Επιστροφή

Γαρίδες με μελιτζάνες και μπαχαρικά

Συστατικά
  

  • 1 μελιτζάνα μετρίου μεγέθους περίπου 250γρ
  • 3-4 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 2 ώριμες ντομάτες ψιλοκομμένες
  • 1 τσιμπιά μπούκοβο
  • 1/2 κουτ. γλυκού πάστα τζίτζερ
  • 1/4 κουτ. γλυκού κουρκουμά
  • 1/4 κουτ. γλυκού κίμινο
  • αλάτι
  • 4 γαρίδες μεγάλες
  • λίγα φύλλα μαϊντανού
  • χυμό μισού λεμονιού
  • 1 κουτ. σούπας γιαούρτι

Διαδικασία
 

  • Καθαρίζουμε τη μελιτζάνα και την κόβουμε σε μικρούς κύβους. Αλατίζουμε και αφήνουμε σε σουρωτήρι για 30 λεπτά (προαιρετικό)
    Καθαρίζουμε τις γαρίδες αφαιρώντας προσεκτικά το εντεράκι τους. Αφήνουμε τα κεφάλια.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί προσθέτουμε τους κύβους μελιτζάνας. Τηγανίζουμε σε μέτρια ένταση μέχρι να πάρουν χρώμα, γυρίζοντας τες με μια λαβίδα.
  • Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τις ψιλοκομμένες ντομάτες και αφού ανακατέψουμε ελαφρά συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 10 λεπτά να μαλακώσουν οι μελιτζάνες.
  • Προσθέτουμε τις γαρίδες και συνεχίζουμε για 2-3 λεπτά γυρίζοντας τις γαρίδες μια φορά.
  • Αποσύρουμε από την εστία προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και προσθέτουμε το φύλλα μαϊντανού.
  • Σερβίρουμε με μια κουταλιά γιαούρτι στο κέντρο του πιάτου.
  • Συνοδεύουμε με σπιτικό ψωμί και ένα ποτήρι κρασί όποιος θέλει.

Σημειώσεις

Μπορούμε να βάλουμε φρέσκο τριμμένο τζίτζερ ή σε σκόνη.
Το μπούκοβο μπορεί να αντικατασταθεί με ψιλοκομμένη καυτερή πιπεριά. Προσοχή στην ποσότητα, γιατί θα πάρουμε ένα αρκετά καυτερό αποτέλεσμα. 
Αν έχετε γιαούρτι καρύδας θα το προσθέσετε στο τηγάνι πριν αποσύρετε από την εστία και θα ανακατέψετε ελαφρά.
Το γιαούρτι που πρόσθεσα έδωσε μια ιδιαίτερη δροσιά στο πιάτο.