Επιστροφή

Κουμκουάτ μαρμελάδα και άλλοι πειραματισμοί.

7 βαζάκια των 250γρ

Συστατικά
  

  • 1 κιλό κουμ κουάτ
  • 700 γρ ζάχαρη
  • 2 λεμόνια ξύσμα και χυμό
  • 800 ml νερό

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε καλά τα κουμκουάτ και τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη με νερό για 15-20 ώρες αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές.
  • Με μυτερό και κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα κουμκουάτ (αρχίζοντας από το μέρος που είχε το κοτσανάκι διευκολύνει) αφαιρώντας τα κουκούτσια με τη μύτη του μαχαιριού.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε κομμένα φρούτα προσθέτουμε το νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 25 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν απομακρυνόμαστε από την κουζίνα έχουμε την προσοχή μας γιατί μπορεί να ξεχειλίσει.
  • Μετά τα 25 λεπτά πολτοποιούμε ελαφρά το μείγμα με τη βοήθεια ραβδομπλέντερ ή αν δεν έχουμε με κουτάλα του πουρέ. Αφήνουμε μερικά κομματάκια όπως είχαν κοπεί.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και βράζουμε ακόμη για 5 λεπτά ελέγχοντας αν έχει δέσει η μαρμελάδα. Δεν χρειάζεται πολύ βράσιμο τα κουμκουάτ έχουν μεγάλη περιεκτικότητα πηκτίνης.
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά.

Σημειώσεις

Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές για μαρμελάδες μπορείτε να δείτε εδώ.
Εδώ μπορείτε να δείτε στο βίντεο πως βγάζουμε τα κουκούτσια του κουμκουάτ.
Οι επόμενοι πειραματισμοί με αυτό το φρούτο είναι το λικέρ το οποίο είναι σε διαδικασία  με συνταγή της Κικής από το βιβλίο της «λικεράκια και σερμπέτια»σελ.64
Για όποιον δεν έχει το βιβλίο μπορεί να δει  εδώ τη συνταγή της Vita.
Δεν τέλειωσα!!
Το επόμενο ήταν κουμκουάτ τουρσί το οποίο δοκιμάστηκε χτες σε σαλάτα και άρεσε πάρα πολύ.
Θα μιλήσουμε μια άλλη φορά για το τουρσί.