share

Κέικ με λεμόνι

από
Κέικ με λεμόνι

Η τρίτη Κυριακή του Μάϊου έχει θεσπιστεί ως η παγκόσμια ημέρα ψησίματος κέικ.

Κάποιες χρονιές παλαιότερα είχα φτιάξει κάποιο κέικ για την επέτειο αυτή, μπορείτε να δείτε εδώ κάποια.

Φέτος δεν βρίσκομαι στο σπίτι μου αλλά στο σπίτι της κόρης. Σε μια συζήτηση που κάναμε για το θέμα μου πρότεινε να φτιάξουμε αυτό το κέικ που φτιάχνει η ίδια συχνά και τους αρέσει πολύ.

Θεωρείτε από τα κλασικά Αγγλικά κέικ και θα το συναντήσουμε με την ονομασία Lemon drizzle cake  λόγω της προσθήκης στο τέλος ενός μείγματος λεμονιού ζάχαρης. 

Είναι πολύ εύκολο να γίνει και οι ποσότητες των υλικών μπορούν να απομνημονευτούν.

Το έφτιαξα και το φωτογράφισα και το δοκίμασα στον κήπο, δοκιμάστε το!

Κέικ με λεμόνι

Εξοπλισμός

  • φόρμα χωρητικότητας ενός κιλού

Συστατικά
  

  • 225 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 225 γρ ζάχαρη
  • 4 αυγά
  • 225 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • ξύσμα από ένα λεμόνι
  • 1 1/2 χυμό λεμονιού
  • 85 γρ ζάχαρη

Διαδικασία
 

  • Στρώνουμε τη φόρμα με χαρτί ψησίματος.
  • Σε ένα μπολ ανάδευσης ή κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη. Χτυπάμε για περίπου 5 λεπτά μέχρι να αφρατέψει.
  • Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά συνεχίζοντας το χτύπημα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ σταδιακά χτυπώντας στη χαμηλή ταχύτητα του μίξερ μέχρι να ενσωματωθεί.
    Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα και ισιώνουμε.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αέρα ή 180 και αντιστάσεις στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 45 – 50 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει στεγνή μια λάμα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε πέντε λεπτά να σταθεί.
  • Σε ένα μικρό μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και το χυμο λεμονιού και ανακατεύουμε καλά.
  • Μεταφέρουμε το κέικ σε πιατέλα και το τρυπάμε σε αρκετά σημεία με ένα σουβλάκι ή ένα λεπτό μαχαίρι.
  • Περιχύνουμε με το μείγμα ζάχαρης λεμονιού όσο ακόμη είναι ζεστό και είμαστε έτοιμοι να το απολαύσουμε.

Σημειώσεις

Την προσθήκη στο τέλος ζάχαρης λεμονιού ίσως τη συναντήσουμε και με ζάχαρη άχνη με άλλες αναλογίες υλικών.
Φροντίστε να χρησιμοποιήσετε ένα σχετικά μεγάλο λεμόνι για το ξύσμα για περισσότερο άρωμα.  Επίσης ξύστε κατευθείαν στο μπολ  με τα υλικά το ξύσμα, αποφεύγοντας τη μεταφορά από άλλο μπολ, ώστε να κρατήσετε τα αιθέρια έλαια της φλούδας του λεμονιού. 
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode