Καθαρίζουμε τις μπάμιες και τις ζεματίζουμε σε νερό που έχουμε προσθέσει αλάτι και ξύδι. Τις στραγγίζουμε και τις περνάμε από κρύο νερό. Την ίδια διαδικασία θα κάνουμε είτε είναι κατεψυγμένες του εμπορίου είτε φρέσκες.
Ετοιμάζουμε όλα τα λαχανικά και τα βάζουμε σε ταψί , καρυκεύουμε με τα μπαχαρικά προσθέτουμε το ελαιόλαδο και το νερό και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς κι αέρα για 40 λεπτά. Για να μην αρπάζουν τα σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο το οποίο αφαιρούμε τα τελευταία 10 λεπτά. Θέλουμε τα λαχανικά να παραμείνουν τραγανά.
Βράζουμε τα ζυμαρικά της επιλογής μας, τα σουρώνουμε και σερβίρουμε με τη “σάλτσα” των λαχανικών σκορπίζοντας από πάνω κομμάτια ξινομυζήθρας.