Επιστροφή

Γλυκό του κουταλιού βερίκοκο

Συστατικά
  

Για το γλυκό

  • 1 κιλό βερίκοκα αγουρωπά ποικιλίας μπεμπέκου
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 200 ml νερό
  • αμύγδαλα ασπρισμένα προαιρετικό
  • χυμό ενός μικρού λεμονιού

Για την προετοιμασία

  • 2 κουτ. σούπας ασβέστη σβησμένο
  • 2 λίτρα νερό

Οδηγίες
 

  • Διαλέγουμε βερίκοκα μέτριου μεγέθους τα οποία θα πρέπει να είναι πρόσφατα μαζεμένα από το δέντρο και να μην έχουν μπει σε ψυγεία συντήρησης.
  • Σε 2 λίτρα νερό διαλύουμε 2 κουταλιές σβησμένο ασβέστη ανακατεύουμε καλά και σουρώνουμε περνώντας από σουρωτήρι στρωμένο με μουσελίνα. Τοποθετούμε σε μεγάλη λεκάνη.
  • Πλένουμε τα βερίκοκα καλά και αφαιρούμε το κουκούτσι. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα μεγάλο καρφί ή ένα λεπτό μαχαιράκι ή το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες. Σπρώχνουμε το κουκούτσι από τη μεριά του κοτσανιού, κρατώντας σφικτά το φρούτο από την άλλη μεριά, προσεκτικά χωρίς να τραυματίζουμε το φρούτο. (Στο τέλος της συνταγής υπάρχει μικρό βιντεάκι για τον τρόπο αφαίρεσης τους). Τα κουκούτσια δεν τα πετάμε θα φτιάξουμε με αυτά λικέρ.
  • Ξεφλουδίζουμε τα βερίκοκα με λεπτό μαχαιράκι ή το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες.
  • Στη λεκάνη με το ασβεστόνερο τοποθετούμε τα καθαρισμένα βερίκοκα και τα αφήνουμε για μιάμιση ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα την ωρίμανση των φρούτων.
  • Ξεπλένουμε πολύ καλά τα φρούτα και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας ή με μια πετσέτα. Αν θέλουμε βάζουμε στη θέση του κουκουτσιού ένα ελαφρά καβουρντισμένο αμύγδαλο.
  • Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε για 10 λεπτά
  • Προσθέτουμε τα βερίκοκα και συνεχίζουμε το βρασμό για άλλα 5-10 λεπτά ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.
  • Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε 12 έως 24 ώρες. Τα βερίκοκα θα βγάλουν όλο τα υγρά τους σε αυτό το στάδιο. Την επομένη αφαιρούμε τα βερίκοκα από την κατσαρόλα μεταφέροντας τα με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπόλ.
  • Δένουμε το σιρόπι και μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε τα βερίκοκα και το χυμό του λεμονιού. Έλεγχος με θερμόμετρο 105 βαθμοί. Αφήνουμε το γλυκό να πάρει μια δυνατή βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
  • Τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ακόμη ζεστό γεμίζοντας μέχρι πάνω με σιρόπι. Κλείνουμε καλά τα βάζα και τα γυρίζουμε ανάποδα.

Σημειώσεις

Σε αυτό το μικρό βιντεάκι θα δείτε τον τρόπο που βγάζουμε το κουκούτσι και την αρχική επεξεργασία του φρούτου, πιστεύω ότι θα σας βοηθήσει.
Μετά από  την εμπειρία πολλών χρόνων επεξεργασίας και παρασκευής αυτού του γλυκού  θα σας  δώσω μερικές  παρατηρήσεις σχετικά με αυτό.
Έχω κάνει πολλές προσπάθειες να παραλείψω το στάδιο του ασβέστη. Χρησιμοποίησα διάφορες ποικιλίες βερίκοκων, με τη φλούδα ή όχι, με λιγότερο βράσιμο, σε καμιά περίπτωση δεν βγήκε γλυκό, περισσότερο έμοιαζε με κομπόστα ή κάποιες φορές με μαρμελάδα.
Επίσης κάποιες χρονιές τα βερίκοκα έβγαζαν μεγάλη ποσότητα υγρών κατά την παραμονή τους, μετά το  πρώτο στάδιο βρασίματος,  (πιθανόν αυτό να έχει σχέση και με τις καιρικές συνθήκες κάθε χρονιάς ή την ωριμότητα του φρούτου),  με αποτέλεσμα  να  περισσεύει σιρόπι στο τέλος κάθε διαδικασίας. Δεν το πετάμε μπορούμε με αυτό να σιροπιάσουμε κάποιο κέικ ή κάποιο άλλο γλυκό.
Υπάρχει πρόταση αξιοποίησης για λικέρ με ίσους όγκους σιροπιού και αλκοολούχου ποτού μαζί με 2-3 κομμάτια γλυκού και μπαχαρικών ( από βιβλίο γλυκών κουταλιού). Δεν το έχω δοκιμάσει και δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα.
Σε καμιά περίπτωση δεν πετάμε όμως το σιρόπι το τοποθετούμε σε καθαρό κι αποστειρωμένο βάζο ή μπουκάλι.
Μην ξεχνάτε ότι διαλέγουμε πολύ αγουρωπά βερίκοκα δέντρου κι όχι ψυγείου.
Πριν αρχίσετε τη διαδικασία διαβάστε προσεκτικά την ανάρτηση με τις τεχνικές θα βοηθήσει.
Με τα κουκούτσια από τα βερίκοκα θα φτιάξουμε ένα υπέροχο λικέρ, μπορείτε να δείτε εδώ τη συνταγή.