share

Μαρμελάδα με λεμόνια ντομάτες και γλυκό κρασί

από
Μαρμελάδα με λεμόνια ντομάτες και γλυκό κρασί

Οι δύσκολες ώρες ξεπερνιούνται πάντα είτε λύνοντας σταυρόλεξα είτε ξεφυλλίζοντας βιβλία μαγειρικής, περιοδικά ή ντοσιέ με διάφορες σημειώσεις ή αποκόμματα τα οποία ως επί το πλείστον είναι κιτρινισμένα από το πέρασμα του χρόνου και συνήθως αγνώστου προέλευσης πλέον.

Άπειρες σημειώσεις πάνω στο γραφείο μου για το τι θα ήθελα να φτιάξω από όλα αυτά, άλλες ξεχνιούνται και άλλες βγαίνουν στην επιφάνεια μετά από καιρό.

Μια από αυτές τις επιθυμίες ήταν κι αυτή η μαρμελάδα που όταν την έβγαζα στην επιφάνεια τη μια φορά δεν υπήρχαν οι κατάλληλες ντομάτες και την άλλη τα λεμόνια.

Όμως τώρα πήρα την απόφαση ότι δεν θα περιμένω άλλο, φρόντισα να βρω από τα πρώτα λεμόνια της εποχής αράντιστα και αφούρνιστα και η μαρμελάδα έγινε.

Αν σας αρέσουν οι ιδιαίτερες γεύσεις δοκιμάστε την και εσείς.

Μαρμελάδα με λεμόνια ντομάτες και γλυκό κρασί

5 βάζα των 212 ml

Συστατικά
  

  • 400 γρ λεμόνια βάρος καθαρισμένων και κομμένων
  • 800 ml νερό
  • 450 γρ ώριμες ντομάτες βάρος καθαρισμένων
  • 500 γρ ζάχαρη
  • 100 ml γλυκό κρασί

Οδηγίες
 

  • Πλένουμε καλά τα λεμόνια και αφαιρούμε το σκληρό κομμάτι από τις δύο άκρες του. Κόβουμε εγκάρσια στη μέση αφαιρούμε τις ίνες και τα κουκούτσια και τα κρατάμε. Με πολύ κοφτερό μαχαίρι κόβουμε τα λεμόνια σε λεπτές φέτες.
  • Σε μια μουσελίνα βάζουμε τα κουκούτσια και τις ίνες και τα δένουμε με σπάγκο.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε τα κομμένα λεμόνια τη μουσελίνα με τα κουκούτσια και το νερό. Σκεπάζουμε κι αφήνουμε ένα βράδυ.
  • Την επομένη μεταφέρουμε σε κατσαρόλα, αφήνουμε να πάρουν βράση, χαμηλώνουμε την ένταση της εστίας στο χαμηλό και βράζουμε με την κατσαρόλα σκεπασμένη για 50-60 λεπτά ανακατεύοντας περιοδικά. Θα πρέπει να μαλακώσουν καλά οι φλούδες των λεμονιών. Αφαιρούμε τη μουσελίνα από την κατσαρόλα.
  • Στο διάστημα αυτό καθαρίζουμε τις ντομάτες και αφαιρούμε τα πολλά σπόρια. Τις ψιλοκόβουμε και τις προσθέτουμε μαζί με τη ζάχαρη στην κατσαρόλα με τα βρασμένα λεμόνια.
  • Ανακατεύουμε καλά να λιώσει η ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν οι ντομάτες. Αν θέλουμε σε αυτή τη φάση λιώνουμε με ραβδομπλέντερ αλλά όχι όλη την ποσότητα αφήνουμε κομμάτια λεμονιού και ντομάτας.
  • Μόλις η μαρμελάδα έχει πήξει προσθέτουμε το κρασί βράζουμε λίγο ακόμη ώστε να έχουμε μια καλά δεμένη μαρμελάδα.
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα κλείνουμε καλά και γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.

Σημειώσεις

Προτιμήστε λεμόνια λεπτόφλουδα και ντομάτες ώριμες και χωρίς πολλά σπόρια.
Το δικό μου κρασί ήταν ένα γλυκό Σάμου.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις μαρμελάδες και την αποστείρωση των βάζω μπορείτε να δείτε εδώ.

Κατηγορίες

Μετά από 38 δραστήρια χρόνια στο χώρο της υγείας, έπρεπε να οργανώσω το μετά!! Έτσι εκτός από τα άλλα ενδιαφέροντα μου άρχισα να γράφω τις συνταγές από τα φαγητά και τα γλυκά που τρώμε στο σπίτι στην καθημερινότητα μας. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει μια καταγραφή όσων έμαθα να φτιάχνω από τα παιδικά μου χρόνια, μιας και η μαγειρική για λόγους επιβίωσης είχε μπει στη ζωή μου πολύ νωρίς, από τα 12 μου χρόνια στην αρχή των Γυμνασιακών μου χρόνων. Ελπίζοντας επιπλέον να βοηθηθούν τα παιδιά μου αναζητώντας τις συνταγές της μαμάς της γιαγιάς κλπ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Συνταγές της Ασπρούλας
Close Cookmode