Επιστροφή

Κυκλαδίτικη φουρτάλια

Εξοπλισμός

  • Αντικολλητικό τηγάνι με διάμετρο 26 εκατ.

Συστατικά
  

  • 1 μέτρια πατάτα
  • 2 λουκάνικα πικάντικα
  • 1 κουτ. σούπας βούτυρο
  • 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
  • 3 αυγά
  • 3- 4 κουτ. σούπας μυζήθρα τριμμένη
  • Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Διαδικασία
 

  • Καθαρίζουμε την πατάτα και την κόβουμε σε λεπτές φέτες. Την έκοψα με μαντολίνο λίγο λεπτότερη από 0.5 εκατ.
  • Κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες.
  • Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί αραδιάζουμε τις πατάτες και το λουκάνικο.
    Τηγανίζουμε σε μέτρια ένταση γυρίζοντας δυο τρεις φορές μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
    Νοστιμίζουμε με πιπέρι. Αλάτι δεν πρόσθεσα γιατί το τυρί μου ήταν πολύ αλμυρό.
  • Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και τα μοιράζουμε ομοιόμορφα πάνω από τις πατάτες και τα λουκάνικα.
  • Αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια ένταση ελέγχοντας να έχει ψηθεί από κάτω.
    Με τη βοήθεια ενός πιάτου αναποδογυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο της.
  • Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα ή σε μεγάλο πιάτο.
  • Απολαμβάνουμε με μια σαλάτα σπιτικό ψωμί και όποιος θέλει ένα ποτήρι κρασί.

Σημειώσεις

Στις Κυκλάδες χρησιμοποιούν πικάντικα λουκάνικα και λούζα ή σύγλινο και το τυρί είναι κάποιο τοπικό του τύπου βολάκι.
Σε κάποια μέρη το λουκάνικο μπαίνει ολόκληρο, αφαιρείται μετά το ψήσιμο και τοποθετείται πάνω από την ομελέτα στο τέλος. 
Θα το συναντήσουμε και με την ονομασία σφουγγάτο ή πασπαλάς.