Επιστροφή

Μαρμελάδα με λεμόνια ντομάτες και γλυκό κρασί

5 βάζα των 212 ml

Συστατικά
  

  • 400 γρ λεμόνια βάρος καθαρισμένων και κομμένων
  • 800 ml νερό
  • 450 γρ ώριμες ντομάτες βάρος καθαρισμένων
  • 500 γρ ζάχαρη
  • 100 ml γλυκό κρασί

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε καλά τα λεμόνια και αφαιρούμε το σκληρό κομμάτι από τις δύο άκρες του. Κόβουμε εγκάρσια στη μέση αφαιρούμε τις ίνες και τα κουκούτσια και τα κρατάμε. Με πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα λεμόνια σε λεπτές φέτες.
  • Σε μια μουσελίνα βάζουμε τα κουκούτσια και τις ίνες και τα δένουμε με σπάγκο.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα κομμένα λεμόνια τη μουσελίνα με τα κουκούτσια και το νερό. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε ένα βράδυ.
  • Την επομένη μεταφέρουμε σε κατσαρόλα, αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας στο χαμηλό και βράζουμε με την κατσαρόλα σκεπασμένη για 50-60 λεπτά ανακατεύοντας περιοδικά. Θα πρέπει να μαλακώσουν καλά οι φλούδες των λεμονιών. Αφαιρούμε τη μουσελίνα από την κατσαρόλα.
  • Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε τις ντομάτες και αφαιρούμε τα πολλά σπόρια. Τις ψιλοκόβουμε και τις προσθέτουμε μαζί με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα με τα βρασμένα λεμόνια.
  • Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες. Αν θέλουμε σε αυτή τη φάση λιώνουμε με ραβδομπλέντερ αλλά όχι όλη την ποσότητα αφήνουμε κομμάτια λεμονιού και ντομάτας.
  • Μόλις η μαρμελάδα έχει πήξει προσθέτουμε το κρασί βράζουμε λίγο ακόμη ώστε να έχουμε μια καλά δεμένη μαρμελάδα.
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Σημειώσεις

Προτιμήστε λεμόνια λεπτόφλουδα και ντομάτες ώριμες και χωρίς πολλά σπόρια.
Το δικό μου κρασί ήταν ένα γλυκό Σάμου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μαρμελάδες και την αποστείρωση των βάζω μπορείτε να δείτε εδώ.