Επιστροφή

Κοτόπουλο γλυκόξινο με ανανά και ένα επιδόρπιο

4 άτομα

Συστατικά
  

Για το κοτόπουλο

  • 700 γρ φιλέτο κοτόπουλου
  • αλάτι - πιπέρι
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 σφιχτή ντομάτα
  • 2-3 κουτ. σούπας κρασί λευκό
  • 1/2 ανανά φρέσκο ή τρεις ροδέλες από κονσέρβα
  • 4 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό
  • 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 1 αυγό
  • ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για τη σάλτσα

  • 2 κουτ. σούπας κέτσαπ
  • 2 κουτ. σούπας σόγια σος
  • 4 κουτ. σούπας ξύδι
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 κοτ. σούπας ηλιέλαιο
  • 1 1/2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
  • 1 δοσ κούπα νερό

Για το συνοδευτικό

  • 1 δοσ. κούπα ρύζι γιασεμιού ή μπασμάτι

Οδηγίες
 

Για το κοτόπουλο

  • Καθαρίζουμε το κοτόπουλο το πλένουμε και το κόβουμε σε κύβους. Αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με το κρασί.
  • Καθαρίζουμε και τον ανανά εξωτερικά κι αφαιρούμε το εσωτερικό σκληρό κομμάτι του. Κόβουμε τις πιπεριές τη ντομάτα και τον ανανά σε μέτρια κομμάτια
  • Σε ένα μπόλ φτιάχνουμε χυλό με το αλεύρι το κορν φλάουερ το αυγό και νερό όσο χρειαστεί ώστε να έχουμε ένα χυλό όχι πολύ πηχτό.
  • Σε κατσαρόλα ή φριτέζα βάζουμε το ηλιέλαιο και προσθέτουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του κοτόπουλου, αφού τα έχουμε βουτήξει στο χυλό. Τηγανίζουμε και τοποθετούμε σε πιατέλα πάνω σε χαρτοπετσέτα.
  • Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε τις ντομάτες τις πιπεριές και τον ανανά για 2 λεπτά μόνο και τα τοποθετούμε πάνω στη χαρτοπετσέτα.

Για τη σάλτσα

  • Ετοιμάζουμε τη σάλτσα βάζοντας σε τηγάνι ή κατσαρολάκι το λάδι και μόλις ζεσταθεί λίγο προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της αφού πρώτα τα έχουμε αναμείξει. Μόλις η σάλτα βράσει λίγο προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά ανακατεύουμε και σερβίρουμε, ή σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω τη σάλτσα.

Για το συνοδευτικό

  • Πλένουμε το ρύζι 2 -3 φορές καλά και το βάζουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο προσθέτοντας νερό κρύο να σκεπάζει και 1 εκατοστό πιο πάνω. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά μας στο δυνατότερο χαμηλό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό. Ανακατεύουμε με πιρούνι και αφήνουμε σκεπασμένο για 5 – 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Σημειώσεις

Τον υπόλοιπο ανανά το έφτιαξα ένα επιδόρπιο χρησιμοποιώντας τα παρακάτω υλικά
100γρ ζάχαρη
100ml λευκό κρασί
100ml νερό
1 λεμόνι χυμό και ξύσμα
1 κουταλιά κόκκινα πιπέρια
φύλλα δυόσμου
Βράζουμε όλα τα υλικά εκτός του ανανά και του δυόσμου για 2 λεπτά
Σε ένα μπολ τοποθετούμε τον ανανά σε φέτες και περιχύνουμε με το υγρό.
%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf-5
Αφήνουμε να σταθεί 1 – 2 ώρες και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου.
%ce%b1%ce%bd%ce%b1%ce%bd%ce%ac%cf%82-%ce%ba%ce%bf%cf%84%cf%8c%cf%80%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%bf-2
ΥΓ: Αν δεν σας αρέσει ο ανανάς αντικαταστήστε τον με μανιτάρια και καρότα.