Αφαιρούμε το εξωτερικό έντερο από το λουκάνικο. Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί λίγο προσθέτουμε το λουκάνικο κομματιάζοντας το και το σκόρδο σε μικρά κομμάτια.Με μια ξύλινη κουτάλα σοτάρουμε το λουκάνικο μέχρι να διαλυθεί σαν χοντροκομμένος κιμάς και να ροδίσει. Σβήνουμε με το κρασί. Μόλις εξατμιστεί το κρασί προσθέτουμε την ντομάτα αλάτι και πιπέρι και σιγοβράζουμε για 15 -20 λεπτά.
Παράλληλα σε μια άλλη κατσαρόλα βράζουμε σε αλατισμένο νερό τα ζυμαρικά σύμφωνα με το χρόνο που αναγράφεται στο πακέτο.
Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά και σερβίρουμε με τη σάλτσα του λουκάνικου και αν θέλουμε λίγη τριμμένη παρμεζάνα.
Συνοδεύουμε με μια σαλάτα και ένα ποτήρι κρασί από αυτό που χρησιμοποιήσαμε στο μαγείρεμα .