Επιστροφή

Λικέρ από μύρτα

Συστατικά
  

  • 70 γρ καρπούς μυρτιάς
  • 300 ml βότκα
  • 100 ml νερό
  • 100 γρ ζάχαρη

Διαδικασία
 

  • Μαζεύουμε τους καρπούς από τα μύρτα τα πλένουμε και τα στεγνώνουμε καλά.
  • Σε βάζο που κλείνει καλά βάζουμε τη βότκα και προσθέτουμε τους καρπούς.
  • Κλείνουμε πολύ καλά το βάζο και τοποθετούμε σε σκοτεινό ντουλάπι για 40 ημέρες. Ανακινούμε το βάζο μια δυο φορές την εβδομάδα.
  • Μετά τις 40 ημέρες στραγγίζουμε το υγρό σε καθαρό βάζο χρησιμοποιώντας μια μουσελίνα. Στύβουμε καλά τους καρπούς ώστε να περάσουν από τη μουσελίνα όλοι οι χυμοί τους.
  • Βράζουμε το νερό με τη ζάχαρη για 2-3 λεπτά και αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  • Προσθέτουμε το σιρόπι στο υγρό βότκας - μύρτων κλείνουμε καλά το βάζο και αφήνουμε ακόμη μια εβδομάδα πριν το εμφιαλώσουμε για κατανάλωση.
  • Κάποιο το κρατούν στο ψυγείο, μετά την εμφιάλωση, καθώς ενισχύονται οι πεπτικές του ιδιότητες.

Σημειώσεις

Για το σιρόπι μπορεί να χρησιμοποιηθεί μέλι αντί ζάχαρης.
Οι αναλογίες σιροπιού αλκοόλ μπορούν να είναι 3 μέρη αλκοόλ και 1 έως 1,5 μέρη σιροπιού ανάλογα με τους βαθμούς αλκοόλ του ποτού που θα χρησιμοποιήσουμε. Αν χρησιμοποιηθεί αλκοόλη ποτοποιίας 90 βαθμών τότε η ποσότητα του σιροπιού είναι ίδια με της αλκοόλης.
Μην προσθέτετε πολύ ζάχαρη στα λικέρ το αποτέλεσμα θα μοιάζει με σιρόπι.
Όσο πιο πολλές ημέρες το αφήσετε πριν την προθήκη του σιροπιού τόσο καλύτερο θα βγει.
Το χρώμα των μούρων όταν είναι πλήρως ώριμα είναι μπλε, δεν μπορούν να καταναλωθούν κατά τη συγκομιδή από το δέντρο αλλά χρησιμοποιούνται μόνο  στο μαγείρεμα, την παρασκευή μαρμελάδας  ή για την παρασκευή του λικέρ.
Η ωρίμανση των καρπών αρχίζει το Νοέμβριο μέχρι και τέλους Ιανουαρίου.
Αν θέλετε μπορείτε εδώ να διαβάστε περισσότερα για τις τεχνικές σχετικά με τα λικέρ.