Τα γλυκά του κουταλιού είναι η αδυναμία μου και τώρα που υπάρχουν πολλά φρούτα δεν αφήνω τίποτα να πάει χαμένο.
Βιάζομαι κιόλας φέτος δεν μου φτάνει ο χρόνος κι είμαι κάθε μέρα με δυο κατσαρόλες να βράζουν.
Σήμερα θα σας δώσω το βερίκοκο αγαπημένο γλυκό κι όχι πολύ δύσκολο.
Γλυκό του κουταλιού βερίκοκο
Συστατικά
Για το γλυκό
- 1 κιλό βερίκοκα αγουρωπά ποικιλίας μπεμπέκου
- 1 κιλό ζάχαρη
- 200 ml νερό
- αμύγδαλα ασπρισμένα προαιρετικό
- χυμό ενός μικρού λεμονιού
Για την προετοιμασία
- 2 κουτ. σούπας ασβέστη σβησμένο
- 2 λίτρα νερό
Οδηγίες
- Διαλέγουμε βερίκοκα μέτριου μεγέθους τα οποία θα πρέπει να είναι πρόσφατα μαζεμένα από το δέντρο και να μην έχουν μπει σε ψυγεία συντήρησης.
- Σε 2 λίτρα νερό διαλύουμε 2 κουταλιές σβησμένο ασβέστη ανακατεύουμε καλά και σουρώνουμε περνώντας από σουρωτήρι στρωμένο με μουσελίνα. Τοποθετούμε σε μεγάλη λεκάνη.
- Πλένουμε τα βερίκοκα καλά και αφαιρούμε το κουκούτσι. Αυτό μπορεί να γίνει με ένα μεγάλο καρφί ή ένα λεπτό μαχαιράκι ή το εργαλείο που καθαρίζουμε τις πατάτες. Σπρώχνουμε το κουκούτσι από τη μεριά του κοτσανιού, κρατώντας σφικτά το φρούτο από την άλλη μεριά, προσεκτικά χωρίς να τραυματίζουμε το φρούτο. (Στο τέλος της συνταγής υπάρχει μικρό βιντεάκι για τον τρόπο αφαίρεσης τους). Τα κουκούτσια δεν τα πετάμε θα φτιάξουμε με αυτά λικέρ.
- Ξεφλουδίζουμε τα βερίκοκα με λεπτό μαχαιράκι ή το εργαλείο που ξεφλουδίζουμε τις πατάτες.
- Στη λεκάνη με το ασβεστόνερο τοποθετούμε τα καθαρισμένα βερίκοκα και τα αφήνουμε για μιάμιση ώρα, ίσως και λίγο παραπάνω ανάλογα την ωρίμανση των φρούτων.
- Ξεπλένουμε πολύ καλά τα φρούτα και σκουπίζουμε με χαρτί κουζίνας ή με μια πετσέτα. Αν θέλουμε βάζουμε στη θέση του κουκουτσιού ένα ελαφρά καβουρντισμένο αμύγδαλο.
- Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το νερό με τη ζάχαρη και βράζουμε για 10 λεπτά
- Προσθέτουμε τα βερίκοκα και συνεχίζουμε το βρασμό για άλλα 5-10 λεπτά ξαφρίζοντας αν χρειαστεί.
- Αποσύρουμε από την εστία και αφήνουμε 12 έως 24 ώρες. Τα βερίκοκα θα βγάλουν όλο τα υγρά τους σε αυτό το στάδιο. Την επομένη αφαιρούμε τα βερίκοκα από την κατσαρόλα μεταφέροντας τα με τρυπητή κουτάλα σε ένα μπόλ.
- Δένουμε το σιρόπι και μόλις είναι έτοιμο προσθέτουμε τα βερίκοκα και το χυμό του λεμονιού. Έλεγχος με θερμόμετρο 105 βαθμοί. Αφήνουμε το γλυκό να πάρει μια δυνατή βράση και κατεβάζουμε από τη φωτιά.
