Ετοιμάζουμε το τσέρκι**. Τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα ή σε μικρό ταψί στρώνουμε χαρτί ψησίματος και τοποθετούμε επάνω το τσέρκι.
Σε μια σακούλα τροφίμων βάζουμε τα μπισκότα και με τη βοήθεια ενός χοντρού πλάστη τα τρίβουμε.Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το καρδάμωμο, το αλάτι και το βούτυρο. ανακατεύουμε καλά. Μεταφέρουμε το μείγμα στο τσέρκι και ισιώνουμε να πάει παντού και λίγο στο πλάι. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 12 λεπτά. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά. Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη γέμιση. Πλένουμε ένα μεγάλο μάνγκο και καθαρίζουμε τη φλούδα του.Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε κύβους και με ένα κουτάλι αφαιρούμε την σάρκα. Μεταφέρουμε τα κομμάτια του μάνγκο σε επεξεργαστή τροφίμων και πολτοποιούμε καλά. Περνάμε από λεπτή σίτα ώστε να έχουμε ένα λείο πολτό.
Τοποθετούμε τη ζελατίνη σε μικρό μπολ μαζί με 30γρ ζάχαρη και 80ml νερό. Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί καλά η ζελατίνη. Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το 1/4 της πούλπας του μάνγκο και τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση. Μόλις ζεσταθεί λίγο προσθέτουμε το μείγμα της ζελατίνης ανακατεύοντας καλά με μια σπάτουλα, μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζελατίνη και η ζάχαρη. Προσθέτουμε και την υπόλοιπη πούλπα και ανακατεύουμε και αφήνουμε στην εστία για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την υπόλοιπη ζάχαρη σε σαντιγί. Χτυπάμε ελαφρά και το τυρί κρέμα και το μεταφέρουμε στο μείγμα του μάνγκο.Προσθέτουμε το αλάτι και σταδιακά τη σαντιγί ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Μεταφέρουμε το μείγμα στο τσέρκι πάνω από το μπισκότο και ισιώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα.
Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες ή και περισσότερες.
Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και τρίβουμε από πάνω λίγο ξύσμα λάιμ ή λεμονιού.
Σερβίρουμε με επί πλέον σαντιγί (προαιρετικό) ή με επιπλέον σάλτσα που θα φτιάξουμε από την πούλπα από το μάνγκο με προσθήκη ζάχαρης.