share

Κολοκυθόπιτα αρμυρή

από
Κολοκυθόπιτα αρμυρή

Και ενώ όλοι γράφετε για προτάσεις γιορτινές εγώ δεν πρόλαβα τίποτα, λίγο η ίωση μου που με ταλαιπώρησε πολύ λίγο οι έκτακτες υποχρεώσεις και περισσότερο η φυγή μας.

Θα περάσουμε όμορφες μέρες όλη η οικογένεια μαζί.
Για τις έκτακτες υποχρεώσεις που λέγαμε βλέπε Food For Good , έγινε αυτή η πίτα μαζί με άλλες και θα προσφερθούν για καλό σκοπό σπεύσατε.

Η πίτα όμως για μένα έχει και εορταστικό χαρακτήρα, όπως έχω γράψει κι άλλη φορά στην πατρίδα μου δεν υπήρχε η βασιλόπιτα με την μορφή που γνωρίζουμε σήμερα.
Η πίτα που κοβόταν ανήμερα την πρωτοχρονιά ήταν μια πίτα κατά κύριο λόγω αρμυρή, χορτόπιτα, τυρόπιτα και σπανιότατα κρεατόπιτα.
Η νοικοκυρά φρόντιζε να βάλει μέσα ένα νόμισμα αλλά κι ένα κομμάτι από κλήμα άχυρο μουριά και πουρνάρι. Κάθε τι είχε τον δικό του συμβολισμό για τον τυχερό που θα το έβρισκε.
Άλλες εποχές άλλα ήθη άλλα έθιμα!!
Αυτή η πίτα που παρουσιάζω είναι προσαρμογή από το βιβλίο του Αλέξ. Γιώτη “Εδεσματολόγιο Ηπείρου”

Κολοκυθόπιτα αρμυρή

Εξοπλισμός

  • 1 Ταψί διαμέτρου 40 εκατ.

Συστατικά
  

Για το φύλλο

  • 4 αυγά
  • 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
  • 100 γρ βούτυρο
  • 500 γρ αλεύρι σκληρό
  • Αλάτι και πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο

Για τη γέμιση

  • 1800 γρ κολοκύθα τριμμένη
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια τριμμένα στον τρίφτη
  • 2 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 50 ml ελαιόλαδο
  • 1/2 ματσάκι μαϊντανό
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 500 γρ τυρί φέτα
  • 4 αυγά
  • αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • 1/2 κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο
  • επιπλέον ελαιόλαδο για το ταψί

Οδηγίες
 

Για τη ζύμη

  • Στον κάδο του μίξερ ή σε μπολ (ανάλογα με τι μίξερ διαθέτουμε) τοποθετούμε τα αυγά και το βούτυρο και χτυπάμε μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο και σιγά σιγά αλεύρι συνεχίζοντας το χτύπημα σε μικρή ταχύτητα μέχρι να πάρουμε μια ζύμη σφικτή όπως η ζύμη για φύλλα πίτας.
  • Τυλίγουμε τη ζύμη με σελοφάν και αφήνουμε να ξεκουραστεί για 30 λεπτά.

Για τη γέμιση

  • Καθαρίζουμε την κολοκύθα (εγώ χρησιμοποίησα κολοκύθα κίτρινη όχι την κόκκινη) και την τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού. Καθαρίζουμε και τρίβουμε τα κρεμμύδια.
  • Σε μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο, μόλις ζεσταθούν προσθέτουμε το κρεμμύδι και την κολοκύθα αφού την στύψουμε καλά με τα χέρια μας και σοτάρουμε για αρκετή ώρα σε μέτρια φωτιά χωρίς να αλλάξουν χρώμα και να μην υπάρχουν υγρά.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά προσθέτουμε το μαϊντανό και τον άνηθο κι αφήνουμε να κρυώσει
  • Τρίβουμε το τυρί και χτυπάμε τα αυγά. Τα ενσωματώνουμε στο μείγμα της κολοκύθας νοστιμίζουμε με αλάτι πιπέρι και μοσχοκάρυδο. Προσοχή στο αλάτι γιατί έχουμε βάλει και το τυρί.

Στρώσιμο πίτας

  • Μοιράζουμε τη ζύμη σε δυο μέρη το ένα λίγο μεγαλύτερο. Με τη βοήθεια λίγου νισεστέ και του χοντρού πλάστη ανοίγουμε ένα φύλλο σχετικά χοντρό και μεγαλύτερο από το ταψί μας.
  • Το μεταφέρουμε στο λαδωμένο ταψί έτσι που να καλύπτει και τα τοιχώματα και να πέφτει απέξω.
  • Αδειάζουμε τη γέμιση ομοιόμορφα στο ταψί.
  • Ανοίγουμε και το άλλο φύλλο και σκεπάζουμε. Γυρίζουμε προς τα μέσα το εξέχον φύλλο και φτιάχνουμε ένα μικρό κόθρο κλείνοντας καλά.
  • Αλείφουμε την επιφάνεια και ιδιαίτερα τον κόθρο με λίγο ελαιόλαδο. Δεν χαράζουμε την πίτα απλά την τρυπάμε με τη βοήθεια ενός πιρουνιού.
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς κι αέρα για μια ώρα. Ραντίζουμε την πίτα κατά τη διάρκεια του ψησίματος με λίγο νερό μια δυο φορές.
  • Βγάζουμε από το φούρνο κι αφήνουμε να κρυώσει και μετά την κόβουμε. Τρώγεται καλύτερα όταν είναι κρύα.

