Αρχίζουμε με την κολοκύθα. Την κόβουμε στη μέση και αφού αφαιρέσουμε τους σπόρους και τις ίνες αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
Την τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος με το κοίλο μέρος προς τα κάτω και την τρυπάμε σε δυο τρία σημεία με ένα πιρούνι.
Ψήνουμε την κολοκύθα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά.
Εναλλακτικά για πιο γρήγορα αποτέλεσμα υπάρχει πρόταση να μπει στο φούρνο μικροκυμάτων σε δυνατή κλίμακα για 10 λεπτά. (δεν το έχω δοκιμάσει δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη).
Βγάζουμε από το φούρνο και όσο ακόμη είναι ζεστή με ένα πιρούνι ξύνουμε τη σάρκα της κολοκύθας και έτσι θα πάρουμε λεπτές ίνες που μοιάζουν με σπαγγέτι.
Όσο η κολοκύθα ψήνεται ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα συνοδευτικά. Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5-7 λεπτά, φροντίζοντας να μην πάρουν σκούρο χρώμα.
Αφαιρούμε το σκόρδο και συνεχίζουμε προσθέτοντας τα ρεβίθια, το σπανάκι τις λιαστές ντομάτες την κάπαρη το δεντρολίβανο και το μπούκοβο ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το σπανάκι να μαραθεί.
Προσθέτουμε την ψημένη κολοκύθα το λεμόνι και το κουκουνάρι και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε αφήνουμε 1-2 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις και αποσύρουμε από την εστία.
Σερβίρουμε όσο ακόμη είναι ζεστό με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και με τριμμένο τυρί αν το επιθυμούμε.
Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής.