Μια ακόμη διαφορετική ποικιλία κολοκύθας έφτασε στα χέρια μου, η αλήθεια είναι ότι την έχω πολύ καιρό, αλλά διάφορα προβλήματα δεν μου επέτρεψαν να την αξιοποιήσω.
Στο διάστημα αυτό σε ώρες αναζήτησης, έψαξα αρκετές πληροφορίες για τη συγκεκριμένη κολοκύθα όπως και πως μαγειρεύεται.
Δεν περίμενα ότι θα έβρισκα τόσες πολλές πληροφορίες μιας και στη χώρα μας παρόλο που καλλιεργείται (όχι ευρέως) δεν έχει γίνει και πολύ αποδεκτή, ίσως δεν ρισκάρουμε αρκετά με νέα προϊόντα.
Έχω δει περισσότερες από 100 προτάσεις – συνδυασμούς με αυτή την κολοκύθα, στη μικρή έρευνα που έχω κάνει. Ας δούμε όμως τι είναι αυτή η κολοκύθα.
Είναι σχετικά μετρίου σχήματος μακρόστενη, χρώματος κίτρινου πολλές φορές με ρίγες πορτοκαλί.
Στο κέντρο της περιέχει σπόρους αρκετά μεγάλους και η σάρκα της είναι σφιχτή. Όταν όμως μαγειρευτεί η σάρκα αποσπάται εύκολα με τη χρήση ενός πιρουνιού και με τη μορφή λεπτών ινών που μοιάζουν με σπαγγέτι, ίσως και γιαυτό το όνομα της.
Είναι πλούσια σε φολικό οξύ, κάλιο, βιταμίνη Α, και καροτένιο και είναι χαμηλή σε θερμίδες.
Είναι πολύ εύκολο να καλλιεργηθεί και η καλλιέργεια της έχει καλή απόδοση.
Η πρώτη δοκιμή έγινε με ρεβίθια και σπανάκι και βέβαια ο συνδυασμός αυτός επιδέχεται πολλές τροποποιήσεις, όπως αντί για ρεβίθια μανιτάρια ή γαρίδες. Θα ακολουθήσει τουλάχιστον άλλη μια συνταγή ελπίζω σύντομα.
Για τις υπόλοιπες ιδιαίτερες κολοκύθες μπορείτε να δείτε εδώ.
Κολοκύθα spaghetti με ρεβίθια και σπανάκι
Συστατικά
- 1/2 κολοκύθα spaghetti
- 1-2 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και λίγο για την κολοκύθα
- 1 κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
- 2 σκελίδες σκόρδου
- 1 κουτ. σούπας δεντρολίβανο ψιλοκομμένο
- 1/4 κουτ. γλυκού μπούκοβο
- 1/2 δοσομετρικής κούπας βρασμένα ρεβίθια
- 2 χούφτες φύλλα από σπανάκι
- 2 κουτ. σούπας Χυμό λεμονιού
- 2 κουτ. σούπας λιαστές ντομάτες κομμένες
- 1 κουτ. σούπας κάπαρη
- αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 1 κουτ. σούπας κουκουνάρι ελαφρά καβουρντισμένο
- τριμμένη παρμεζάνα ή κεφαλοτύρι προαιρετικό
Οδηγίες
- Αρχίζουμε με την κολοκύθα. Την κόβουμε στη μέση και αφού αφαιρέσουμε τους σπόρους και τις ίνες αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.
- Την τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος με το κοίλο μέρος προς τα κάτω και την τρυπάμε σε δυο τρία σημεία με ένα πιρούνι.
- Ψήνουμε την κολοκύθα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς και αέρα στο μεσαίο ράφι του φούρνου για 30 λεπτά. Εναλλακτικά για πιο γρήγορα αποτέλεσμα υπάρχει πρόταση να μπει στο φούρνο μικροκυμάτων σε δυνατή κλίμακα για 10 λεπτά. (δεν το έχω δοκιμάσει δεν μπορώ να εκφέρω γνώμη).
- Βγάζουμε από το φούρνο και όσο ακόμη είναι ζεστή με ένα πιρούνι ξύνουμε τη σάρκα της κολοκύθας και έτσι θα πάρουμε λεπτές ίνες που μοιάζουν με σπαγγέτι.
- Όσο η κολοκύθα ψήνεται ετοιμάζουμε τα υπόλοιπα συνοδευτικά. Σε τηγάνι βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο για 5-7 λεπτά, φροντίζοντας να μην πάρουν σκούρο χρώμα.
- Αφαιρούμε το σκόρδο και συνεχίζουμε προσθέτοντας τα ρεβίθια, το σπανάκι τις λιαστές ντομάτες την κάπαρη το δεντρολίβανο και το μπούκοβο ανακατεύοντας με μια ξύλινη κουτάλα μέχρι το σπανάκι να μαραθεί.
- Προσθέτουμε την ψημένη κολοκύθα το λεμόνι και το κουκουνάρι και νοστιμίζουμε με αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε αφήνουμε 1-2 λεπτά να ενωθούν οι γεύσεις και αποσύρουμε από την εστία.
- Σερβίρουμε όσο ακόμη είναι ζεστό με λίγο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο και με τριμμένο τυρί αν το επιθυμούμε. Συνοδεύουμε με μια σαλάτα εποχής.
Νομίζω ότι σιγά σιγά η κολοκύθα κερδίζει έδαφος και εδώ! Πολλά φιλιά!