share

Κέικ με ρικότα βύσσινα και αμύγδαλα

από
Κέικ με ρικότα βύσσινα και αμύγδαλα

Εσείς τι κάνετε τα βύσσινα όταν φτιάχνετε λικέρ με αυτά;;

Μέσα στο ψυγείο μου υπάρχουν βάζα με τα εναπομείναντα βύσσινα μετά τη διήθηση των λικέρ που έχω φτιάξει και διατηρούνται για πολύ καιρό.

Κατά καιρούς όλο λέω να φτιάξω κάτι με αυτά και όλο αναβολές – αναβολές.

Μέρες τώρα σκεπτόμουν ότι πρέπει να βρω τι γλυκό θα φτιάξω για τη γιορτή της κόρης και για την επέτειο της.

Και από το πολύ γύρισμα σε παλιές μου συνταγές, σε βιβλία και περιοδικά μάζεψα πολλές ιδέες ανακατεύτηκαν στο μυαλό και κατέληξα στο να φτιάξω αυτό το κέικ χρησιμοποιώντας τα βύσσινα αλλά και κάποιο τυρί.

Ήδη δοκιμάστηκε από φίλους και άρεσε πολύ, θέλουν και άλλο, ευκαιρία να χρησιμοποιήσω και άλλα βύσσινα.

Δείτε στις σημειώσεις της συνταγής εναλλακτικές λύσεις χρήσης υλικών.

Κέικ με ρικότα βύσσινα και αμύγδαλα

Εξοπλισμός

  • 1 φόρμα με διάμετρο 22 εκατοστά

Συστατικά
  

  • 150 γρ βούτυρο
  • 200 γρ ζάχαρη
  • 250 γρ ρικότα ή ανθότυρο
  • χυμό και ξύσμα ενός μεγάλου λεμονιού
  • 3 αυγά
  • 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας
  • 175 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
  • 1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 50 γρ αμύγδαλα φιλέ
  • 200 γρ βύσσινα χωρίς κουκούτσι
  • ζαχαρη άχνη για το σερβίρισμα

Οδηγίες
 

  • Για τη διευκόλυνση μας ετοιμάζουμε όλα τα υλικά. Ζυγίζουμε – βάζουμε σε μπολάκια, τα υλικά και ετοιμάζουμε τη φόρμα στρώνοντας τη με χαρτί ψησίματος βουτυρωμένο.
  • Σε μπολ ανάδευσης βάζουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και χτυπάμε με μίξερ χειρός για 3 λεπτά.
    Προσθέτουμε τα αυγά ένα ένα συνεχίζοντας το χτύπημα και μετά προσθέτουμε τη ρικότα, το ξύσμα λεμονιού και το χυμό του χτυπώντας να ενσωματωθεί η ρικότα.
  • Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, τη βανίλια, τα μισά αμύγδαλα και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα σιλικόνης να ενσωματωθούν όλα τα υλικά.
  • Μεταφέρουμε το μείγμα στην στρωμένη φόρμα και ισιώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια του.
    Μοιράζουμε τα βύσσινα σε όλη την επιφάνεια και από πάνω τα υπόλοιπα αμύγδαλα.
  • Ψήνουμε σε προσθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 40 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει στεγνή μια λάμα.
  • Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε σχάρα πριν ξεφορμάρουμε.
  • Σερβίρουμε με επικάλυψη ζάχαρης άχνης (προαιρετικό), ή μια μπάλα παγωτού.
  • Συνοδεύουμε με ένα λικέρ βύσσινου, αυτό που είχαμε φτιάξει με τα βύσσινα που μπήκαν στο κέικ.

Σημειώσεις

Τα βύσσινα που χρησιμοποίησα όπως είπα και στον πρόλογο ήταν αυτά που κρατώ κάθε φορά που φτιάχνω το λικέρ και έχω πολλά. 
Αν δεν έχετε μπορείτε να βάλετε βύσσινα από κονσέρβα αυτή την εποχή ή φρέσκα όταν είναι η εποχή τους, ραντίστε τα με λίγη βότκα ή κάποιο άλλο αλκοολούχο ποτό. 
Επίσης μπορούν να μπουν κεράσια ή μύρτιλλα στην εποχή τους έχω φτιάξει παλιότερα με μύρτιλλα.
Επειδή δύσκολα μπορεί κάποιος να βρει ρικότα μπορούμε να προσθέσουμε ένα καλό φρέσκο ανθότυρο ή κάποιο  τυρί με κρεμώδη υφή. 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode