Γυρίζοντας από το χωριό πάνω στο τραπέζι της κουζίνας με περίμενε ένας ανανάς.
Από εκείνη την ημέρα τριγύριζε στο μυαλό μου τι να τον κάνω.
Ξαφνικά θυμήθηκα ότι μέσα στο αρχείο μου με τα διάφορα χαρτάκια υπήρχε μια συνταγή που είχα μαγειρέψει για πρώτη φορά μπορεί και 20 χρόνια πριν. Είναι απόκομμα από το περιοδικό Γυναίκα αγνώστου χρονολογίας. Η συνταγή αναφέρεται σε χοιρινό αλλά εγώ τη μετέτρεψα σε κοτόπουλο κάνοντας και δικές μου άλλες τροποποιήσεις.
Τον μισό ανανά τον έβαλα στο φαγητό κι ο υπόλοιπος έγινε ένα επιδόρπιο.
Κοτόπουλο γλυκόξινο με ανανά και ένα επιδόρπιο
4 άτομα
Συστατικά
Για το κοτόπουλο
- 700 γρ φιλέτο κοτόπουλου
- αλάτι - πιπέρι
- 1 πιπεριά πράσινη
- 1 σφιχτή ντομάτα
- 2-3 κουτ. σούπας κρασί λευκό
- 1/2 ανανά φρέσκο ή τρεις ροδέλες από κονσέρβα
- 4 κουτ. σούπας αλεύρι μαλακό
- 2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 1 αυγό
- ηλιέλαιο για το τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
- 2 κουτ. σούπας κέτσαπ
- 2 κουτ. σούπας σόγια σος
- 4 κουτ. σούπας ξύδι
- 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
- 2 κοτ. σούπας ηλιέλαιο
- 1 1/2 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
- 1 δοσ κούπα νερό
Για το συνοδευτικό
- 1 δοσ. κούπα ρύζι γιασεμιού ή μπασμάτι
Οδηγίες
Για το κοτόπουλο
- Καθαρίζουμε το κοτόπουλο το πλένουμε και το κόβουμε σε κύβους. Αλατοπιπερώνουμε και ραντίζουμε με το κρασί.
- Καθαρίζουμε και τον ανανά εξωτερικά κι αφαιρούμε το εσωτερικό σκληρό κομμάτι του. Κόβουμε τις πιπεριές τη ντομάτα και τον ανανά σε μέτρια κομμάτια
- Σε ένα μπόλ φτιάχνουμε χυλό με το αλεύρι το κορν φλάουερ το αυγό και νερό όσο χρειαστεί ώστε να έχουμε ένα χυλό όχι πολύ πηχτό.
- Σε κατσαρόλα ή φριτέζα βάζουμε το ηλιέλαιο και προσθέτουμε λίγα λίγα τα κομμάτια του κοτόπουλου, αφού τα έχουμε βουτήξει στο χυλό. Τηγανίζουμε και τοποθετούμε σε πιατέλα πάνω σε χαρτοπετσέτα.
- Στο ίδιο λάδι τηγανίζουμε τις ντομάτες τις πιπεριές και τον ανανά για 2 λεπτά μόνο και τα τοποθετούμε πάνω στη χαρτοπετσέτα.
Για τη σάλτσα
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα βάζοντας σε τηγάνι ή κατσαρολάκι το λάδι και μόλις ζεσταθεί λίγο προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά της αφού πρώτα τα έχουμε αναμείξει. Μόλις η σάλτα βράσει λίγο προσθέτουμε το κοτόπουλο και τα λαχανικά ανακατεύουμε και σερβίρουμε, ή σερβίρουμε ρίχνοντας από πάνω τη σάλτσα.
Για το συνοδευτικό
- Πλένουμε το ρύζι 2 -3 φορές καλά και το βάζουμε σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο προσθέτοντας νερό κρύο να σκεπάζει και 1 εκατοστό πιο πάνω. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά μας στο δυνατότερο χαμηλό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο το νερό. Ανακατεύουμε με πιρούνι και αφήνουμε σκεπασμένο για 5 – 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.
