share

Κέικ με ελαιόλαδο εσπεριδοειδή και δεντρολίβανο

από
Κέικ με ελαιόλαδο εσπεριδοειδή και δεντρολίβανο

Αν έχεις αναμμένο φούρνο εκμεταλλεύεσαι το ότι θα είναι προθερμασμένος και φτιάχνεις ένα κέικ, εύκολο και ότι πρέπει για το πρωινό σου ή για να συνοδεύσεις το απογευματινό σου τσάι.

Η ιδέα είναι από το νέο μου βιβλίο, δώρο της κόρης, με την ιστορία και αρκετές συνταγές,της μεγαλύτερης και πολυαγαπημένης αγοράς του Λονδίνου  BOROUGH MARKET.

Κέικ με ελαιόλαδο εσπεριδοειδή και δεντρολίβανο

Συστατικά
  

  • 360 γρ αλεύρι μαλακό
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 2-3 κλωναράκια δεντρολίβανου ψιλοκομμένα
  • 1 λεμόνι
  • 1 πορτοκάλι
  • 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 3 αυγά
  • 180 γρ καστανή ζάχαρη
  • 220 ml εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα προαιρετικό
  • φόρμα του κέικ ή ταψάκι διαμέτρου 22 εκατ.

Οδηγίες
 

  • Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα. Λαδώνουμε μια φόρμα του κέικ ή ένα ταψάκι και πασπαλίζουμε με αλεύρι.
  • Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ. Προσθέτουμε το αλάτι και το ξύσμα από το λεμόνι και το πορτοκάλι και το ψιλοκομμένο δεντρολίβανο.
  • Στίβουμε το λεμόνι και το πορτοκάλι και παίρνουμε το χυμό τους. Θέλουμε 120 ml συνολικά χυμό.Προσθέτουμε στο χυμό το άρωμα βανίλιας.
  • Στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ ανάδευσης (ανάλογα με τι μίξερ έχουμε) βάζουμε τη ζάχαρη και τα αυγά κι χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο συνεχίζοντας ρο χτύπημα για 2-3 λεπτά. Συνεχίζουμε προσθέτοντας το χυμό των φρούτων.
  • Προσθέτουμε το μείγμα αλεύρου χτυπώντας σε πολύ χαμηλή ταχύτητα για ένα λεπτό μόνο. Αν δεν έχει ομοιογενοποιηθεί το μείγμα αναδεύουμε με μια σπάτουλα ελαφρά.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα ή στο ταψάκι και ψήνουμε στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 40-45 λεπτά ανάλογα με το φούρνο μας ελέγχοντας να βγαίνει μια λάμα στεγνή.
  • Μεταφέρουμε τη φόρμα σε σχάρα για 15 λεπτά πριν ξεφορμάρουμε.
  • Ξεφορμάρουμε μεταφέρουμε σε πιατέλα και πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη αν επιθυμούμε.

Σημειώσεις

Επιλέξτε ένα ελαιόλαδο με ήπια γεύση για καλύτερο αποτέλεσμα.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode