Καθαρίζουμε το αβοκάντο και το πολτοποιούμε σε επεξεργαστή τροφίμων. Αν έχουμε μεγάλο επεξεργαστή θα συνεχίσουμε εκεί προσθέτοντας το μέλι το γιαούρτι και τα αυγά και χτυπώντας να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Διαφορετικά θα μεταφέρουμε το πολτοποιημένο αβοκάντο σε μπολ ανάδευσης και θα προσθέτουμε τα υγρά υλικά αναδεύοντας με σύρμα κουζίνας. Σε ένα άλλο μπολ ανάδευσης κοσκινίζουμε το αλεύρι και το κακάο, αν το προσθέσουμε, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι και τη βανίλια. Αναδεύουμε.
Προσθέτουμε το υγρό μείγμα στο μπολ με τα στερεά και αναδεύουμε με ελαφρές κινήσεις με το σύρμα κουζίνας να ενσωματωθούν και να πάρουμε ένα σχετικά ρευστό μείγμα.
Σε ταψάκι με θήκες για κεκάκια τοποθετούμε φόρμες σιλικόνης αν έχουμε ή αλείφουμε με λίγο ελαιόλαδο και μοιράζουμε το μείγμα ισόποσα, με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170 βαθμούς και αέρα στο κάτω ράφι του φούρνου για 25 λεπτά, χωρίς να ανοίξουμε ενδιάμεσα την πόρτα του φούρνου. Ελέγχουμε με ένα σουβλάκι ή μια μικρή λάμα να βγαίνει στεγνή.
Αφήνουμε λίγο να κρυώσουν και ξεφορμάρουμε. Τοποθετούμε αν θέλουμε στα ειδικά χαρτάκια για κεκάκια.