Σημειώσεις

Οι κολοκύθες που χρησιμοποιώ στις πίτες μου είναι κίτρινες δηλαδή τα κολοκυθάκια που έγιναν μεγάλες κολοκύθες, τις έχω φέρει από το χωριό και διατηρούνται σε στεγνό, δροσερό και σκιερό μέρος.
Η πίτα μπορεί να γίνει και με κολοκυθάκια μεγάλα.
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ
  1. Απάντηση

    Ξανθή μου φαίνεται τόσο λαχταριστή! Παίρνω από τώρα σειρά για να δοκιμάσω αύριο! Μπράβο, πολύ ωραία η έκπληξη!

  2. Απάντηση

    Φαίνεται πολύ νόστιμη και οπτικά είναι τέλεια…..
    Σου στέλνω τις ευχές μου για καλές γιορτές με υγεία και αισιοδοξία !!!!
    Πολλά φιλιά !!!

  3. Απάντηση

    Αχ, μου άνοιξες την όρεξη από τώρα!!! Αχ… Πέρασε η ίσωση;;; Καλά Χριστούγεννα! 🙂

  4. Απάντηση

    Υπέροχη κι αγαπημένη η πίτα σου Ξανθή μου!!!!
    Καλές γιορτές!!!

    • amelie
    • 21 Δεκεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Καταρχήν να ευχηθώ περαστικά! Κι εγ´ω είμαι με ιλωση αρκετές μέρες κι έμειναν όλα πίσω, είχα ένα σωρό δουλειές, άστα! Η πίτα φυσικά φαίνεται πεντανόστιμη, δεν υπήρχε εξάλλου πετίπτωση να είναι κάτι διαφορετικό!

    • peps
    • 21 Δεκεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Φαίνεται πολύ ωραία!!
    Καλά Χριστούγεννα!!

    • Silena
    • 21 Δεκεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Περαστικά Ξανθή μου!!!! Η πίτα φαίνεται πεντανόστιμη και η αναδρομή πολύ ενδιαφέρουσα!!!!
    Καλές γιορτές να έχετε!!!
    Φιλιά!

  5. Απάντηση

    Φαίνεται υπέροχη, μακάρι να μπορούσα να την δοκιμάσω, μου άρεσε πολύ το φύλο!
    Καλές γιορτές, φιλιά!

    • Niatta
    • 21 Δεκεμβρίου 2013
    Απάντηση

    “Επτά λογιών φαί και όλα κολοκύθι” έλεγαν οι παλιοί. Αγαπημένη πίτα με ιδιαίτερο φύλλο!
    Καλές γιορτές!!!

  6. Απάντηση

    Υπέροχη δείχνει Ξανθή μου!
    Καλές γιορτές, υγεία και αγάπη στο σπιτικό σου!
    Φιλιά!

    • Magda
    • 23 Δεκεμβρίου 2013
    Απάντηση

    Ξανθή μου ξέρεις πόσο σε εμπιστεύομαι στις πίτες οπότε θα μπει στο πρόγραμμα και αυτή!
    Καλές γιορτές να έχετε με υγεία και ευτυχία!!! Ό,τι επιθυμείς για σένα και την οικογένεια! Σε φιλώ πολύ!

  7. Απάντηση

    Φαίνεται όντως λαχταριστή! Θα πάρω ένα κομμάτι!

  8. Απάντηση

    τρελλαινομαι για κολοκυθοπιτα, ποτε δεν την εφτιαξα για το λογο οτι μου φαινεται δυσκολη.
    σευχαριστω για την υπεροχη συνταγη, Ξανθη.

    Καλα Χριστουγεννα, Χρονια Πολλα σε σενα κ στην οικογενεια σου, και ο Καινουργιος χρονος να σας φερει ο,τι επιθυμειτε!

    Πολλα φιλια!!

  9. Απάντηση

    Πολύ μου άρεσε το έθιμο της αλμυρής βασιλόπιτας με όλους τους συμβολισμούς της.
    Ωραιότατη η πίτα σου, είσαι άλλωστε ειδική επί του θέματος οπότε δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι θα είναι πεντανόστιμη!
    Φιλιά

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode