Ετοιμάζοντας τη σελίδα με το τι φτιάχνουμε αυτή την εποχή ανατρέχω στις παλιές μου συνταγές.
Εκεί λοιπόν είδα ξανά κάτι που είχα ξεχάσει, μια μαρμελάδα μήλου με κακάο και μάλιστα με βίντεο.
Που να τα θυμάμαι όλα είναι πολλά!
Και επειδή τα μήλα ακόμη θέλουν λίγες μέρες να φτάσουν στις αγορές σκέφτηκα να επαναλάβω το πείραμα αυτή τη φορά με δαμάσκηνα που τώρα υπάρχουν αλλά με μια άλλη ματιά.
Επειδή δεν ήξερα τι θα βγει έκανα μια μικρή ποσότητα. Τη δοκίμασα σήμερα με το πρωινό μου πάνω σε προζυμένιο ψωμί.

Δεν είναι πολύ γλυκιά, ίσως θυμίζει τα αλείμματα ξηρών καρπών που υπάρχουν στο εμπόριο.
Μια φίλη δοκίμασε αυτή από το μπολάκι και της άρεσε.
Θα την πρόσθετα σε κρέπες ή και τάρτες.
Επιδέχεται προσθήκη αρωματικών ή και ξηρών καρπών, εγώ δεν πρόσθεσα κάτι αλλά θα σας δώσω στο τέλος της συνταγής ιδέες.

Μαρμελάδα; ή άλειμμα δαμάσκηνου με κακάο
Συστατικά
- 600 γρ δαμάσκηνα βάρος καθαρισμένων
- 200 γρ ζάχαρη καστανή
- 20 γρ βούτυρο
- 7 γρ κακάο σε σκόνη
- χυμό λεμονιού
Διαδικασία
- Αγοράζουμε περισσότερα σε βάρος ώριμα δαμάσκηνα ώστε να πάρουμε καθαρό βάρος το αναγραφόμενο στη συνταγή.Πλένουμε τα δαμάσκηνα και με κοφτερό μαχαίρι αφαιρούμε τη φλούδα τους.Τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε το κουκούτσι και τα βάζουμε σε ένα μπολ.. Προσθέτουμε τη ζάχαρη ανακατεύουμε. Αφήνουμε να σταθούν 2-3 ώρες να βγάλουν τα υγρά τους.
- Μεταφέρουμε σε μικρή κατσαρόλα και φέρνουμε σε θερμοκρασία βρασμού. Ελαττώνουμε την ένταση της εστίας προσθέτουμε το βούτυρο και βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν καλά τα δαμάσκηνα. Το βούτυρο θα βοηθήσει να μην υπάρχουν αφροί αλλά θα δώσει και μια ιδιαίτερη γεύση.
- Κοσκινίζουμε το κακάο ανακατεύουμε και μόλις διαλυθεί καλά πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή σε μπλέντερ.
- Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να δέσει η μαρμελάδα.Επειδή χρησιμοποιώ θερμόμετρο είναι έτοιμη στους 102 βαθμούς. Αν δεν έχετε θερμόμετρο κάνουμε το τεστ " να ανοίγει δρόμο" Ανακατεύουμε με μια ματίζ ανασηκώνουμε και ανοίγουμε δρόμο με το δάκτυλό μας. Αν δεν κλείνει είναι έτοιμη.
- Προσθέτουμε ένα κουταλάκι του γλυκού χυμό λεμονιού ανακατεύουμε καλά και μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
- Κλείνουμε καλά και αφήνουμε να κρυώσει. Καλό είναι να την διατηρήσουμε στο ψυγείο γιατί η ζάχαρη είναι λίγη.
Σημειώσεις
