Το κουμκουάτ ανήκει στην οικογένεια των εσπεριδοειδών και περιλαμβάνει 5 είδη αειθαλών θάμνων ή δέντρων.
Η καταγωγή του είναι από την Κίνα στην Ευρώπη έφτασε τον 19ο αιώνα ως καλλωπιστικό φυτό.
Το όνομα του στα Κινέζικα σημαίνει χρυσό πορτοκάλι και νομίζω ότι δίκαια έχει αυτή την ονομασία.
Στην Ελλάδα καλλιεργείται κυρίως στην Κέρκυρα και τα άλλα Ιόνια νησιά γνωστό από πολλά χρόνια το λικέρ κουμκουάτ της Κέρκυρας.
Εγώ το συνάντησα για πρώτη φορά πέρσι, έφτασε στο σπίτι από τη Λακωνία από ανθρώπους που με αγαπούν και ξέρουν την αγάπη μου για τα γλυκά και τις μαρμελάδες.
Πέρσι είχα κάνει λίγο γλυκό του κουταλιού και λικέρ.
Η τύχη μου χαμογέλασε και φέτος με μεγαλύτερη ποσότητα αυτή τη φορά δίνοντας μου τη δυνατότητα για περισσότερους πειραματισμούς.
Έγινε γλυκό του κουταλιού ακολουθώντας τις οδηγίες που πρόσφατα μας είχε δώσει η Μαρίνα και μπορείτε να τις δείτε εδώ. Ευχαριστώ πολύ Μαρίνα οι οδηγίες σου σαφείς με βοήθησαν για το τέλειο αποτέλεσμα.
Εγώ το συνάντησα για πρώτη φορά πέρσι, έφτασε στο σπίτι από τη Λακωνία από ανθρώπους που με αγαπούν και ξέρουν την αγάπη μου για τα γλυκά και τις μαρμελάδες.
Πέρσι είχα κάνει λίγο γλυκό του κουταλιού και λικέρ.
Η τύχη μου χαμογέλασε και φέτος με μεγαλύτερη ποσότητα αυτή τη φορά δίνοντας μου τη δυνατότητα για περισσότερους πειραματισμούς.
Έγινε γλυκό του κουταλιού ακολουθώντας τις οδηγίες που πρόσφατα μας είχε δώσει η Μαρίνα και μπορείτε να τις δείτε εδώ. Ευχαριστώ πολύ Μαρίνα οι οδηγίες σου σαφείς με βοήθησαν για το τέλειο αποτέλεσμα.
Ο επόμενος πειραματισμός ήταν μαρμελάδα. Ένα θα σας πω δεν υπάρχει καλύτερη μαρμελάδα μετά από αυτή κάποιες άλλες τις έβαλα σε δεύτερη θέση.
Η συνταγή είναι από το καινούργιο μου βιβλίο, που μου έστειλε η κόρη, πάντα πειραγμένη από μένα.
Κουμκουάτ μαρμελάδα και άλλοι πειραματισμοί.
7 βαζάκια των 250γρ
Συστατικά
- 1 κιλό κουμ κουάτ
- 700 γρ ζάχαρη
- 2 λεμόνια ξύσμα και χυμό
- 800 ml νερό
Οδηγίες
- Πλένουμε καλά τα κουμκουάτ και τα τοποθετούμε σε μια λεκάνη με νερό για 15-20 ώρες αλλάζοντας το νερό 2-3 φορές.
- Με μυτερό και κοφτερό μαχαίρι κόβουμε σε μικρά κομματάκια τα κουμκουάτ (αρχίζοντας από το μέρος που είχε το κοτσανάκι διευκολύνει) αφαιρώντας τα κουκούτσια με τη μύτη του μαχαιριού.
- Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε κομμένα φρούτα προσθέτουμε το νερό σκεπάζουμε την κατσαρόλα και βράζουμε για 25 λεπτά σε μέτρια προς χαμηλή θερμοκρασία. ΠΡΟΣΟΧΗ δεν απομακρυνόμαστε από την κουζίνα έχουμε την προσοχή μας γιατί μπορεί να ξεχειλίσει.
- Μετά τα 25 λεπτά πολτοποιούμε ελαφρά το μείγμα με τη βοήθεια ραβδομπλέντερ ή αν δεν έχουμε με κουτάλα του πουρέ. Αφήνουμε μερικά κομματάκια όπως είχαν κοπεί.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη το ξύσμα και το χυμό του λεμονιού ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα να διαλυθεί καλά η ζάχαρη και βράζουμε ακόμη για 5 λεπτά ελέγχοντας αν έχει δέσει η μαρμελάδα. Δεν χρειάζεται πολύ βράσιμο τα κουμκουάτ έχουν μεγάλη περιεκτικότητα πηκτίνης.
- Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα και κλείνουμε καλά.
Σημειώσεις
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις τεχνικές για μαρμελάδες μπορείτε να δείτε εδώ.
Εδώ μπορείτε να δείτε στο βίντεο πως βγάζουμε τα κουκούτσια του κουμκουάτ.
Οι επόμενοι πειραματισμοί με αυτό το φρούτο είναι το λικέρ το οποίο είναι σε διαδικασία με συνταγή της Κικής από το βιβλίο της «λικεράκια και σερμπέτια»σελ.64
Για όποιον δεν έχει το βιβλίο μπορεί να δει εδώ τη συνταγή της Vita.
