share

Γλυκό με μάνγκο

από
Γλυκό με μάνγκο

Για χάρη του μικρού πρίγκηπα που σήμερα κλείνει τα δυο χρόνια η “τρελή” γιαγιά έφτιαξε γλυκό, όπως γίνεται σε κάθε τους γιορτή και ας μας χωρίζουν πολλάάά χιλιόμετρα.

Η επιλογή αυτού του γλυκού έγινε όταν βρέθηκα με ένα μεγάλο μάνγκο που μου χάρισε μια φίλη.

Το μάνγκο ανήκει στα τροπικά φρούτα αν και τελευταία διάβασα ότι υπάρχουν καλλιέργειες και στην Ελλάδα.

Μερικές από τις ιδιότητες του είναι ότι προστατεύει το ανοσοποιητικό, την καρδιά, χαρίζει αντιοξειδωτική δράση και συμβάλει στην καλή υγεία του πεπτικού συστήματος.

Ψάχνοντας για το τι μπορεί κάποιος να φτιάξει με ένα μάνγκο, εκτός από το να το φάει ως φρούτο βρήκα πολλές ιδέες, όπως η προσθήκη του σε smoothies, σε σαλάτες αλμυρές και γλυκές, σε τάρτες, σε κοτόπουλο και πολλά άλλα.

Επέλεξα να πειραματιστώ φτιάχνοντας αυτό το γλυκό που μοιάζει με τάρτα; ή και cheesecake;

Προσαρμογή από το BBC food.

Γλυκό με μάνγκο

Εξοπλισμός

  • τσέρκι με διάμετρο 22 εκατ.

Συστατικά
  

Για τη βάση

  • 140 γρ μπισκότα digestive
  • 70 γρ βούτυρο λιωμένο
  • 1/4 κουτ. γλυκού καρδάμωμο τριμμένο
  • 30 γρ ζάχαρη
  • 1 τσιμπιά αλάτι

Για τη γέμιση

  • 420 γρ πούλπα από μάνγκο*
  • 15 γρ ζελατίνη
  • 60 γρ ζάχαρη
  • 70 γρ κρέμα γάλακτος
  • 70 γρ τυρί κρέμα
  • 1 τσιμπιά αλάτι
  • ξύσμα από λάιμ ή λεμόνι

Οδηγίες
 

  • Ετοιμάζουμε το τσέρκι**. Τοποθετούμε σε μια λαμαρίνα ή σε μικρό ταψί στρώνουμε χαρτί ψησίματος και τοποθετούμε επάνω το τσέρκι.
  • Σε μια σακούλα τροφίμων βάζουμε τα μπισκότα και με τη βοήθεια ενός χοντρού πλάστη τα τρίβουμε.
    Μεταφέρουμε τα μπισκότα σε μπολ και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το καρδάμωμο, το αλάτι και το βούτυρο. ανακατεύουμε καλά.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στο τσέρκι και ισιώνουμε να πάει παντού και λίγο στο πλάι. Τοποθετούμε στην κατάψυξη για 15 λεπτά.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 12 λεπτά.
    Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε τη γέμιση.
    Πλένουμε ένα μεγάλο μάνγκο και καθαρίζουμε τη φλούδα του.
    Χαράζουμε με ένα κοφτερό μαχαίρι σε κύβους και με ένα κουτάλι αφαιρούμε την σάρκα.
  • Μεταφέρουμε τα κομμάτια του μάνγκο σε επεξεργαστή τροφίμων και πολτοποιούμε καλά. Περνάμε από λεπτή σίτα ώστε να έχουμε ένα λείο πολτό.
  • Τοποθετούμε τη ζελατίνη σε μικρό μπολ μαζί με 30γρ ζάχαρη και 80ml νερό.
    Ανακατεύουμε καλά να διαλυθεί καλά η ζελατίνη.
  • Σε μικρό κατσαρολάκι βάζουμε το 1/4 της πούλπας του μάνγκο και τοποθετούμε στην εστία σε μέτρια ένταση. Μόλις ζεσταθεί λίγο προσθέτουμε το μείγμα της ζελατίνης ανακατεύοντας καλά με μια σπάτουλα, μέχρι να διαλυθεί πλήρως η ζελατίνη και η ζάχαρη.
    Προσθέτουμε και την υπόλοιπη πούλπα και ανακατεύουμε και αφήνουμε στην εστία για 3-4 λεπτά ανακατεύοντας. Αποσύρουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
  • Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την υπόλοιπη ζάχαρη σε σαντιγί.
    Χτυπάμε ελαφρά και το τυρί κρέμα και το μεταφέρουμε στο μείγμα του μάνγκο.
    Προσθέτουμε το αλάτι και σταδιακά τη σαντιγί ανακατεύοντας με μια σπάτουλα.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στο τσέρκι πάνω από το μπισκότο και ισιώνουμε να πάει παντού ομοιόμορφα.
  • Τοποθετούμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 5 ώρες ή και περισσότερες.
  • Ξεφορμάρουμε σε πιατέλα και τρίβουμε από πάνω λίγο ξύσμα λάιμ ή λεμονιού.
  • Σερβίρουμε με επί πλέον σαντιγί (προαιρετικό) ή με επιπλέον σάλτσα που θα φτιάξουμε από την πούλπα από το μάνγκο με προσθήκη ζάχαρης.

Σημειώσεις

*Υπάρχει στο εμπόριο έτοιμη πούλπα μάνγκο αν δεν θέλουμε να φτιάξουμε δική μας. 
** Αντί για τσέρκι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μια φόρμα με αποσπώμενα τοιχώματα αν έχουμε με αυτή τη διάσταση. 
Θα χρειαστούμε ένα μεγάλο μάνγκο περίπου 750 γρ. 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode