Για τη διευκόλυνση μας ετοιμάζουμε όλα τα υλικά. Ζυγίζουμε - βάζουμε σε μπολάκια, τα υλικά και ετοιμάζουμε τη φόρμα στρώνοντας τη με χαρτί ψησίματος βουτυρωμένο.
Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα και μετά προσθέτουμε τη ρικότα, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό του χτυπώντας να ενσωματωθεί η ρικότα. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, τα μισά αμύγδαλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
Μεταφέρουμε το μείγμα στην στρωμένη φόρμα και ισιώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια του. Μοιράζουμε τα βύσσινα σε όλη την επιφάνεια και από πάνω τα υπόλοιπα αμύγδαλα. Ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει στεγνή μια λάμα.
Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα πριν ξεφορμάρουμε.
Σερβίρουμε με επικάλυψη ζάχαρης άχνης (προαιρετικό), ή μια μπάλα παγωτού.
Συνοδεύουμε με ένα λικέρ βύσσινου, αυτό που είχαμε φτιάξει με τα βύσσινα που μπήκαν στο κέικ.