Η φουρτάλια είναι ένα κλασικό πιάτο των Κυκλάδων, την έχω γευτεί στην Τήνο και διάβασα για αυτή σε δυο βιβλία μου, σε αυτό ” Του ανέμου και της αρμύρας” και στο “Κυκλάδων γεύσεις” της φίλης Ν. Φωσκόλου.
Η κλασική φουρτάλια είναι μια ομελέτα εμπλουτισμένη με πατάτες και λουκάνικο, συνήθως με τοπικά προϊόντα των Κυκλάδων.
Θα τη συναντήσουμε όμως και με άγρια χόρτα, με κολοκυθάκια , αγκινάρες με κουκιά και κρεμμύδια αναλογα με την εποχή και τις διαθέσιμες πρώτες ύλες.
Επειδή στις Κυκλάδες δε με βλέπω να πάω σύντομα αποφάσισα να φτιάξω μια δική μου με πρώτες ύλες από όλη την Ελλάδα μιας και δύσκολα θα εύρισκα Κυκλαδίτικα υλικά.
Το λουκάνικο μου ήταν από την Κερκίνη ένα βουβαλίσιο, οι πατάτες Χαλκίδας, τα αυγά από την Πελοπόννησο και το τυρί από την Κρήτη.
Η διαδικασία πιστεύω ότι είναι πλησίον σε αυτά που διάβασα.
Έτσι εύκολα και απλά έγινε το μεσημεριάτικο γεύμα μου και λίγο από το βραδινό μαζί με μια υπέροχη ντομάτα.

Κυκλαδίτικη φουρτάλια
Εξοπλισμός
- Αντικολλητικό τηγάνι με διάμετρο 26 εκατ.
Συστατικά
- 1 μέτρια πατάτα
- 2 λουκάνικα πικάντικα
- 1 κουτ. σούπας βούτυρο
- 1 κουτ. σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 3 αυγά
- 3- 4 κουτ. σούπας μυζήθρα τριμμένη
- Φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Διαδικασία
- Καθαρίζουμε την πατάτα και την κόβουμε σε λεπτές φέτες. Την έκοψα με μαντολίνο λίγο λεπτότερη από 0.5 εκατ.
- Κόβουμε το λουκάνικο σε ροδέλες.
- Σε αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο και το ελαιόλαδο και μόλις ζεσταθεί αραδιάζουμε τις πατάτες και το λουκάνικο. Τηγανίζουμε σε μέτρια ένταση γυρίζοντας δυο τρεις φορές μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες. Νοστιμίζουμε με πιπέρι. Αλάτι δεν πρόσθεσα γιατί το τυρί μου ήταν πολύ αλμυρό.
- Χτυπάμε τα αυγά και προσθέτουμε το τριμμένο τυρί και τα μοιράζουμε ομοιόμορφα πάνω από τις πατάτες και τα λουκάνικα.
- Αφήνουμε να ψηθεί σε μέτρια ένταση ελέγχοντας να έχει ψηθεί από κάτω. Με τη βοήθεια ενός πιάτου αναποδογυρίζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο της.
- Μεταφέρουμε σε μια πιατέλα ή σε μεγάλο πιάτο.
- Απολαμβάνουμε με μια σαλάτα σπιτικό ψωμί και όποιος θέλει ένα ποτήρι κρασί.