Επιστροφή

Μαρμελάδα πορτοκάλι λεμόνι με βανίλια και ρούμι

Συστατικά
  

  • 5 μεγάλα πορτοκάλια κομμένα στα τέσσερα
  • 2 μεγάλα λεμόνια κομμένα στα τέσσερα
  • 1 1/2 κιλό ζάχαρη
  • 1 κουτ. γλυκού άρωμα βανίλιας ή τα σποράκια από ένα λοβό μαδαγασκάρης
  • 50 ml ρούμι

Διαδικασία
 

  • Πλένουμε τα πορτοκάλια και τα λεμόνια με ένα σφουγγαράκι.
    Αφαιρούμε ένα κομμάτι από τη μεριά του κοτσανιού και από την άλλη πλευρά.
    Τα κόβουμε σε τέσσερα κομμάτια και αφαιρούμε τυχόν ίνες και κουκούτσια.
    Τα βάζουμε σε μια μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε 1800 ml νερό. Σκεπάζουμε και αφήνουμε για 12 έως 18 ώρες
  • Μεταφέρουμε τα φρούτα και το νερό σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βαρύ πάτο και βράζουμε σε μέτρια ένταση για δύο ώρες.
  • Με ραβδομπλέντερ λιώνουμε τα φρούτα, αν θέλουμε αφήνουμε μερικά κομμάτια πιο μεγάλα.
  • Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τοποθετούμε στην εστία ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα να διαλυθεί καλά η ζάχαρη.
  • Βράζουμε ανακατεύοντας περιοδικά προσέχοντας να μην κωλύσει μέχρι να δέσει η μαρμελάδα. Έλεγχος με θερμόμετρο 103 βαθμούς ή τοποθετούμε μικρή ποσότητα σε μικρό πιατάκι βάζουμε στην κατάψυξη και μόλις κρυώσει θα πρέπει να "ανοίγει δρόμος"
  • Μόλις είναι έτοιμη προσθέτουμε τη βανίλια και αφήνουμε να κρυώσει για 10 λεπτά, Προσθέτουμε το ρούμι και ανακατεύουμε καλά.
  • Μοιράζουμε σε αποστειρωμένα βάζα, κλείνουμε καλά και τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει. Διατηρούμε σε δροσερό και σκοτεινό ντουλάπι ή στο ψυγείο.

Σημειώσεις

Επιλέγουμε ψιλόφλουδα φρούτα και όχι ραντισμένα. 
Το βάρος των φρούτων ήταν 1600 γραμμάρια και μου έδωσαν 5 βαζάκια των 330 γρ
Περισσότερα σχετικά με τις τεχνικές για μαρμελάδες μπορείτε να δείτε εδώ.