. καλό μεσημέρι

    @ Μαρία να είμαστε τώρα στο χωριό δίπλα σε τζάκι ή και στόφα και να βράζει η γίδα δίπλα μας!!!

  19. Απάντηση

    @ Ελένη θυμίζει πατρίδα!! Καλημέρα!!

    @ Βασιλική μου να σου στείλω;; έχω την εντύπωση ότι κάπου υπάρχει μια φάρμα που τρως κιόλας αλλά δεν θυμάμαι τις λεπτομέρειες θα ρωτήσω και θα σου πω.

    @ quartier libre έλα κερνάω!!!

  20. Απάντηση

    @ Αντιγόνη ευχαρίστως έλα!!!

    @ Ζαμπία ευχαριστώ!!καλό μεσημέρι!!

    @ Σοφία είσαι ξεσηκώστρα!!!!ποιος δεν θα ήθελε τέτοια κατάσταση!!

    • Magda
    • 15 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Ξανθή μου, ποτέ δεν έχω δοκιμάσει βραστή γίδα αν και μ’ αρέσει πολύ η γεύση της γίδας γενικά, ειδικά σε κάποιο κοκκινιστό! Όταν βρεθεί η ευκαιρία όμως θα το δοκιμάσω.
    Μ’ αρέσουν τόσο πολύ αυτές σου οι παραδοσιακές συνταγές.
    Φιλιά!

  21. Απάντηση

    Καλημερε αγαπητη μου Ξνθη.

    Ενα απο τα αγαπημενε μου φαγητα.
    Δεν το εχω φτιαξει ποτε, γιαυθτο σευχαριστω πγια τη δημοσιευση!!

    Μπορω να ν μυρισω απο δω. Φαινεται υπεροχο!!

    φιλια πολλα
    Μπετττυ.

    υ.γ. Ψαχνω για μια συνταγη για Κλεφτικο. Εχεις κατι υπ’οψη σου?

  22. Απάντηση

    Αυτό το φαγητό είναι για τον μπαμπά μου!!!!! Σε μια ταβέρνα στους πρόποδες του Παναχαϊκού πάνε οι δικοί μου για γίδα…

    • Marina
    • 15 Νοεμβρίου 2011
    Απάντηση

    Συγχαρητήρια Ξανθούλα μου!!! Είσαι νικήτρια έτσι και αλλιώς αφού συμμετείχες σ’έναν τόσο ωραίο διαγωνισμό!
    Όσο για τη σούπα μου αρέσει να την τρώω στη μαμά μου και σ’ένα κουτουκάκι στη Σαλαμίνα, αλλά δεν την έχω φτιάξει ποτέ! Θα ήθελα όμως να τη δοκιμάσω και στο Ναύαρχο…μου ανοίξατε την όρεξη μεσημεριάτικα!!! Θέλεις να πάμε μαζί όταν γυρίσω;

  23. Απάντηση

    @ Μάγδα το κρέας της γίδας η μητέρα μου το έκανε κοκκινιστό και μετά το έβαζε στο ταψί με μακαρόνια και το έψηνε στη γάστρα με τα ξύλα.
    Όλοι το θυμόμαστε και το νοσταλγούμε.
    Καλό απόγευμα.

    @ Μπέττυ σε ευχαριστώ πολύ θα σου στείλω με mail συνταγή για κλέφτικο όπως το έκαναν οι γονείς μου.

    @ manousina τις γνωστές ταβέρνες για καλό φαγητό πρέπει να τις μαθαίνουμε κι εμείς!!!φιλάκια.

    @ Μαρίνα μου που θες να πάμε στη Σαλαμίνα ή στο Ναύαρχο όπου θες εγώ είμαι μέσα!!Με το καλό να έρθετε αν πρέπει;;;και όλα θα γίνουν.
    Πολλά φιλάκια σε όλους κι ευχαριστώ πολύ εσύ ξέρεις γιατί.

  24. Απάντηση

    Συνταγή που θα φτιάξω κάποια στιγμή οπωσδήποτε!

    Θα βάλεις και καμιά ψαρόσουπα; Μ αρέσουν πολύ. Όπως και αστακομακαρονάδα;

    Καλό βράδυ

  25. Απάντηση

    Ρεγγίνα ψαρόσουπα έχουμε αστακομακαρονάδα δύσκολο να βρω αστακό στις μέρες μας.
    Μου είχαν χαρίσει πριν χρόνια από τη Σκύρο μαζί με τη συνταγή. Αν θέλεις μπορώ να σου στείλω τη συνταγή με mail.
    Καλό βράδυ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode