share

Μαρμελάδα; ή άλειμμα δαμάσκηνου με κακάο

από
Μαρμελάδα; ή άλειμμα δαμάσκηνου με κακάο

Ετοιμάζοντας τη σελίδα με το τι φτιάχνουμε αυτή την εποχή ανατρέχω στις παλιές μου συνταγές.

Εκεί λοιπόν είδα ξανά κάτι που είχα ξεχάσει, μια μαρμελάδα μήλου με κακάο και μάλιστα με βίντεο.

Που να τα θυμάμαι όλα είναι πολλά!

Και επειδή τα μήλα ακόμη θέλουν λίγες μέρες να φτάσουν στις αγορές σκέφτηκα να επαναλάβω το πείραμα αυτή τη φορά με δαμάσκηνα που τώρα υπάρχουν αλλά με μια άλλη ματιά.

Επειδή δεν ήξερα τι θα βγει έκανα μια μικρή ποσότητα. Τη δοκίμασα σήμερα με το πρωινό μου πάνω σε προζυμένιο ψωμί.

Δεν είναι πολύ γλυκιά, ίσως θυμίζει τα αλείμματα ξηρών καρπών που υπάρχουν στο εμπόριο.

Μια φίλη δοκίμασε αυτή από το μπολάκι και της άρεσε.

Θα την πρόσθετα σε κρέπες ή και τάρτες.

Επιδέχεται προσθήκη αρωματικών ή και ξηρών καρπών, εγώ δεν πρόσθεσα κάτι αλλά θα σας δώσω στο τέλος της συνταγής ιδέες.

Μαρμελάδα; ή άλειμμα δαμάσκηνου με κακάο

2 βαζάκια των 212 ml

Συστατικά
  

  • 600 γρ δαμάσκηνα βάρος καθαρισμένων
  • 200 γρ ζάχαρη καστανή
  • 20 γρ βούτυρο
  • 7 γρ κακάο σε σκόνη
  • χυμό λεμονιού

Διαδικασία
 

  • Αγοράζουμε περισσότερα σε βάρος ώριμα δαμάσκηνα ώστε να πάρουμε καθαρό βάρος το αναγραφόμενο στη συνταγή.
    Πλένουμε τα δαμάσκηνα και με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τη φλούδα τους.
    Τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και τα βάζουμε σε ένα μπολ.. Προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σταθούν 2-3 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους.
  • Μεταφέρουμε σε μικρή κατσαρόλα και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Ελαττώνουμε την ένταση της εστίας προσθέτουμε το βούτυρο και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα δαμάσκηνα. Το βούτυρο θα βοηθήσει να μην υπάρχουν αφροί αλλά θα δώσει και μια ιδιαίτερη γεύση.
  • Κοσκινίζουμε το κακάο ανακατεύουμε και μόλις διαλυθεί καλά πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή σε μπλέντερ.
  • Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.
    Επειδή χρησιμοποιώ θερμόμετρο είναι έτοιμη στους 102 βαθμούς. Αν δεν έχετε θερμόμετρο κάνουμε το τεστ " να ανοίγει δρόμο" Ανακατεύουμε με μια ματίζ ανασηκώνουμε και ανοίγουμε δρόμο με το δάκτυλό μας. Αν δεν κλείνει είναι έτοιμη.
  • Προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
  • Κλείνουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει.
    Καλό είναι να την διατηρήσουμε στο ψυγείο γιατί η ζάχαρη είναι λίγη.

Σημειώσεις

Μπορούμε να αρωματίσουμε με βανίλια, τζίτζερ, κονιάκ, πορτοκάλι ή να προσθέσουμε τριμμένα φουντούκια ή καρύδια.
Αντί του κακάο μπορούμε να προσθέσουμε σοκολάτα κουβερτούρα. 
Η αφαίρεση της φλούδας δεν είναι υποχρεωτική, μιας και θα την μπλεντάρουμε. 
Δείτε και άλλες συνταγές με δαμάσκηνα και αναζητήστε τες στη σελίδα εδώ.
Ή πληκτρολογώντας τον τίτλο της συνταγής στην αναζήτηση 
 
 
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode