Επιστροφή

Κέικ με λεμόνι

Εξοπλισμός

  • φόρμα χωρητικότητας ενός κιλού

Συστατικά
  

  • 225 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 225 γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 225 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 1/2 χυμό λεμονιού
  • 85 γρ ζάχαρη

Διαδικασία
 

  • Στρώνουμε τη φόρμα με χαρτί ψησίματος.
  • Σε ένα μπολ ανάδευσης ή κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Χτυπάμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σταδιακά χτυπώντας στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί.
    Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αέρα ή 180 και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 45 - 50 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει στεγνή μια λάμα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πέντε λεπτά να σταθεί.
  • Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και το χυμο λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
  • Μεταφέρουμε το κέικ σε πιατέλα και το τρυπάμε σε αρκετά σημεία με ένα σουβλάκι ή ένα λεπτό μαχαίρι.
  • Περιχύνουμε με το μείγμα ζάχαρης λεμονιού όσο ακόμη είναι ζεστό και είμαστε έτοιμοι να το απολαύσουμε.

Σημειώσεις

Την προσθήκη στο τέλος ζάχαρης λεμονιού ίσως τη συναντήσουμε και με ζάχαρη άχνη με άλλες αναλογίες υλικών.
Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα σχετικά μεγάλο λεμόνι για το ξύσμα για περισσότερο άρωμα.  Επίσης ξύστε κατευθείαν στο μπολ  με τα υλικά το ξύσμα, αποφεύγοντας τη μεταφορά από άλλο μπολ, ώστε να κρατήσετε τα αιθέρια έλαια της φλούδας του λεμονιού.