share

Μαρμελάδα μήλο σταφύλι

από
Μαρμελάδα μήλο σταφύλι

Όσοι με γνωρίζουν καλά και πορεύονται μαζί μου χρόνια τώρα, είχαν αρχίσει να ανησυχούν που δεν είχα φτιάξει κάποια μαρμελάδα. Όπως λέει ο γιος μου μάλλον δεν έχω αφήσει φρούτο ή λαχανικό που να μην το επεξεργαστώ.

Η αλήθεια είναι ότι έχω φτιάξει πολλές μαρμελάδες και γλυκά του κουταλιού με συνήθη ή σπάνια υλικά.

Επιπλέον στα ράφια της βιβλιοθήκης υπάρχουν πάνω από δέκα βιβλία σχετικά με μαρμελάδες και γλυκά, τα περισσότερα αγγλόφωνα, τα οποία μου κρατούν συντροφιά πολλές ώρες ξεφυλλίζοντας τα ξανά και ξανά, αντλώντας ιδέες και τεχνικές.

Πρώτη φορά έφτιαξα μαρμελάδα ξεκινώντας φτιάχνοντας σιρόπι, κάτι που διάβασα ως πρόταση.

Με τα μήλα έχω κάνει κάποιες μαρμελάδες με μόνα τους ή συνδυαστικά με άλλα φρούτα.

Με τα σταφύλια εκτός από τα γλυκά, έχω κάνει μόνο ζελέ και chutney.

Ήρθε η ώρα να συνδυάσω και τα δυο σε μια ιδιαίτερη μαρμελάδα, ήδη τη δοκίμασα πάνω σε γιαούρτι, νομίζω ότι ταιριάζει πάνω από ένα ρυζόγαλο και γιατί όχι πάνω και από πανακότα.

Επίσης θα μπορούσε να διακοσμήσει ένα cheese cake ή μια τάρτα.

Μαρμελάδα μήλο σταφύλι

2 βάζα των 370 γρ

Συστατικά
  

  • 500 γρ μήλα βάρος καθαρισμένων
  • 500 γρ σταφύλια χωρίς κουκούτσι
  • 400 ml νερό
  • 400 γρ ζάχαρη
  • 1 λεμόνι χυμό και ξύσμα
  • 1/4 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας

Οδηγίες
 

  • Καθαρίζουμε τα μήλα και τα κόβουμε σε μικρούς κύβους. ραντίζουμε με το μισό χυμό λεμονιού.
  • Πλένουμε τα σταφύλια και παίρνουμε τις ρώγες.
  • Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζουμε το νερό και τη ζάχαρη. Τοποθετούμε στην εστία στο δυνατό και ανακατεύουμε να λιώσει η ζάχαρη. Βράζουμε για 5 λεπτά.
  • Προσθέτουμε τα μήλα και τα σταφύλια στην κατσαρόλα και μόλις αρχίζουν να βράζουν ελαττώνουμε τη θερμοκρασία στη μέση της κλίμακας (ανάλογα με την κουζίνα μας). Βράζουμε για 45 λεπτά ανακατεύοντας περιοδικά.
  • Με ραβδομπλέντερ και το εξάρτημα του πουρέ πολτοποιούμε αφήνοντας και μερικά κομμάτια. Αν δεν έχουμε ραβδομπλέντερ μπορούμε με την κουτάλα του πουρέ.
  • Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού και τη βανίλια.
  • Βράζουμε για περίπου 5 λεπτά ( ή λίγο πιο πολύ) μέχρι να δέσει η μαρμελάδα, ελέγχοντας με το γνωστό τρόπο σε παγωμένο πιατάκι να "ανοίγει δρόμο."
  • Μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Διατηρούμε σε δροσερό ντουλάπι ή και στο ψυγείο.

Σημειώσεις

Επέλεξα τρεις ποικιλίες σταφυλιών που είχα αγοράσει. 
Μπορείτε να βάλετε μόνο μια.
Για περισσότερα σχετικά με τις τεχνικές για μαρμελάδες και την αποστείρωση των βάζων μπορείτε να δείτε εδώ
Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode