Από πέρσι είχα την τύχη να συναντήσω την κάπαρη, στην αρχή στην αυλή συγγενικού μου εξοχικού και στη συνέχεια μέσω αναζήτησης στην περιοχή.
Η κάππαρις η ακανθώδης (Capparis spinosa) είναι πολυετές φυτό με στρογγυλεμένα σαρκώδη φύλλα και μεγάλα λευκά προς ροζ άνθη.
Φυτρώνει σε απίθανα μέρη, παραθαλάσσια, ακαλλιέργητα εδάφη, σε δρόμους, σε βράχους που συγκρατούν μικρή υγρασία.
Είναι συνήθως αυτοφυής, εμφανίζεται στο τέλος της άνοιξης αρχές του καλοκαιριού και συλλέγεται συνήθως Ιούνιο και Ιούλιο.
Για τη συλλογή της προσέχουμε τα μικρά αγκαθάκια που έχει να μην μας τραυματίσουν.
Δεν μαζεύουμε τα πολύ μεγάλα καπαρόμηλα γιατί αυτά όταν θα ξεραθούν βοηθούν στον πολλαπλασιασμό των φυτών.
Το φυτό είναι γνωστό για τα βρώσιμα μπουμπούκια τα οποία χρησιμοποιούνται ως καρύκευμα, αποτελεί ένα από τα συστατικά της γνωστής σως ταρτάρ (tartar sauce) και οι καρποί της (καπαρόμηλα ή αγγουράκια κάπαρης) συνήθως καταναλώνονται ως τουρί ή μερικές φορές υποκαθιστούν τις ελιές για το γαρνίρισμα του κοκτέιλ Μαρτίνι.
Ο καρπός της κάπαρης αποτελεί σημαντική πηγή διάφορων βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών ουσιών.
Η περσινή συλλογή ήταν μικρή και μόνο μπουμπούκια, αλλά αρκετή να αρχίσω τις αναζητήσεις της επεξεργασίας.
Με συμβουλή εξαιρετικού φίλου, συλλέκτη και γνώστη του αντικειμένου, την επεξεργάστηκα και παρόλο την μικρή ποσότητα είχα για όλη τη χρονιά.
Φέτος πριν λίγες μέρες, πάλι στο ίδιο μέρος είχα την τύχη να μαζέψω πολύ περισσότερη και πολλά καπαρόμηλα μικρά αλλά και μεγάλα.
Είχα στα σίγουρα τη γνώση για το πως θα επεξεργαστώ τη μικρή κάπαρη (μπουμπούκια και μικρά καπαρόμηλα) και άρχισα την αναζήτηση, ρωτώντας φίλους, για το πως μπορώ να επεξεργαστώ τα μεγάλα καπαρόμηλα ή όπως αλλιώς είπα τα αγγουράκια κάπαρης.
Δέχτηκα πολλές συμβουλές και ιδέες, και βρήκα στον ιστό επίσης πολλές προτάσεις.
Και εκεί που ήμουν στη μέση της επεξεργασίας ανοίγω το βιβλίο μου με τα Peserved και βρίσκω συνταγή για κάπαρη και καπαρόμηλα.
Θα σας δώσω τους πειραματισμούς που έκανα στηριζόμενη σε όλες τις πληροφορίες.
Κάπαρη και καπαρόμηλα
Συστατικά
Για τα μπουμπούκια της κάπαρης
- μπουμπούκια κάπαρης
- θαλασσινό αλάτι χοντρό
Για τα καπαρόμηλα
- καπαρόμηλα
- θαλασσινό αλάτι χοντρό
- καρότο τριμμένο
- σκόρδο ψιλοκομμένο
- χυμό λεμονιού
- ολόκληρα πιπέρια
Οδηγίες
Για τα μπουμπούκια της κάπαρης
- Καθαρίζουμε τα μπουμπούκια από τα κοτσανάκια τους και τα πλένουμε σε μπόλικο κρύο νερό.
- Τα τοποθετούμε σε γυάλινο δοχείο με νερό να τα σκεπάζει. Τοποθετούμε στο ψυγείο και αλλάζουμε κάθε μέρα το νερό για 5-6 ημέρες.
- Στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι και τοποθετούμε σε καθαρά βάζα. Προσθέτουμε θαλασσινό χοντρό αλάτι σε αναλογία 85 κάπαρη 15 αλάτι. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και κλείνουμε καλά το βάζο.
- Ανακινούμε και τοποθετούμε στο ψυγείο.
- Θα παρατηρήσουμε ότι περνώντας οι μέρες θα λιώνει το αλάτι και θα υπάρχει υγρό στο βάζο. Διατηρείται για ένα χρόνο στο ψυγείο.
- Όταν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε ξεπλένουμε καλά την ποσότητα που θέλουμε.
- Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε σε αυτή τη διαδικασία και λίγα από τα τρυφερά φύλλα της κάπαρης.
Για τα καπαρόμηλα
- Πλένουμε καλά τα καπαρόμηλα, επιλέγουμε όσα είναι γερά και τα επεξεργαζόμαστε όπως και τα μπουμπούκια για το ξεπίκρισμα τους αλλά λιγότερες μέρες.
- Μπορούμε να τα βάλουμε σε καθαρό βάζο προσθέτοντας μια άρμη 10% σε αλάτι και κλείνοντας το βάζο καλά αφου τοποθετήσουμε πρώτα φύλλο λαδόκολλας. Διατηρούνται στο ψυγείο. Θα τα χρησιμοποιήσουμε όπως και τα μπουμπούκια αφού τα κόψουμε σε λεπτές φέτες.
- Με παρότρυνση φίλης εγώ έπαιξα κάνοντας ένα άτυπο τουρσί;;
- Χάραξα τα πολύ μεγάλα καπαρόμηλα στη μέση και έβαλα λίγο καρότο και σκόρδο μέσα. Τα αράδιασα με προσοχή σε καθαρό βάζο.Πρόσθεσα χυμό λεμονιού και άρμη 10% σε αλάτι και μερικά ολόκληρα πιπέρια.Έκλεισα το βάζο βάζοντας πρώτα φύλλο λαδόκολλας και τοποθέτησα στο ψυγείο.