Επιστροφή

Μαρμελάδα κυδώνι ρόδι

Συστατικά
  

  • 1 κιλό κυδώνια βάρος καθρισμένων
  • 700 ml χυμό ροδιού
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • χυμό από ένα λεμόνι
  • λίγα φύλλα αρμπαρόριζας

Διαδικασία
 

  • Καθαρίζουμε τα ρόδια
  • Βάζουμε τα σπόρια τους στο μπλέντερ, τα πολτοποιούμε και τα στραγγίζουμε με ένα σουρωτήρι τσαγιού ή τα κόβουμε στη μέση και τα στύβουμε σε λεμονοστύφτη.
  • Καθαρίζουμε τα κυδώνια αφαιρούμε τα κουκούτσια τους και τα τρίβουμε στον τρίφτη του κρεμμυδιού.
  • Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τα κυδώνια με το χυμό του ροδιού και τη ζάχαρη και βράζουμε. Ξαφρίζουμε αν χρειαστεί κατά τη διάρκεια του βρασμού.
  • Συνεχίζουμε το βράσιμο ανακατεύοντας περιοδικά με ξύλινη κουτάλα και όταν φτάσει στο σημείο λίγο πριν το δέσιμο προσθέτουμε την αρμπαρόριζα και τον χυμό του λεμονιού και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμη. Έλεγχος δεσίματος μαρμελάδας με θερμόμετρο 95 βαθμοί Κελσίου.
  • Αποσύρουμε από τη φωτιά πετάμε το κλαδάκι της αρμπαρόριζας και μοιράζουμε τη μαρμελάδα σε αποστειρωμένα βάζα.

Σημειώσεις

Προσοχή η μαρμελάδα αυτή δεν πρέπει να δέσει πάρα πολύ στο βράσιμο γιατί όταν κρυώνει γίνεται αρκετά πηχτή.
Μπορεί να φαγωθεί κι ως γλυκό μιας κι έχει ένα ωραιότατο άρωμα κυδωνιού ροδιού.
Ανάλογα την ποιότητα των κυδωνιών (ωριμότητα ή ποικιλία) ίσως να χρειαστεί προσθήκη νερού ή για όποιον θα ήθελε περισσότερος χυμός ροδιού.
Αυτό θα το δείτε όταν το μείγμα αρχίζει να βράζει και είναι πολύ πηχτό τότε χρειάζεται η προσθήκη.
Το χρώμα της μαρμελάδας ποικίλει ανάλογα με το πόσο κόκκινα είναι τα ρόδια.
Περισσότερα για τις τεχνικές δεσίματος σιροπιών και μαρμελάδων μπορείτε να δείτε εδώ
Υπάρχουν πολλά βιντεάκια στο διαδίκτυο με εύκολους τρόπους καθαρίσματος ροδιού.
Επίσης υπάρχει  ειδικός στίφτης  για ρόδια  και εσπεριδοειδή στο εμπόριο, δεν τον έχω δοκιμάσει και δεν έχω εμπειρία.