- Τοποθετούμε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα όσο είναι ακόμη ζεστό γεμίζοντας μέχρι πάνω με σιρόπι. Κλείνουμε καλά τα βάζα και τα γυρίζουμε ανάποδα.
Σημειώσεις
Σε αυτό το μικρό βιντεάκι θα δείτε τον τρόπο που βγάζουμε το κουκούτσι και την αρχική επεξεργασία του φρούτου, πιστεύω ότι θα σας βοηθήσει.
Μετά από την εμπειρία πολλών χρόνων επεξεργασίας και παρασκευής αυτού του γλυκού θα σας δώσω μερικές παρατηρήσεις σχετικά με αυτό.
Έχω κάνει πολλές προσπάθειες να παραλείψω το στάδιο του ασβέστη. Χρησιμοποίησα διάφορες ποικιλίες βερίκοκων, με τη φλούδα ή όχι, με λιγότερο βράσιμο, σε καμιά περίπτωση δεν βγήκε γλυκό, περισσότερο έμοιαζε με κομπόστα ή κάποιες φορές με μαρμελάδα.
Επίσης κάποιες χρονιές τα βερίκοκα έβγαζαν μεγάλη ποσότητα υγρών κατά την παραμονή τους, μετά το πρώτο στάδιο βρασίματος, (πιθανόν αυτό να έχει σχέση και με τις καιρικές συνθήκες κάθε χρονιάς ή την ωριμότητα του φρούτου), με αποτέλεσμα να περισσεύει σιρόπι στο τέλος κάθε διαδικασίας. Δεν το πετάμε μπορούμε με αυτό να σιροπιάσουμε κάποιο κέικ ή κάποιο άλλο γλυκό.
Υπάρχει πρόταση αξιοποίησης για λικέρ με ίσους όγκους σιροπιού και αλκοολούχου ποτού μαζί με 2-3 κομμάτια γλυκού και μπαχαρικών ( από βιβλίο γλυκών κουταλιού). Δεν το έχω δοκιμάσει και δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα.
Σε καμιά περίπτωση δεν πετάμε όμως το σιρόπι το τοποθετούμε σε καθαρό κι αποστειρωμένο βάζο ή μπουκάλι.
Μην ξεχνάτε ότι διαλέγουμε πολύ αγουρωπά βερίκοκα δέντρου κι όχι ψυγείου. Πριν αρχίσετε τη διαδικασία διαβάστε προσεκτικά την ανάρτηση με τις τεχνικές θα βοηθήσει. Με τα κουκούτσια από τα βερίκοκα θα φτιάξουμε ένα υπέροχο λικέρ, μπορείτε να δείτε εδώ τη συνταγή.
Επίσης κάποιες χρονιές τα βερίκοκα έβγαζαν μεγάλη ποσότητα υγρών κατά την παραμονή τους, μετά το πρώτο στάδιο βρασίματος, (πιθανόν αυτό να έχει σχέση και με τις καιρικές συνθήκες κάθε χρονιάς ή την ωριμότητα του φρούτου), με αποτέλεσμα να περισσεύει σιρόπι στο τέλος κάθε διαδικασίας. Δεν το πετάμε μπορούμε με αυτό να σιροπιάσουμε κάποιο κέικ ή κάποιο άλλο γλυκό.
Υπάρχει πρόταση αξιοποίησης για λικέρ με ίσους όγκους σιροπιού και αλκοολούχου ποτού μαζί με 2-3 κομμάτια γλυκού και μπαχαρικών ( από βιβλίο γλυκών κουταλιού). Δεν το έχω δοκιμάσει και δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα.
Σε καμιά περίπτωση δεν πετάμε όμως το σιρόπι το τοποθετούμε σε καθαρό κι αποστειρωμένο βάζο ή μπουκάλι.