Σημειώσεις
Τον υπόλοιπο ανανά το έφτιαξα ένα επιδόρπιο χρησιμοποιώντας τα παρακάτω υλικά
100γρ ζάχαρη
100ml λευκό κρασί
100ml νερό
1 λεμόνι χυμό και ξύσμα
1 κουταλιά κόκκινα πιπέρια
φύλλα δυόσμου
Βράζουμε όλα τα υλικά εκτός του ανανά και του δυόσμου για 2 λεπτά
Σε ένα μπολ τοποθετούμε τον ανανά σε φέτες και περιχύνουμε με το υγρό. Αφήνουμε να σταθεί 1 – 2 ώρες και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου. ΥΓ: Αν δεν σας αρέσει ο ανανάς αντικαταστήστε τον με μανιτάρια και καρότα.
100γρ ζάχαρη
100ml λευκό κρασί
100ml νερό
1 λεμόνι χυμό και ξύσμα
1 κουταλιά κόκκινα πιπέρια
φύλλα δυόσμου
Βράζουμε όλα τα υλικά εκτός του ανανά και του δυόσμου για 2 λεπτά
Σε ένα μπολ τοποθετούμε τον ανανά σε φέτες και περιχύνουμε με το υγρό. Αφήνουμε να σταθεί 1 – 2 ώρες και σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου. ΥΓ: Αν δεν σας αρέσει ο ανανάς αντικαταστήστε τον με μανιτάρια και καρότα.
Καλημέρα, Ξανθή, χρόνια πολλά για την ημέρα, και του χρόνου!
Σ’ ευχαριστώ για την ανάρτησή σου. Θα τη δοκιμάσω τη συνταγή τις προσεχείς μέρες. Εδώ και καιρό έψαχνα για συνταγή με ανανά, κατ’ απαίτηση των μικρότερων μελών της οικογένειας που κάπου την είχαν δοκιμάσει και τους άρεσε. Είχα μάλιστα δοκιμάσει κάποια φορά να το φτιάξω αλλά… (αν και ήταν ωραία και η δική μου, όπως είπαν) δεν ήταν αυτή!
Για να δούμε!
I love chicken and pineapple is’t a perfect duo. Have a good day!
Ξανθούλα μου ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ !!!!
Βλέπω ότι γύρισες με πολύ όρεξη για δημιουργίες !!!! Μόλις το δει το φαγάκι σου το Λενάκι μας σίγουρα θα πάρει 2 πιατάκια !!!
γιαυτό παίρνω το μερίδιο μου πριν με προλάβει !!! χιχιχι
καλημέρα, φιλια πολλά και καλό σ/κ
Και φαγάκι και επιδόρπιο, μια χαρά τους περιποιήθηκες βλέπω!!!
2 πιατάκια ήθελα, αλλά μου πήρε το ένα η Μαρία, τι να κάνω??
Ξανθή μου,δηλώνω φαν της γεύσης,ωραιότατος συνδυασμός!
Ως τώρα είχα δοκιμάσει όλα τα υλικά μαζί,αυτή η συνταγή είναι κάτι διαφορετικό.
Φιλιά!
‘Εμεινε τίποτα για μένα ή το φάγατε όλο;
οσο για τον ανανά είναι ο αγαπημένος μου και συμφωνώ με τον αυστηρό κριτή δεν ταιριάζει τόσο η ντομάτα όσο το καροτάκι…………….
Ο συνδυασμός κρέατος και φρούτων μ’ αρέσει πολύ. Εφευρετικός ο δικός σου!Κι εμένα για να είμαι ειλικρινής με ξένισε λίγο η ντομάτα με τον ανανά .
Εγώ θα πάρω λίγο από το επιδόρπιο. Πολύ μ’ άρεσε και φαίνεται ελαφρύ.
@ alla logia σε ευχαριστώ για τις ευχές! Θα χαρώ πολύ να πετύχει η συνταγή προς τη αναμενόμενη γεύση.
@ Odile thank goy!Have a nice day also
@ Μαρία και ΕΛΕΝΑ Χρόνια σας Πολλά!!
Καλέ μη μαλώσετε πάρτε κι οι δυο σας θα φτιάξω κι άλλο!!χαχαχαχα
@ Ελένη όπως είπα αυτή τη συνταγή την έχω από πολύύύ παλιά,κι αυτές τις μέρες όρεξη δεν υπάρχει αλλά προσπαθώ μέσα από τα μαγειρέματα να τη βρω. Πολλά φιλιά
@ Ιωάννα εσύ με ποιον είσαι με μένα ή το θηρίο;;ε για πες.
