Επιστροφή

Λαμπροκουλούρες με υγρό προζύμι χωρίς ζάχαρη

4 κουλούρες

Συστατικά
  

Για το προζύμι

  • 350 γρ υγρό προζύμι
  • 300 γρ αλεύρι σκληρό
  • 150 ml γάλα χλιαρό

Για τη ζύμη

  • 1 κιλό αλεύρι δυνατό κατάλληλο για τσουρέκια
  • 3 αυγά
  • 200 ml χλιαρό γάλα
  • 1 κουτ. σούπας κοπανισμένο μαχλέπι και μαστίχα
  • 150 γρ βούτυρο αιγοπρόβειο
  • 1 κουτ. γλυκού αλάτι
  • 1 αυγό για την επικάλυψη
  • αμύγδαλα φιλέ ή σουσάμι για την επικάλυψη

Οδηγίες
 

Για το προζύμι

  • Αναζωογονούμε το υγρό προζύμι (διαδικασία 5ης μέρας) και παίρνουμε 350 γρ από αυτό. Το τοποθετούμε σε μεγάλο γυάλινο βάζο προσθέτοντας το αλεύρι και το νερό. Ανακατεύουμε καλά με μια σπάτουλα και το αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 12 τουλάχιστον ώρες. Θα πρέπει να έχει φουσκώσει και να είναι γεμάτο φυσαλίδες.

Για τη ζύμη

  • Στον κάδο του μίξερ τοποθετούμε το προζύμι με το μισό αλεύρι και αρχίζουμε το ζύμωμα σε χαμηλή ταχύτητα με το εξάρτημα του γάντζου.
  • Προσθέτουμε τα αυγά χτυπημένα και το μισό γάλα συνεχίζοντας το ζύμωμα.
  • Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι το γάλα και το μείγμα μπαχαρικών συνεχίζοντας το ζύμωμα δυναμώνοντας λίγο την ταχύτητα
  • Μόλις η ζύμη έχει ομοιογενοποιηθεί προσθέτουμε το βούτυρο ζυμώνοντας για 2 λεπτά ακόμη να απορροφηθεί όλο το βούτυρο.
  • Θα έχουμε μια ζύμη πολύ μαλακιά η οποία θα κολλάει στα χέρια μας και δεν θα αποκολλάτε από το γάντζο. Με μια πλαστική σπάτουλα μαζεύουμε τη ζύμη και σκεπάζουμε με σελοφάν
  • Αν δεν έχετε μίξερ κατάλληλο για ζύμωμα η διαδικασία θα γίνει σε μεγάλη λεκάνη. Στην αρχή θα κολλάει πολύ η ζύμη στα χέρια. Προσθέτοντας το βούτυρο το ζύμωμα γίνεται πιο εύκολο.
  • Αφήνουμε σε ζεστό σημείο ή στο φούρνο στους 40 βαθμούς για 2-3 ώρες να διπλασιαστεί σε όγκο
  • Πλάθουμε κουλούρες ή κάποια πλεξούδα (δύσκολο) τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες που έχουμε στρώσει χαρτί ψησίματος και αφήνουμε και πάλι να διπλασιαστούν σε όγκο. Περίπου 2 ώρες
  • Αν θέλουμε βάζουμε ένα αυγό σε κάθε κουλούρα. Όταν είναι έτοιμα για το φούρνο αλείφουμε με αυγό χτυπημένο και πασπαλίζουμε με σουσάμι ή αμύγδαλα φιλέ
  • Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς και αντιστάσεις στο κάτω ράφι του φούρνου για 40-50 λεπτά.
  • Ξεφουρνίζουμε και αφήνουμε πάνω σε σχάρα να κρυώσουν

Σημειώσεις

Πληροφορίες για το υγρό προζύμι θα βρείτε εδώ.
Αν θέλετε μπορείτε να προσθέσετε 1 κούπα ζάχαρη.
Αν τοποθετήσετε αυγά βάλτε τα λίγο πριν φουρνίσετε, εγώ βιάστηκα και στη διάρκεια του ψησίματος το ζυμάρι συνεχίζει να φουσκώνει με αποτέλεσμα τα αυγά να χαθούν στο βάθος.
Με αυτή τη ζύμη δύσκολα μπορεί κάποιος να φτιάξει σχέδια, είναι πολύ μαλακιά.
Η φίλη Vita  επισημαίνει το ίδιο εδώ  στη συνταγή της , λέει όμως ότι μετά ημέρες έχουμε ένα μαλακό τσουρέκι, αυτό επιθυμούσα κι εγώ να πάρω.
Τυλίγουμε τις κουλούρες με σελοφάν για καλύτερη διατήρηση.
 Καλό Πάσχα από όλη την ομάδα των Συνταγών της Ασπρούλας!!!