Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. ραντίζουμε με το μισό χυμό λεμονιού.
Πλένουμε τα σταφύλια και παίρνουμε τις ρώγες.
Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη. Τοποθετούμε στην εστία στο δυνατό και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Βράζουμε για 5 λεπτά.
Προσθέτουμε τα μήλα και τα σταφύλια στην κατσαρόλα και μόλις αρχίζουν να βράζουν ελαττώνουμε τη θερμοκρασία στη μέση της κλίμακας (ανάλογα με την κουζίνα μας). Βράζουμε για 45 λεπτά ανακατεύοντας περιοδικά.
Με ραβδομπλέντερ και το εξάρτημα του πουρέ πολτοποιούμε αφήνοντας και μερικά κομμάτια. Αν δεν έχουμε ραβδομπλέντερ μπορούμε με την κουτάλα του πουρέ.
Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και τη βανίλια.
Βράζουμε για περίπου 5 λεπτά ( ή λίγο πιο πολύ) μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, ελέγχοντας με το γνωστό τρόπο σε παγωμένο πιατάκι να "ανοίγει δρόμο."
Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Διατηρούμε σε δροσερό ντουλάπι ή και στο ψυγείο.