@ Vita είπα να ακολουθήσω την πρόταση έτσι όπως ήταν την επόμενη φορά θα δοκιμάσω διαφορετικά και θα επανέλθω.
Το επιδόρπιο πάντως ήταν πολύ ωραίο με μια ωραία σπιρτάδα από τα πιπέρια.
Θα εκτελεστεί άμεσα με ψαρονέφρι!
Θα ξαναδιαβάσω και το επιδόρπιό σου αλλά με ανανά μου αρέσει πολύ και η γιαουρτογεύση (ανανάς-γιαούρτι-σαντιγύ-αμύγδαλο).
Το γλυκόξινο κοτόπουλο είναι το αγαπημένο μου Κινέζικο φαγητό. Και το γλυκάκι νόστιμο και κυρίως εύκολο φαίνεται. Σ’ευχαριστώ πολύ για τα καλά σου λόγια!
Χρόνια Πολλά Ξανθή μου, Χριστός Ανέστη!
γιαμ γιαμ το γλυκόξινο, εγώ όμως μπορώ να έχω ένα μπολάκι από το επιδόρπιο, πολύ το λιγουρεύτηκα 🙂
Εγώ προλαβαίνω τίποτα??? Υπέροχες γεύσεις!
Χρόνια πολλά Ξανθή μου!
Καλώς μας γύρισες!
@ Μαρίνα μου φτιάξε το και περιμένω νέα!!
@ Κατερίνα κι εγώ ευχαριστώ, να είσαι σίγουρη ότι λέω αυτό που πραγματικά πιστεύω!!
@ Μπέττυ Αληθώς Ανέστη και Χρόνια Πολλά και σε σας!!
Το επιδόρπιο λέω να το επαναλάβω σήμερα με ανανά κονσέρβας.
@ Έφη αν κι άργησες λίγο έλα θα ξαναφτιάξω ανανά!!
Χρόνια Πολλά!!
Χρονια Πολλα και Χριστος Ανεστη!
Δεν εχω δοκιμασει ποτε τον ανανα σε φαγητο, αλλα με αυτες τις φωτο και την περιγραφη σκεφτομαι να το κανω συντομα!
Τέλειες οι συνταγεσ σας!! Θα δοκιμάσω μερικές! Ευχαριστώ!
Πολύ πρωτότυπο το φαγάκι σου αλλά είμαι σίγουρη ότι αν το φτιάξω θα γίνει το αγαπημένο μου. Μου αρέσει ο ανανάς! Και το γλυκάκι ότι πρέπει!
Πολλά φιλιά κι ευχές έστω και καθυστερημένα,λόγω της πασχαλιάτικης κοπάνας μου Ξανθούλα μου…
πολύ μου άρεσε η πρόταση με τον ανανά…σέυχαριστώ…
να έχεις μία τέλεια Πρωτομαγιά…-:))
Το επιδόρπιο μου φαίνεται νόστιμο και δροσιστικό!
Να έχεις Καλή Πρωτομαγιά!
Ξανθή καλησπέρα , Χριστός Ανέστη!
Το επιδόρπιιο σου σιγουρα θα το δοκιμάσω , για το φαγητό δεν ξέω αν θα το τολμούσα …
καλό απόγευμα 🙂
@ Χρόνια Πολλά Ελπινίκη τα φρούτα σε φαγητά είναι μαι άλλη διάσταση, δοκίμασε!!
@ xsclean Ευχαριστώ πολύ χαράς μας να δοκιμάσεις τις συνταγές μας!!
@ Μαρία αν σου αρέσει ο συνδυασμός φαγητού φρούτου δοκίμασε!
@ Βιβή που είσαι καλέ σε χάσαμε!!
Χρόνια Πολλά και καλή Πρωτομαγιά!!
@ Γιαγιά Αντιγόνη καλώς ήρθες στην παρέα μας!! Χρόνια Πολλά και Καλή Πρωτομαγιά!!
@ Αντιγόνη Χρόνια Πολλά!!
Σε καταλαβαίνω υπάρχουν πολλοί που δεν αρέσκονται σε συνδυασμούς φρούτων με φαγητά.
Καλή Πρωτομαγιά!!