Επιστροφή

Μαρμελάδα; ή άλειμμα δαμάσκηνου με κακάο

2 βαζάκια των 212 ml

Συστατικά
  

  • 600 γρ δαμάσκηνα βάρος καθαρισμένων
  • 200 γρ ζάχαρη καστανή
  • 20 γρ βούτυρο
  • 7 γρ κακάο σε σκόνη
  • χυμό λεμονιού

Διαδικασία
 

  • Αγοράζουμε περισσότερα σε βάρος ώριμα δαμάσκηνα ώστε να πάρουμε καθαρό βάρος το αναγραφόμενο στη συνταγή.
    Πλένουμε τα δαμάσκηνα και με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τη φλούδα τους.
    Τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και τα βάζουμε σε ένα μπολ.. Προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σταθούν 2-3 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους.
  • Μεταφέρουμε σε μικρή κατσαρόλα και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Ελαττώνουμε την ένταση της εστίας προσθέτουμε το βούτυρο και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα δαμάσκηνα. Το βούτυρο θα βοηθήσει να μην υπάρχουν αφροί αλλά θα δώσει και μια ιδιαίτερη γεύση.
  • Κοσκινίζουμε το κακάο ανακατεύουμε και μόλις διαλυθεί καλά πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή σε μπλέντερ.
  • Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
    Επειδή χρησιμοποιώ θερμόμετρο είναι έτοιμη στους 102 βαθμούς. Αν δεν έχετε θερμόμετρο κάνουμε το τεστ " να ανοίγει δρόμο" Ανακατεύουμε με μια ματίζ ανασηκώνουμε και ανοίγουμε δρόμο με το δάκτυλό μας. Αν δεν κλείνει είναι έτοιμη.
  • Προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
  • Κλείνουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.
    Καλό είναι να την διατηρήσουμε στο ψυγείο γιατί η ζάχαρη είναι λίγη.

Σημειώσεις

Μπορούμε να αρωματίσουμε με βανίλια, τζίτζερ, κονιάκ, πορτοκάλι ή να προσθέσουμε τριμμένα φουντούκια ή καρύδια.
Αντί του κακάο μπορούμε να προσθέσουμε σοκολάτα κουβερτούρα. 
Η αφαίρεση της φλούδας δεν είναι υποχρεωτική, μιας και θα την μπλεντάρουμε. 
Δείτε και άλλες συνταγές με δαμάσκηνα και αναζητήστε τες στη σελίδα εδώ.
Ή πληκτρολογώντας τον τίτλο της συνταγής στην αναζήτηση