Επιστροφή

Κάπαρη και καπαρόμηλα

Συστατικά
  

Για τα μπουμπούκια της κάπαρης

  • μπουμπούκια κάπαρης
  • θαλασσινό αλάτι χοντρό

Για τα καπαρόμηλα

  • καπαρόμηλα
  • θαλασσινό αλάτι χοντρό
  • καρότο τριμμένο
  • σκόρδο ψιλοκομμένο
  • χυμό λεμονιού
  • ολόκληρα πιπέρια

Διαδικασία
 

Για τα μπουμπούκια της κάπαρης

  • Καθαρίζουμε τα μπουμπούκια από τα κοτσανάκια τους και τα πλένουμε σε μπόλικο κρύο νερό.
  • Τα τοποθετούμε σε γυάλινο δοχείο με νερό να τα σκεπάζει. Τοποθετούμε στο ψυγείο και αλλάζουμε κάθε μέρα το νερό για 5-6 ημέρες.
  • Στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι και τοποθετούμε σε καθαρά βάζα.
    Προσθέτουμε θαλασσινό χοντρό αλάτι σε αναλογία 85 κάπαρη 15 αλάτι.
    Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και κλείνουμε καλά το βάζο.
  • Ανακινούμε και τοποθετούμε στο ψυγείο.
  • Θα παρατηρήσουμε ότι περνώντας οι μέρες θα λιώνει το αλάτι και θα υπάρχει υγρό στο βάζο. Διατηρείται για ένα χρόνο στο ψυγείο.
  • Όταν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε ξεπλένουμε καλά την ποσότητα που θέλουμε.
  • Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε σε αυτή τη διαδικασία και λίγα από τα τρυφερά φύλλα της κάπαρης.

Για τα καπαρόμηλα

  • Πλένουμε καλά τα καπαρόμηλα, επιλέγουμε όσα είναι γερά και τα επεξεργαζόμαστε όπως και τα μπουμπούκια για το ξεπίκρισμα τους αλλά λιγότερες μέρες.
  • Μπορούμε να τα βάλουμε σε καθαρό βάζο προσθέτοντας μια άρμη 10% σε αλάτι και κλείνοντας το βάζο καλά αφου τοποθετήσουμε πρώτα φύλλο λαδόκολλας. Διατηρούνται στο ψυγείο.
    Θα τα χρησιμοποιήσουμε όπως και τα μπουμπούκια αφού τα κόψουμε σε λεπτές φέτες.
  • Με παρότρυνση φίλης εγώ έπαιξα κάνοντας ένα άτυπο τουρσί;;
  • Χάραξα τα πολύ μεγάλα καπαρόμηλα στη μέση και έβαλα λίγο καρότο και σκόρδο μέσα. Τα αράδιασα με προσοχή σε καθαρό βάζο.
    Πρόσθεσα χυμό λεμονιού και άρμη 10% σε αλάτι και μερικά ολόκληρα πιπέρια.
    Έκλεισα το βάζο βάζοντας πρώτα φύλλο λαδόκολλας και τοποθέτησα στο ψυγείο.

Σημειώσεις

Φύλλο λαδόκολλας ή σελοφάν  τοποθετούμε πάντα όταν το περιεχόμενο του βάζου περιέχει αλάτι ή ξύδι. 
Τα καπαρόμηλα θα τα χρησιμοποιήσουμε αφού περάσουν λίγες μέρες  και ωριμάσει το τουρσί. 
Οι πληροφορίες λένε ότι τα καπαρόμηλα περιέχουν μικρά σποράκια τα οποία στο δάγκωμα τους έχουν μια ιδιαίτερη γεύση. 
Η προσθήκη λεμονιού βοηθάει στο να κρατήσουν το πράσινο τους χρώμα. 
Για το τουρσί υπάρχουν προτάσεις προσθήκης ξιδιού, αυτούσιου ή αραιωμένου αν είναι πολύ δυνατό. 
Οι περισσότεροι βέβαια αναφέρουν ως συντηρητικό το αλάτι για κάθε επεξεργασία. 
Σε κάποια νησιά των Κυκλάδων αποξηρένουν τα μπουμπούκια, μια τεχνική που δεν τη γνωρίζω προς το παρόν.