Δεν τέλειωσα!!
Το επόμενο ήταν κουμκουάτ τουρσί το οποίο δοκιμάστηκε χτες σε σαλάτα και άρεσε πάρα πολύ. Θα μιλήσουμε μια άλλη φορά για το τουρσί.
Δεν τέλειωσα!!
Το επόμενο ήταν κουμκουάτ τουρσί το οποίο δοκιμάστηκε χτες σε σαλάτα και άρεσε πάρα πολύ. Θα μιλήσουμε μια άλλη φορά για το τουρσί.
Μ’ αρέσουν πάρα πολύ τα κουμκουατ!!!Φαντάζομαι και η μαρμελάδα πόσο νόστιμη θα είναι!!
Αχ βρε Ξανθή τι τυχερή που είσαι!!!
Εγώ εδώ δεν μπορώ να βρω κουμ κουάτ με τίποτα, ούτε έχω κάποιον να μου στείλει!
Και πόσες νοστιμιές έφτιαξες με κουμ κουατ!!
Φιλιά!
Δεν έχω φτιάξει ποτέ και δεν έχω δοκιμάσει και κάτι σπιτικό για να σου πω τη γνώμη μου. Τα έτοιμα δεν τα υπολογίζω.Μου κέντρισε το ενδιαφέρον πάντως. Καλημέρα και ευχαριστούμε Ξανθούλα μου^^
Το γλυκό του κουταλιού, πολύ το λαχτάρισα βρε Ξανθή μου.
Εξαιρετικό φαίνεται στην φωτογραφία, όχι πως τα υπόλοιπα δεν διαβάζονται ωραία.
Αλλά ο γλυκαντζής ο άνθρωπος, δεν κρύβεται!!!
Καλό βράδυ εύχομαι.
Τυπώνω τη συνταγή και την πάω στη μάνα!
Καιρό τώρα μου ζητάει να της βρω συνταγή για να αξιοποιήσει το κουμκουάτ της!
Ευχαριστώ Ξανθή μου!
Τι όμορφο να αξιοποιείς με τον καλύτερο τρόπο τα δώρα της φύσης!
Τα κουμκουάτ είναι ιδιαίτερα και πολύ αρωματικά, είμαι σίγουρη πως όλες σου οι εμπνέυσεις είναι εξαιρετικές!
Καλό ξημέρωμα Ξανθή μου!
Το μικρό μου δενδράκι είναι γεμάτο εφέτος, λες να αντιγράψω συνταγές και να τις εφαρμόσω 😉
Η μαρμελάδα φαντάζομαι θα είναι γεμάτη άρωμα!!!
Ωραίοι οι πειραματισμοί σου Ξανθή μου
Κουμκουάτ έχω να φάω πάρα πολλά χρόνια… αφού δεν θυμάμαι πια τη γεύση του!!!!! Θα ψάξω μήπως και βρω αλλά Ξανθή μου μου άρεσαν πολύ οι λιχουδιές που έφτιαξες και με εντυπωσίασε το λικέρ και το τουρσί. Το γλυκό του κουταλιού είναι πανέμορφο!!!
Καλό βράδυ!
Ζαχαρομένα μου τα έστειλε μια φίλη απο την Ελλαδα και τρελάθηκα με την γέυση…
Εδώ τα βλέπουμε σπάνια αλλά ξέρω που!!!
Φιλιά και ευχαριστώ.
Τι αρωματική μαρμελάδα!!!!! Κρίμα που δεν μπορώ να βρω εδώ αυτό το φρούτο!!!!!
Καλό βράδυ!
Tι ωραία! Έχω κουμ-κουατιές(!!!!) και θα κάνω μαρμελάδα. Ανυπομονώ να δω και τη συνταγή για το τουρσί.Φιλιά!
χρόνια πολλά σε περιμένω στο blog μου
Α, σαν Κερκυραία τα κουμ κουάτ τα λατρεύω και τα έχω φάει με τα κουτάλια! 🙂
Εκεί και γλυκό τα έχω φάει, και γλασέ, και μαρμελάδα, και λικέρ, και και και… Πρέπει να πείσω τη μάνα μου να φυτέψει κανένα δεντράκι στον κήπο, πως θα φτιάξω κι εγώ σπιτική μαρμελάδα τώρα που είδα αυτήν και ζήλεψα?
Καλό απόγευμα Κυριακής!
εχω ενα δεντρακι κουμ κουατ στο μπαλκονι μου και το λατρευω!μεχρι στιγμης εχω κανει μονο λικερ,ολες οι προτασεις που μας παρουσιασες ειναι υπεροχες και ειμαι περιεργη για το….τουρσι??????!!!!!!!!!!!!μηπως μας κανεις πλακα ξανθη?!!!!
πολλα φιλιααα!!
Κική το τουρσί δοκιμάστηκε από πολλούς μιας και πέρσι είχε γίνει και για τις ανάγκες Bazaar και άρεσε, πριν λίγες μέρες έφτιαξε και μια φίλη blogger με κουμ κουάτ που της χάρισα εγώ, δοκίμασε!