Εσείς τι κάνετε τα βύσσινα όταν φτιάχνετε λικέρ με αυτά;;
Μέσα στο ψυγείο μου υπάρχουν βάζα με τα εναπομείναντα βύσσινα μετά τη διήθηση των λικέρ που έχω φτιάξει και διατηρούνται για πολύ καιρό.
Κατά καιρούς όλο λέω να φτιάξω κάτι με αυτά και όλο αναβολές – αναβολές.
Μέρες τώρα σκεπτόμουν ότι πρέπει να βρω τι γλυκό θα φτιάξω για τη γιορτή της κόρης και για την επέτειο της.
Και από το πολύ γύρισμα σε παλιές μου συνταγές, σε βιβλία και περιοδικά μάζεψα πολλές ιδέες ανακατεύτηκαν στο μυαλό και κατέληξα στο να φτιάξω αυτό το κέικ χρησιμοποιώντας τα βύσσινα αλλά και κάποιο τυρί.
Ήδη δοκιμάστηκε από φίλους και άρεσε πολύ, θέλουν και άλλο, ευκαιρία να χρησιμοποιήσω και άλλα βύσσινα.
Δείτε στις σημειώσεις της συνταγής εναλλακτικές λύσεις χρήσης υλικών.
Κέικ με ρικότα βύσσινα και αμύγδαλα
Εξοπλισμός
- 1 φόρμα με διάμετρο 22 εκατοστά
Συστατικά
- 150 γρ βούτυρο
- 200 γρ ζάχαρη
- 250 γρ ρικότα ή ανθότυρο
- χυμό και ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
- 3 αυγά
- 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
- 175 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
- 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
- 50 γρ αμύγδαλα φιλέ
- 200 γρ βύσσινα χωρίς κουκούτσι
- ζαχαρη άχνη για το σερβίρισμα
Οδηγίες
- Για τη διευκόλυνση μας ετοιμάζουμε όλα τα υλικά. Ζυγίζουμε – βάζουμε σε μπολάκια, τα υλικά και ετοιμάζουμε τη φόρμα στρώνοντας τη με χαρτί ψησίματος βουτυρωμένο.
- Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός για 3 λεπτά. Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα και μετά προσθέτουμε τη ρικότα, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό του χτυπώντας να ενσωματωθεί η ρικότα.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, τα μισά αμύγδαλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στην στρωμένη φόρμα και ισιώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια του. Μοιράζουμε τα βύσσινα σε όλη την επιφάνεια και από πάνω τα υπόλοιπα αμύγδαλα.
- Ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει στεγνή μια λάμα.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα πριν ξεφορμάρουμε.
- Σερβίρουμε με επικάλυψη ζάχαρης άχνης (προαιρετικό), ή μια μπάλα παγωτού.
- Συνοδεύουμε με ένα λικέρ βύσσινου, αυτό που είχαμε φτιάξει με τα βύσσινα που μπήκαν στο κέικ.