Επιστροφή

Κολοκυθόπιτα αρμυρή

Εξοπλισμός

  • 1 Ταψί διαμέτρου 40 εκατ.

Συστατικά
  

Για το φύλλο

  • 4 αυγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 γρ βούτυρο
  • 500 γρ αλεύρι σκληρό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

Για τη γέμιση

  • 1800 γρ κολοκύθα τριμμένη
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 500 γρ τυρί φέτα
  • 4 αυγά
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • επιπλέον ελαιόλαδο για το ταψί

Διαδικασία
 

Για τη ζύμη

  • Στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ (ανάλογα με τι μίξερ διαθέτουμε) τοποθετούμε τα αυγά και το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και σιγά σιγά αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα σε μικρή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μια ζύμη σφικτή όπως η ζύμη για φύλλα πίτας.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με σελοφάν και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση

  • Καθαρίζουμε την κολοκύθα (εγώ χρησιμοποίησα κολοκύθα κίτρινη όχι την κόκκινη) και την τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα κρεμμύδια.
  • Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο, μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε το κρεμμύδι και την κολοκύθα αφού την στύψουμε καλά με τα χέρια μας και σοτάρουμε για αρκετή ώρα σε μέτρια φωτιά χωρίς να αλλάξουν χρώμα και να μην υπάρχουν υγρά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το μαϊντανό και τον άνηθο κι αφήνουμε να κρυώσει
  • Τρίβουμε το τυρί και χτυπάμε τα αυγά. Τα ενσωματώνουμε στο μείγμα της κολοκύθας νοστιμίζουμε με αλάτι πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Προσοχή στο αλάτι γιατί έχουμε βάλει και το τυρί.

Στρώσιμο πίτας

  • Μοιράζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη το ένα λίγο μεγαλύτερο. Με τη βοήθεια λίγου νισεστέ και του χοντρού πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο σχετικά χοντρό και μεγαλύτερο από το ταψί μας.
  • Το μεταφέρουμε στο λαδωμένο ταψί έτσι που να καλύπτει και τα τοιχώματα και να πέφτει απέξω.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση ομοιόμορφα στο ταψί.
  • Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο και σκεπάζουμε. Γυρίζουμε προς τα μέσα το εξέχον φύλλο και φτιάχνουμε ένα μικρό κόθρο κλείνοντας καλά.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια και ιδιαίτερα τον κόθρο με λίγο ελαιόλαδο. Δεν χαράζουμε την πίτα απλά την τρυπάμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για μια ώρα. Ραντίζουμε την πίτα κατά τη διάρκεια του ψησίματος με λίγο νερό μια δυο φορές.
  • Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε να κρυώσει και μετά την κόβουμε. Τρώγεται καλύτερα όταν είναι κρύα.

Σημειώσεις

Οι κολοκύθες που χρησιμοποιώ στις πίτες μου είναι κίτρινες δηλαδή τα κολοκυθάκια που έγιναν μεγάλες κολοκύθες, τις έχω φέρει από το χωριό και διατηρούνται σε στεγνό, δροσερό και σκιερό μέρος.
Η πίτα μπορεί να γίνει και με κολοκυθάκια μεγάλα.