Επιστροφή

Κέικ με ελαιόλαδο εσπεριδοειδή και δεντρολίβανο

Συστατικά
  

  • 360 γρ αλεύρι μαλακό
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2-3 κλωναράκια δεντρολίβανου ψιλοκομμένα
  • 1 λεμόνι
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 3 αυγά
  • 180 γρ καστανή ζάχαρη
  • 220 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα προαιρετικό
  • φόρμα του κέικ ή ταψάκι διαμέτρου 22 εκατ.

Οδηγίες
 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα. Λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ ή ένα ταψάκι και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το αλάτι και το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι και το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο.
  • Στίβουμε το λεμόνι και το πορτοκάλι και παίρνουμε το χυμό τους. Θέλουμε 120 ml συνολικά χυμό.Προσθέτουμε στο χυμό το άρωμα βανίλιας.
  • Στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης (ανάλογα με τι μίξερ έχουμε) βάζουμε τη ζάχαρη και τα αυγά κι χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο συνεχίζοντας ρο χτύπημα για 2-3 λεπτά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το χυμό των φρούτων.
  • Προσθέτουμε το μείγμα αλεύρου χτυπώντας σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για ένα λεπτό μόνο. Αν δεν έχει ομοιογενοποιηθεί το μείγμα αναδεύουμε με μια σπάτουλα ελαφρά.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα ή στο ταψάκι και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40-45 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας ελέγχοντας να βγαίνει μια λάμα στεγνή.
  • Μεταφέρουμε τη φόρμα σε σχάρα για 15 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.
  • Ξεφορμάρουμε μεταφέρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη αν επιθυμούμε.

Σημειώσεις

Επιλέξτε ένα ελαιόλαδο με ήπια γεύση για καλύτερο αποτέλεσμα.