Μην ξεχνάτε ότι διαλέγουμε πολύ αγουρωπά βερίκοκα δέντρου κι όχι ψυγείου. Πριν αρχίσετε τη διαδικασία διαβάστε προσεκτικά την ανάρτηση με τις τεχνικές θα βοηθήσει. Με τα κουκούτσια από τα βερίκοκα θα φτιάξουμε ένα υπέροχο λικέρ, μπορείτε να δείτε εδώ τη συνταγή.
Κατατοπιστική και εύκολη συνταγή!
Ψάχνω για ασβέστη! 😉
μου αρέσει πολύ, είναι
η σπεσιαλιτέ της μαμάς και της πεθεράς μου, μόνο που δεν καθαρίζουν τη φλούδα, και το κουκούτσι το βγάζουν από τη μεριά του κοτσανιού (χωρίς παραπανίσια τρύπα)
οι δικοί μου δεν το πολυτρώνε, είναι του κερασιού-βύσσινου-φράουλας, οπότε δεν σκοτώνομαι να το φτιάξω, τη γλύτωσα
υπέροχο το χρώμα τους, καλοφάγωτο
krata kai apo afto ena vazaki,please!!!!!!!!!!!!
Δεν μπορεί..εσυ πρέπει να έχεις …συγγένεια με τον άνδρα μου!!! όλο τα ίδια πράγματα κάνετε, φαντάσου να τον είχες άνδρα , θα κάνατε αποθήκη γλυκών και φαγητών.Υπέροχο γλυκάκι κορίτσι μου και τι όμορφη παρουσίαση!
Από τα πιο αγαπημένα μου γλυκά του κουταλιού. Απλά δυσκολεύομαι να βρω ασβέστη, γι’ αυτο κι’ εχω 3-4 χρόνια να φτιάξω.
Ξανθή καλημέρα.
Λαχταριστά τα βερίκοκα,λαχταριστό και το γλυκό.
Εμεις όμως εδώ πάνω δεν φάγαμε ακόμη βερίκοκα,φτάνουν σε μας λίγο αργότερα.
Φιλιά
Katerina δεν είναι και τόσο εύκολο στην Αθήνα η εύρεση ασβέστη, εγώ φέτος ήμουν τυχερή, μαζί με τα βερίκοκα στη λαϊκή μου έδωσαν και τον ασβέστη.
Σε ευχαριστώ πολύ.
ΓΑΣΤΕΡΟΠΛΗΞ κι εγώ με τον τρόπο αυτό που το ανοίγω δεν μένει τρύπα από τη μεριά του κοτσανιού.
Σε ευχαριστώ.
Ιωάννα σιγά μη σας κρατήσω αρμενίζεται εσείς στο Αμέρικα κι εγώ εδώ ψήνομαι με τις κατσαρόλες!!!!χαχαχαχαχα
Πηνελόπη όπως λέω και στην Κατερίνα είναι όντως δύσκολο η εύρεση ασβέστη στην Αθήνα.
Αν έχεις τύχη μπορείς να βρεις σε μάντρα οικοδομικών υλικών ή σε κάποια οικοδομή υπό ανέγερση.
Για προσπάθησε!!
Αχτίδα μου σε ευχαριστώ πολύ.
Λες να έχουμε συγγένεια με το Δημήτρη!!
Εγώ πάντως σταματημό δεν έχω όλο το χρόνο.
Ήδη έχω φτάσει στα 100 βάζα εκτός αυτών που έχουμε καταναλώσει ή έχουμε χαρίσει!!
Δήμητρα εσείς έχετε άλλα καλούδια που σε μας δεν καλοφτάνουν!!!
Σε ευχαριστώ πολύ!!!
Είναι τέλειο. Μπράβο Ξανθή. Και το βίντεο καταπιστικότατο.
Φιλενάδα είσαι κορυφή σε αυτά.
Φιλάκια.
