Εδώ και πολλές μέρες σκεπτόμουν τι γλυκό θα φτιάξω για τη γιορτή της κόρης, δεν τα παραλείπω αυτά, ας είναι μακριά μου.
Ήθελα οπωσδήποτε να περιέχει κάτι από ρόδια, μιας και είναι η εποχή τους και είχα και πολλά που επεξεργαζόμουν.
Επίσης τακτοποιώντας το ψυγείο βρήκα ξεχασμένους κάποιους χουρμάδες και λίγα καρύδια πεκάν και τα δυο δώρα από φίλες.
Κατέβασα βιβλία έψαξα στον ιστό πολύ, για αν βρω συνδυασμούς με όλα τα υλικά, ώσπου κατέληξα σε αυτό το κέικ, μια προσαρμογή από το Αγγλικό περιοδικό Olive.
Έχω ενθουσιαστεί από το αποτέλεσμα, δοκιμάστηκε και από φιλική οικογένεια με παιδιά και άρεσε.

Κέικ με χουρμάδες, πεκάν και σιρόπι ροδιού
Εξοπλισμός
- Φόρμα για κέικ με διάμετρο 23 εκατ. ή μακρόστενη χωρητικότητας 1 κιλού
Συστατικά
- 180 γρ χουρμάδες
- 50 ml γάλα
- 100 ml σιρόπι ροδιού και λίγο για την επικάλυψη μετά το ψήσιμο
- 125 γρ ζάχαρη
- 125 γρ βούτυρο και λίγο για τη φόρμα
- 250 γρ αλεύρι αυτοδιογκούμενο
- 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουτ. γλυκού μείγμα μπαχαρικών ** κανέλα – μοσχακάρυδο -πιπέρι καγιέν
- 1/2 κουτ. γλυκού τζίτζερ σε σκόνη ή πάστα
- 2 αυγά
- 75 γρ καρύδια πεκάν *
Διαδικασία
- Ξεκινάμε με τους χουρμάδες. Τους κόβουμε στη μέση αφαιρούμε τα κουκούτσια και τους κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Τους βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε το γάλα και 150 ml ζεστό νερό. Αφήνουμε για μια ώρα.
- Ετοιμάζουμε – ζυγίζουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά. Χοντροκόβουμε τα 2/3 από τα πεκάν και κρατάμε τα υπόλοιπα για την επιφάνεια. Βουτυρώνουμε καλά τη φόρμα και τη αλευρώνουμε τινάζοντας την περίσσεια αλευριού.
- Σε μπολ ανάδευσης κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου. Τρίβουμε με τα χέρια μας να δημιουργηθεί ένα μείγμα σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, τα μπαχαρικά και το τζίτζερ και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα.
- Σε μικρό τηγάνι βάζουμε τη ζάχαρη μαζί με το σιρόπι ροδιού και ζεσταίνουμε σε χαμηλή ένταση, μέχρι να λιώσει καλά η ζάχαρη.
- Χτυπάμε σε ένα μικρό μπολ τα αυγά με σύρμα κουζίνας (φουέ)
- Μεταφέρουμε στο μπολ με το μείγμα αλευριού το σιρόπι, τα αυγά τους χουρμάδες μαζί με τα υγρά τους και τα κομμένα πεκάν. Ανακατεύουμε με σπάτουλα να ενωθούν καλά όλα τα υλικά.
- Μεταφέρουμε το μείγμα στη φόρμα ισιώνουμε και διακοσμούμε με τα πεκάν που κρατήσαμε.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 45-50 λεπτά ελέγχοντας να βγαίνει μια λάμα στεγνή. Μετά τα πρώτα 20 λεπτά ψησίματος σκεπάζουμε για να μην πάρει πολύ σκούρο χρώμα.
- Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε σε σχάρα για 10 λεπτά.
- Ξεφορμάρουμε τοποθετούμε σε πιατέλα και ραντίζουμε με λίγο σιρόπι ροδιού όσο ακόμη είναι ζεστό.
- Κόβουμε και σερβίρουμε συνοδεύοντας με παγωτό αν θέλουμε.
Σημειώσεις
* Αντί για πεκάν μπορούμε να βάλουμε καρύδια.
**Το μείγμα μπαχαρικών ήταν αυτοσχεδιασμός δικός μου.
Αν δεν έχουμε σιρόπι ροδιού μπορούμε να βάλουμε maple syrop η μέλι με διαφορετικό αποτέλεσμα, πιθανόν να βγει πιο γλυκό ιδιαίτερα αν βάλουμε το μέλι.