Ξεκινάμε με τους χουρμάδες. Τους κόβουμε στη μέση αφαιρούμε τα κουκούτσια και τους κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τους βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το γάλα και 150 ml ζεστό νερό. Αφήνουμε για μια ώρα. Ετοιμάζουμε - ζυγίζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Χοντροκόβουμε τα 2/3 από τα πεκάν και κρατάμε τα υπόλοιπα για την επιφάνεια. Βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα και τη αλευρώνουμε τινάζοντας την περίσσεια αλευριού. Σε μπολ ανάδευσης κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. Τρίβουμε με τα χέρια μας να δημιουργηθεί ένα μείγμα σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και το τζίτζερ και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
Σε μικρό τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με το σιρόπι ροδιού και ζεσταίνουμε σε χαμηλή ένταση, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
Χτυπάμε σε ένα μικρό μπολ τα αυγά με σύρμα κουζίνας (φουέ)
Μεταφέρουμε στο μπολ με το μείγμα αλευριού το σιρόπι, τα αυγά τους χουρμάδες μαζί με τα υγρά τους και τα κομμένα πεκάν. Ανακατεύουμε με σπάτουλα να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα ισιώνουμε και διακοσμούμε με τα πεκάν που κρατήσαμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 45-50 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει μια λάμα στεγνή. Μετά τα πρώτα 20 λεπτά ψησίματος σκεπάζουμε για να μην πάρει πολύ σκούρο χρώμα. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε σε σχάρα για 10 λεπτά.
Ξεφορμάρουμε τοποθετούμε σε πιατέλα και ραντίζουμε με λίγο σιρόπι ροδιού όσο ακόμη είναι ζεστό.
Κόβουμε και σερβίρουμε συνοδεύοντας με παγωτό αν θέλουμε.