Λίνα τώρα τι να πω τώρα!!! ευχαριστώ!!!δεν κάνει μεταξύ μας!!
Αλλά η αλήθεια είναι ότι έχω πάρει το κολάι στα γλυκά του κουταλιού και τις μαρμελάδες!!
Φιλάκια σε όλους σας.
Είναι από τα ελάχιστα γλυκά κουταλιού που δεν έχω φτιάξει ποτέ! Κατατοπιστικότατη!
Να ένα γλυκό κουταλιού που δεν έχω ποτέ δοκιμάσει!!
Και φαίνεται λαχταριστό!!
Ξανθή μου σε ευχαριστώ πολύ και για την υπέροχη μαρμελάδα σου, που ακόμα δεν έχω αξιωθεί να την παραλάβω από το Μαράκι, μιας και έχει πολλά δύσκολα τρεχάματα αυτόν τον καιρό.
Μου είπε όμως ότι είναι εξαιρετική και είμαι σίγουρη πως είναι!!!
Καλό βράδυ!
Κική είναι που εγώ δεν έχω κάνει ακόμη τους γίγαντες!!κι εσύ το βερίκοκο!!!
Έλενα σε ευχαριστώ, ελπίζω να παραλάβεις σύντομα τη μαρμελάδα. Πες στη Μαρία μη χαθεί σαν τη δικιά της!!!ξέρει εκείνη και κάνουμε πλάκα.
Φιλάκια!!
Καλησπέρα Ξανθή. Το γλυκό σου είναι εξαιρετικό. Το φτιάχνει κάθε χρόνο η κουνιάδα μου και παίρνω το πεσκέσι μου. Εντυπωσιακός είναι και ο συνοπτικός οδηγός σας με τις προτάσεις του μήνα!!
Καλό βράδυ
Γιώργο σε ευχαριστούμε πολύ, ξέρεις έχω διαπιστώσει ότι πολλοί άνθρωποι ψωνίζουν ή αναζητούν προϊόντα εκτός εποχής, αγνοώντας τα εποχιακά.
Επίσης νομίζω ότι μπορεί να δώσει λύσεις στο τι τρώμε σήμερα.
Έχω και κάποιες άλλες ιδέες για το θέμα αλλά τώρα δεν είναι εύκολο να τις υλοποιήσω.
Όσο για το γλυκό μετά το κεράσι είναι το πλέον αγαπημένο μας.
Το δοκίμασα και ήταν εξαιρετικό. Δεν περίμενα να είναι τόσο καλό! Ευχαριστώ!!!
Κική σε ευχαριστώ πολύ!!!Να φανταστείς εγώ δεν το έχω δοκιμάσει,άλλος είναι πάντα ο δοκιμαστής για να είνα αμερόληπτος!!!
πολυ ωραιο το εκανα για πρωτη φορα
Ακολούθησα πίστα τη συνταγη σας και βγήκε υπέροχο!! Πρώτη φορα έκανα γλυκο βερύκοκο και είχε μεγαλη επιτυχία.. κρίμα που δεν έβγαλα φωτογραφίες τη διαδικασία. Λιγο με το δέσιμο του σιρόπιου παιδευτηκα γιατι δεν ηξερα αν είχε γίνει αλλα τελικα ούτε ζαχαρωσε ολα σουπερ!! Ευχαριστούμε παρα πολυ!
Ευχαριστώ πάρα πολύ που επιλέξατε τη συνταγή μου. Η τέχνη του σιροπιού αν δεν έχετε θερμόμετρο θέλει υπομονή και εμπειρία. Αλλά να που όλα πήγαν καλά.Θα χαρώ να τ ξαναπούμε με άλλο γλυκό.
Ασβέστη; μιλάμε για τον κανονικό ασβέστη; από μάντρα οικοδομικών υλικών;
Ναι αυτόν αλλά θα πρέπει να ρωτήσετε για τυχόν προσμείξεις.